Párkapcsolatok vizsgálata a közösségi médiában

Néhány hete Fuller Biankával beszélgettünk egy párkapcsolat helyzetéről, annak alakulásáról és reprezentációjáról a közösségi oldalakon, amelyet a @20onmagazin IGTV videói között megtalálsz és vissza tudsz nézni. Önmagában az egész beszélgetés tanulságosra és informatívra sikeredett és azt gondolom, hogy átfogóan sorra vettünk lehetséges hibafaktorokat, megoldási opciókat, ám aktuális cikkemben kevésbé a konkrét beszélgetésre, mindinkább a témára kívánok reflektálni.

A közösségi média mint kognitív torzítás

A párkapcsolatok kontextusában az Instagramon fellelhető tartalmak sokszor egy negédes Disney mesébe illő romantikus, lírai szerelmet igyekeznek prezentálni, amely bizonyos felhasználóknál több szempontból is hosszútávon káros lehet. Egyrészt annak, aki az említett tartalmat fogyasztja, hiszen önmagát és a párkapcsolatát automatikusan elkezdi hasonlítani ehhez a vizuális élményhez, amely a taglalt szürreális példánál köszönő viszonyban sincs a romantikus kapcsolat valódi milyenségével. Másrészt a párkapcsolatával haknizó felhasználóra is káros, hiszen a valódi pillanatok megélése helyett a vizuális élmény bemutatása kerül előtérbe, és egyúttal elhiszi, hogy ez a hamis kép, ez a teremtett virtuális szentimentalizmus egyenértékű a racionalitással. Sajnos vagy nem sajnos, azt gondolom, hogy kár erőltetni.

Egy korábbi párkapcsolatomban hasonló, de nem ilyen szintű felfogással álltam a rólunk alkotott tökéletes kép megőrzéséhez, épp ezért merészkedem ilyen erősen kifejezni álláspontom. Mindegyúttal kiemelném, hogy nem a pillanatok megörökítésével van gond, hanem, hogy a hangsúly a pillanat lényegi megélése helyett átformálódik valamilyen szürreális értékrend etalonjává. 

Egy szintén idekapcsolódó aspektus, hogy a külső felhasználó abba a csapdába eshet, hogy elhiszi azt, hogy ez a norma. Azonban a fotók mögötti tányértörésekbe, konfliktusokba, vitákba, könnyekbe, csalódásokba, kompromisszumokra, megbocsátásokba nem enged betekintést az insta filter, de az instastory sem. Egy szó, mint száz: legyünk racionálisak és semmiképpen se naívak. Bízom abban, hogy a generációm már felvilágosult e felvetésekkel kapcsolatban, de ha mégsem tudtad ezeket kedves Olvasó, akkor remélem formált ez a benned élő valóságon.

A kommunikáció és bizalom megléte

Ahogy az élőben is említettem, számtalan cifra variánssal ismertettek barátok a közösségi médiában zajló kommunikációban, és itt nem a kommentszekció vakvágányára vagy az üzleti insta-kommunikációra gondolok. Az egyik számomra legidegenebb ilyen példa, amikor a párkapcsolat két fele úgy határoz, hogy Messengeren áll bele megbeszélni a kapcsolat aktuális krízisét. Könyörgöm: Messengeren? Hol a személyesség? Bensőségesség? Egymás felé való teljes odafordulás, egyúttal tisztelet?

Egy leírt üzenetet úgy konvertálhatunk a hangulattól, kedvtől, idegállapottól függően, ahogy éppen tetszik és esik. Nem halljuk a másik hangsúlyát, nem érzékeljük a nonverbális kommunikációját vagy nem tudunk a másik szemébe nézni. Ha nagyon nem várhat, akkor minimum telefonon érdemes megbeszélni, de én a személyes, leülünk szemtől-szembe opció híve vagyok. Azt gondolom, hogy ez intelligencia kérdése is egyben. Elfogadom, hogy könnyebb írásban, de legyünk tisztelettel önmagunk és a párunk irányába is annyira, hogy a személyközi kommunikáció formájában kívánjuk megoldani.

Egy másik fontos és kritikus kérdés a párunk egyéni közösségi média szokásainak tiszteletben tartása. Számtalan történet kerülhetne ide betűk és szavak formájában, egy bizonyos, hogy a social felületek tökéletes nyomozói adatbázisként is üzemelnek, hiszen bármilyen információt képesek lehetünk általa megtudni. Az élő beszélgetésben, Biankával a másik fél követési és lájkolási szokásairól tettünk említést, illetve a privát üzenetek tiszteletéről is beszéltünk, hogy ezek kritikus pontjai lehetnek a közösségi médiából fakadó párkapcsolati kihívásoknak. Érdemes feltenned a kérdést, hogy Téged miért zavar az adott kérdés. A vizsgált kihívás önmagaddal kapcsolatos, vagy valóban nem egészséges, releváns a partnered social media cselekvése? Ha az előbbi közelít inkább a valósághoz, akkor az önreflexió segítségedre szolgál. Azonban, ha az utóbbit érzed igaznak, akkor érdemes lekommunikálnod a párodnak és megértetni vele, hogy mi zavar és, hogy miért érzel úgy, ahogy. Az asszertív kommunikáció mindenkor legyen a megoldás eszköze.

Fuller Bianka tanácsa

Legyenek elvárásaink önmagunkkal és a párunkkal szemben is, valamint, hogy merjünk erről beszélni. Cikkemben két fő pontra helyeztem a hangsúlyt és ebben kívántam állást foglalni, azonban az élő beszélgetésünkben sokkal komplexebben beszélgettünk, kezdve egy párkapcsolat értékrendjétől, egészen addig, hogy hogyan hat erre a közösségi média és, hogy milyen cselekvések vezethetnek az előbb említett két aspektuson túl a párkapcsolat halálához.

Az alábbi linken vissza tudod nézni, addig is, minden csütörtökön várlak 19:00-kor a @20onmagazin insta élőjében.

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Küldd el te is a saját cikkedet az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: