Protect your daughter? Educate your son! – A szexuális zaklatás és az attitűdjeink

A cikksorozat záró, harmadik részében nem egy konkrét jelenséggel szeretnék foglalkozni, sokkal inkább azzal a mentalitással és attitűddel, amivel a szexuális zaklatás, nemi erőszak felé viseltetünk. Ahogy igyekeztem elmélyedni a catcalling és #notallmen témákban feltűnt néhány olyan dolog, amit megfigyelhetünk bármilyen másik probléma esetében is, de úgy gondolom, hogy ennél igazán szembeszökő. Ez az empátia hiánya, az elbagatellizálás és általában az a mozzanat, hogy nem vagyunk hajnalóak rendszerben látni ezeket, hanem személyeskedésbe, támadásba váltunk a normális, produktív gondolkodás helyett.

,,Na ne már, én örültem volna!”

Mostanában folyamatosan röppentek fel a hírek, jellemzően külföldről, hogy a tanárnő szexre, orális szexre kényszerítette fiatal diákját, esetleg hosszabb távú viszonyt folytatott vele. 15-16 éves srácokról beszélünk, de néhány esetben még fiatalabbakról. Nem egy cikk alatt és nem egyszer, hanem folyton és tömegesen jött velem szembe az ilyen cikkel alatt az ilyen és ehhez hasonló kommentek áradata: ,,De jó neki! Bár nekem lett volna ilyen tanárnénim!”. Eközben cikk épp azt taglalja, hogy milyen terápiára jár most a fiú. Ember, vágod, hogy a srác jó eséllyel élete végéig kötődési- és intimitási problémákkal küzd majd vagy rosszabb esetben az öngyilkossági statisztikát növeli?! És erre a reakciód annyi, hogy bár te lettél volna a helyében? Ez véleményem szerint igen jól példázza a jelenséget, hogy legtöbbször kicsit sem gondolunk bele az áldozat helyzetébe. Attól, hogy férfi, még nem érheti zaklatás vagy szexuális erőszak? Vagy akkor nem is számít, ilyen nem létezik? És a legrosszabb: ha megtörtént, akkor kizárólag örülhet neki? Kiindulsz egy hipermacsó képből, amiben ez az esemény kvázi értelmezhetetlen. Nem vagyunk képesek sokszor a saját világlátásunkból kicsit kilépni és beleképzelni magunkat a másik helyzetébe. Ezekben az esetekben ezt különösen destruktívnak gondolom.

,,Túléli, nem?”

Azokban az esetekben, ahol nő az áldozat, kicsit más a helyzet. Egyrészt ezeknek a kommenteknek a helyét felváltják a legkülönfélébb büntetési javaslatokkal előálló önjelölt ítélkezőosztagok, másrészt még mindig hatalmas részben jelen van az áldozathibáztatás. A catcallingos helyzetekben a legtöbbször a probléma meg van oldva azzal, hogy miért így öltözik, de a nemi erőszakig fajuló esetekben is megjelennek azok a hangok, amik azt hangsúlyozzák, hogy az áldozatnak mit kellett volna másképp csinálnia. Itt számomra rögtön jött az észrevétel, hogy mindenki megpróbálja megfejteni az adott szituációt. Mérlegeli kinek mennyi szerepe volt a helyzet alakulásában ahelyett, hogy tudatosítaná magában, hogy az erőszakról egy ember tehet: az erőszaktevő. Mintha nem akarnánk felismerni, hogy nem egyszeri esetekről van szó, hanem egy társadalmi problémáról. Hogy muszáj rendszerben látni és kezelni ezeket. A másik jelenség a munkahelyi és nyilvános zaklatásokhoz kapcsolódik. Ekkor nem fajulnak erőszakig a dolgok, ez pedig sokaknál így el sem éri az ingerküszöböt. Megoldják egy laza kommenttel arról, hogy miért kell felfújni a dolgot, ez semmi, ezzel mindenki találkozik, mégse nyivákol miatta. Ugyanazt tudom elmondani, mint az előbb. Ha elkenjük és szőnyeg alá söpörjük, hogy ilyen van vagy hogy ez egyszeri, akkor semmi nem változik.

Mit tegyünk most?

A huszonévesek az a korosztály, akik szerintem elég érzékenyen kezelik ezeket a jelenségeket. Én abban látom a helyzet javulásának lehetőségét, ha ezt a mentalitást megtartjuk. A szüleink, nagyszüleink generációja teljesen más eseményekkel és tapasztalatokkal találkozott ezt a témát illetően, így érthetően a reakciójuk is eltér. Mi azonban abban a helyzetben vagyunk, hogy fel tudjuk ismerni és helyén tudjuk kezelni a zaklatást. Tartsuk ezt meg, egy kis empátiával kiegészítve pedig egész jó irányba haladhatunk.

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Küldd el te is a saját cikkedet az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: