Plasztikvilágban élünk – Globális probléma a műanyag

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a Föld napján, április 22-én szóljunk a környezetvédelemről. A környezetszennyezés egy olyan globális probléma, amire nem csak időszakonként kellene figyelmet fordítani.

Na de kíváncsi vagy, hogy mi az egyik legégetőbb probléma napjainkban? A műanyag. Az a rendkívül olcsó és tartós anyag, ami egyben borzasztóan káros is. A műanyag szinte elengedhetetlen részét képezi az emberek mindennapjainak, használatuk csökkentése pontosan emiatt rendkívül nehéz: gondoljunk csak az elviteles kávéspoharakra, a megrendelt ételek dobozára, a szívószálakra, a fogkefékre vagy épp a telefontokokra. Csak termeljük, fogyasztjuk, majd eldobjuk őket, hogy újra termelhessük – holott lebomlásukhoz évszázadokra van szükség. Plasztikszemetünk és műanyaghasználatunk csökkentésére és kiiktatására minden egyes nap törekednünk kellene, hiszen mértéktelen termelésük és az azzal járó pusztító környezetszennyezés nem kivitelezhető örökké.

Csak néhány sokkoló adat arról, hogy miért is globális probléma a műanyag

Az óceánok igazi plasztiktemetőkké váltak, évente 8,16 millió tonna műanyagszemetet juttatunk a vizekbe. A madár– és halfajok 90 százalékánál már megfigyelhető a műanyagszennyezés ártó hatása. Minden sarok érintve van a 21. század műanyagpestisétől: még a Föld legmélyebb pontján, a több mint 11 ezer méter mély Mariana-árokban is találtak szemetet a kutatóeszközök. Ha sokkolódni szeretnél, ajánljuk figyelmedbe ezt a videót, ami többet mond bármilyen számszerű, elképzelhetetlen adatnál.

A változás a fejben dől el!

Néhány egyszerű, apró gesztussal mi is nagymértékben hozzájárulhatunk anyaföldünk gyógyulásához. Összegyűjtöttünk pár apró változtatást, amik igenis sokat érnek, mégsem nehéz a kivitelezésük.

Sokan rendelnek az Ebay-ről 1-2 dollárért töménytelen mennyiségű telefontokot, azonban ha te a tudatosságra törekszel, akkor próbáld ki a Pela Case-t! Környezetbarát, dizájnos telefontokokat tudsz rendelni.

View this post on Instagram

"Small choices add up to making a big difference! 🌊 That's why I did my research and chose to buy a @pelacase when my Iphone case broke. I had to wait a bit for it to get delivered (made in Canada 🇨🇦), but it was totally worth it. It arrived with a minimal packaging (of course) and a hand-written message. It's about the little things - just lovely 😍 For me, this is just the beginning and it already feels sooo good to know that I'm helping our future 🌎 Reducing plastic consumption is just a part, but a big one. How many times do we stop to think about our #footprint? 🌱 How many things do we own and how often do we question what's behind them? who worked on it, who will be impacted once we discard them? . . . Now back to the case... 🧐 if this is not plastic, what is it made of? Flaxstic®, which is comprised of compostable bioplastic elastomer and flax straw materials 👩🔬- If this is too 🤓, let's just say it's a sustainable bioplastic, which will decompose in about 6 months to 2 years (depending on the conditions). But it will 100%!. . . It's high time we become conscious about our general consumption levels and choices. There's no planet B, and as my good friend @chartedesco would say, let's #savethefuture 🙌💛" - @cooltobegood . . . #believeinbetter #pelacase #savethewaves #ditchsingleuseplastic #ecofriendly #sustainability #cooltobegood #startwhereyouare #consciouschoices

A post shared by Pela Case (@pelacase) on

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy évente több mint 5 milliárd fogkefét dobunk el. A The Bam and Boo oldalán környezettudatos, bambuszból készült fogkeféket rendelhettek 4.99 dollárért. A bambusz egy gyorsan növő, természetesen antibakteriális és fenntarható anyag, így sokkal környezetbarátabb megoldás, mint a műanyag. Ha nem szeretnél bajlódni a 3 havonkénti lecseréléssel, a The Bam and Boo ezt a problémát is megoldja, ha kérvényezed a 90 naponkénti cserét. A szállítási díj ingyenes.

Ami pedig a PET palackokat illeti… Veled hányszor fordult már elő, hogy csak beugrottál venni a boltba egy fél literes vizet vagy üdítőt? Ha sokszor, törekedj arra, hogy mindig legyen nálad újratölthető kulacs, bárhová is mész. Pénzt is spórolsz, és a környezetet is véded. Ugyanez a helyzet a reggeli, vagy délutáni kávékkal: legyen saját termoszod, hiszen az eldobható kávéspoharak látszólag papírból készülnek, de a felületüket rendszerint polietilénréteg védi. Nem is szólva a keverőpálcikákról és a papírpohárfedelekről – ez is mind műanyag.

Csupa apró dolog, ugye? Ha ilyen apróságokra odafigyelsz, máris nagymértékben hozzájárultál ahhoz, hogy kevesebb műanyag szennyezze be a Földet. Sok kicsi sokra megy!

További cikkek: