Pszichológiát tanulni? Az Instagramon? Igen!

Mindig is figyeltem arra, hogy az Instagram feedemet ne érdemtelen, Power Point-típusú, önértékelési gondokat okozó tartalmak lepjék el. Tudjátok, most leginkább azokról a profilokról beszélek, amik ugyan gyönyörűek, de a tartalmuk csak a kirakatba való – üzenet, mondanivaló nincs a képek mögött. Úgy döntöttem, hogy pár pszichológiai témájú Instagram profillal bemutatom, hogy az érzékenyítés és a látókörtágítás az olyan 21. századi közösségi platformokon is lehetséges, mint például az Instagram.

Mélylevegő Projekt

A @melylevegoprojekt csapatot pszichológus hallgatók alkotják, akik küldetésüknek tekintik, hogy az egyetemi éveik alatt tanultakat közérthető formában adják át az arra fogékony, laikus Instagram szemlélőknek. A grafikák érzékenyítenek és elgondolkodtatnak: megtudhatjuk például, hogy mit tegyünk, ha elönt minket a szorongás; hogy milyen figyelemelterelő technikával nyugtathatunk meg valakit a haszontalan „nyugodj meg!” helyett; vagy hogy mit NE mondjunk semmiképp egy depresszióval küzdő személynek.

Jakobovits Kitti pszichológus

Kitti korábban már írt nálunk az irodalomterápiáról, Instagram profilján pedig a színfalak mögé is betekinthetünk. Hogyan kapcsolódhatunk a könyvekhez? Hogyan olvashatunk a sorok között? És egyáltalán: az irodalomhoz hogyan kapcsolódik az önreflexió? Irodalomterápiás csomagokról és szuper könyvajánlókról kaphatunk tájékoztatást a profilján olyan gondolatokkal megfűszerezve, amik csak erősítik a lelki jólétünket.

A Bright Place

A Bright Place egy mentális egészséggel foglalkozó profil, ahol nemcsak motivációs térképpel, gondolatnaplóval gazdagodhatunk, de akár részt vehetünk egy 30 napos mentális egészség kihívásban is. Podcast sorozatukról se feledkezzünk meg, ahol terápiákról, megküzdési módszerekről, modernkori önsorsrontásról és vizsgaidőszaki túlélésről is beszélgetnek a Bright Place alkotók.

Budapesti pszichológiai napok

A @pszinapszis profilján leginkább pszichológiai fogalmakról tanulhatunk, mint például a poszttraumás növekedésről, a holdudvar- és a Dunning-Kruger hatásról, vagy a feketebárány effektusról. Megismerhetjük a kreativitás 5 szintjét, megtudhatjuk, hogy hogyan tudjuk az irracionális gondolatainkat átformálni, vagy hogy mi a machiavellista emberek jellemzője – ezeken kívül még számos érdekes pszichológiai tartalmat fednek le a színes, edukatív célzatú grafikák.

MargaréTalány

Martos Juli, @margaretalany egyedi illusztrációi pszichológiai témákat boncolgat: grafikái képleírásában például a ruminációról, avagy hétköznapibb nevén, a rágódásról ír. A tartalmak szólnak a gyász szakaszairól is, valamint a személyiség strukturális modelljét és a psziché topográfiai modelljét is megismerhetjük.  

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

Értelemmel megáldott hazai netesek, akiket okkal követnek ennyien

Holokauszt az Instagramon? – Heyman Éva története

További cikkek: