Öröm az ürömben – 9 páratlan összefogás a koronavírus idején

A keserű ízt ezúttal a koronavírus adja a mindennapjainknak. Ám még ebben az rémisztő, melankolikus és csúf helyzetben is van okunk meghatódni, büszkeséget érezni és boldognak lenni. Bizony.

A koronavírus sok mindent elvett, köztük tízezrek életét, munkáját és megélhetését, de kicsiny országunk mégis összefogott és elismerésre méltó projektekbe kezdett, hogy szembeszálljon a szembeszállhatatlannak tűnővel. Azt kell mondjam, tényleg rég éreztem magamat ennyire büszkének, amiért magyar lehetek, amiért itt élhetek, amiért szemtanúja lehetek azoknak a humanitárius megmozdulásoknak, amelyek az elmúlt napokban felrobbantották az internetet.

TanTáv – Tanárszakosok a távoktatásért

Tanárként dolgozom, a kamaszok közötti mindennapos sürgés-forgást pillanatok alatt váltotta fel a távoktatás az életemben. No, persze nem csak az enyémben, de egytől egyig minden pedagógustársaméban is. Az oktatás, mely évtizedek óta nem fejlődik úgy és annyit, amennyit kellene neki, most egy hétvége leforgása alatt hasított fénysebességgel a jövőbe. És ez az ugrás bizony nagyban köszönhető az olyan remek kezdeményezéseknek is, mint a TanTáv nevű Facebook csoport, ahol igyekeznek minden pedagógus mellé egy tanárszakos hallgatót is találni, aki segíti a munkáját, IKT-s tippekkel látja el őt. Hatalmas szükség van most fiatalok és idősek összefogására, hiszen egy olyan új tanrendben kell helytállni, amelyben a magyar oktatási rendszernek korábban még sosem kellett.

Művészek az Otthoni Oktatásért

Színművészek tucatjai fogtak össze, hogy biztosítani tudják, hogy a diákok a könyvtárak bezárásával sem maradnak kötelező olvasmányok nélkül. Videókat és hangfelvételeket készítenek, melyek lényegesen megkönnyítik a gyerekek életét, ráadásul szórakoztatóbbá és hasznosabbá varázsolják az otthon töltött perceiket. A Művészek az Otthoni Oktatásért immár több mint kétezer feliratkozóval rendelkezik, és magyartanárként mondom nektek, előadásaiknak köszönhetően egészen biztos, hogy idén több diák ismerkedik meg a kötelező olvasmányokkal, mint amennyi egy átlagos iskolai tanévben teszi.

Maradj otthon! Fesztivál

A rendkívüli helyzet árnyékában minden rendezvényt lemondtak és meg sem lehet jósolni, meddig lesz ez így. A lemondás alól a koncertek sem bújhattak ki, most az egész ország élő zene nélkül maradt. Könnyen lehet, hogy az idei fesztiválszezon is veszélyben van, így külön örvendetes, hogy a hazai zenészek a Maradj otthon! Fesztivál keretein belül otthonról koncerteznek. Tesznek róla, hogy még a járvány idején se kelljen élő muzsikaszó nélkül maradnunk, ezért pedig roppant hálás a lelkünk. Azontúl, hogy szórakoztatnak, a figyelmet is felhívják rá, hogy mennyire fontos most önként karanténba vonulnunk, amennyiben erre lehetőségünk van.

Segítsünk az időseknek!

Facebookon kezdett terjedni egy sablon, melyet megjelenése óta már lépcsőházak százaiba helyeztek ki. Egyre több, a koronavírus által kevésbé veszélyeztetett fiatal ajánlja fel, hogy segít idős szomszédjainak és bevásárol nekik. Bizony, nem kell híres színésznek vagy zenésznek lennünk ahhoz, hogy mi magunk is hősök lehessünk. Most az időseket kell óvnunk, és a legnagyobb oltalmat mi, fiatalok adhatjuk meg nekik. Egyetemre már nem kell járnunk, viszont itt az ideje, hogy a Tescóba és a gyógyszertárba lecsoszogjunk.

Etesd a dokit!

Az #etesdadokit civil csoport célja egészséges étellel segíteni a legdurvább frontvonalban dolgozó, a járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozókat. Éttermek és ételkiszállítók tucatjai csatlakoztak már a megmozduláshoz, így nap mint nap egyre több egészségügyi dolgozónak biztosítják az egészséges meleg ételt. Az ő egészségük kulcsfontosságú, hiszen az elkövetkezendő hetekben hihetetlen teherbírásra, immunrendszerüknek pedig mérhetetlen ellenállásra lesz szükségük. Segítenünk kell őket ahogyan és ahol csak tudjuk, az Etesd a dokit! ebben pedig nem kis szerepet tölt be jelenleg. 

Együtt a kisállatokért

Rendhagyó összefogást hirdetett a Local Cat és a PetGarden is tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet sajnos nemcsak ránk, hanem közvetetten a kisállatainkra is hatással lehet. Arra a helyzetre szeretnének felkészülni, ha váratlanul úgy alakulna egyes gazdik élete, hogy el kell hagyniuk az otthonukat, és nem lenne olyan személy, aki ellátja az otthon maradt kisállatukat. Ideiglenes befogadókat toboroznak, állatorvoshoz juttatják az idősek kisállatait, állateledelt visznek házhoz vagy kutyát sétáltatnak, ha kell. Csatlakozni segítőnek természetesen hozzájuk is lehet. 

Életerő Program

Az Életerő Program azon önkéntesek jelentkezését várja, akik szívesen vállalnának gyermekfelügyeletet, vagy digitális tudásukkal segítenék a távoktatás és távmunka eredményes megvalósulását. A technikai eszközök biztosítására cégek is csatlakozhatnak adományukkal a támogató kezdeményezéshez. Sok szülőnek valóban gondot okoz gyermekei felügyeletének megszervezése, távoktatásban való segítése, ám a fiatal egyetemistáknak most rengeteg idejük lett arra, hogy kisegítsék őket.  

Pszi.hu

A pszi.hu önkéntes segítő szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) gyűjtőoldala, ahol a koronavírus krízise kapcsán kérhetünk segítséget online vagy telefonon keresztül. A 20on.hu pszichológusa és a 20onévesek workshopjának társalapítója, Koczor Nóra is csatlakozott a segítők táborához, hozzá is bátran fordulhattok, ha úgy érzitek, nem tudtok megbirkózni az újdonsült, igen extrém helyzettel. 

Karantén Kvízest

Természetesen mi is segíteni kívánunk. A 20on-nál úgy gondoljuk, a mentális egészség és kiegyensúlyozottság megőrzése irtó fontos, ám az állandó bezártság most erősen veszélyezteti azt. Fiatalok vagyunk, akik többségében ahhoz szoktak, hogy szabadidejükben a barátaikkal lógnak, programokra járnak, élvezik az életet, a csúcséveiket, a frissen beköszöntött tavaszt. Most azonban nagyon fontos nekünk is otthon maradnunk. Úgy döntöttünk, március 28-án Karantén Kvízestet szervezünk, ahol barátainkkal egy videóchat-beszélgetésbe csatlakozva mulathatjuk át az estét. Mert igenis, otthon is lehet programunk, sőt, most, ha tetszik, ha nem, csak ott lehet. 

Ez a 9 páratlan projekt csupán pár azokból, melyeket a koronavírus létrehozott. A világjárvány kétségtelenül a pokol egyik bugyrát hozta most a felszínre, de a világ, és benne pöttöm országunk a mennyország egyik kapuját nyitotta rá izomból erre az ocsmány bugyorra. Összefogtunk. És ez bizony még az ürömben is örömteli. Így tovább, Magyarország! #veletekvagyunk 

További cikkek: