Pár rövid videó, melyek elgondolkodtatnak az oktatás helyzetéről

Az oktatás helyzetéről szóló hírek nem azért folynak a csapból is, mert az embereknek nincs jobb dolguk, mint állandóan panaszkodni, a-a. A 21. század oktatási rendszerei valóban rossz passzban van, és sürgős közbeavatkozást igényelnek világszerte. 4 rövid videóval készültem, melyek jó, ha most azokat is elgondolkodtatják, akik szerint minden a legnagyobb rendben van így.

Be kéne perelni az iskolarendszert?

Pedagógusként engem ez a videó érintett meg a legjobban. Elkeseredésemben már majdnem otthagytam az egyetemet és az egész tanárképzést, mert reménytelennek láttam, hogy bármit is javuljon a pedagógia hazai helyzete. Aztán megnéztem Prince Ea kisfilmjét, mely minden szépítés nélkül, őszintén mutatja be, mi a baj a 21. századi oktatással. A videót nézve csak megerősödtek a nézeteim abban, hogy óriási a baj, de motivációt is kaptam ahhoz, hogy egy legyek azok közül, akik ezen megpróbálnak majd változtatni, hiszen mind nem fordíthatunk hátat a problémáknak.

 

Tanárnak és diáknak lenni sem egyszerű

A Pamkutya formáció paródiái évek óta csalnak mosolyt a magyar emberek arcára. 2019 márciusában az oktatást helyezték legújabb videójuk középpontjába, hogy a tanárok és a diákok sanyarú helyzetét parodizálják ki. Tekintve, hogy a magyar oktatási rendszer néha tényleg jobban hasonlít egy rossz vicchez, mintsem egy komoly pedagógiai programhoz, a Pamkutya ezúttal rendesen betalált.

 

Diákok segélykiáltása

Egy csapat kamasz részvételével készült el ez a videó, melyben diákok nagyon is valós panaszainak sorozatára kaphatjuk fel a fejünket. Könnyű azonosulni a szavaikkal, melyek főként a tanterv relevanciáját vonják kétségbe. Az iskola a lexikális tudást tökéletesen belénk veri, de mi a helyzet az igazán fontos dolgokkal? Ki nevel az életre, ha az iskola erre képtelen?

 

A jövő most van

Ebben a szívbemarkoló videóban egy, a teszteredményei alapján hülyének vélt tanuló szólal fel, és döngöli a sárga földbe az oktatási rendszert. Változtatni kell, az oktatási intézményeknek az életre kell felkészíteniük, ami a 21. században már teljesen máshogy néz ki, mint 100 évvel ezelőtt, sőt, a 10 évvel ezelőtti képhez képest is jelentős eltérést mutat. A jövő most van, és ha nem cselekszünk, csak életképtelen fiatalokat engedünk ki az iskola kapuin, akik a Föld történelmének legelveszettebb generációjává válnak majd a mai rohanó világban.

További cikkek: