Selftime, az applikáció, mely nem nézi ölbe tett kézzel, hogy a stressz áldozatává válunk

Tudod, milyen az, amikor egy vizsgáért a saját egészségedet is képes vagy kockára tenni? Sajnos a legtöbb felsőoktatásban tanuló diák jól ismeri a jelenséget. Túl jól. Interjúmban Boross Katalinnal, a Selftime applikáció ötletgazdájával beszélgettem, aki ötödéves orvostanhallgatóként nem kívánja tovább ölbe tett kézzel nézni, hogy ő és társai a felsőoktatás és a mindennapok okozta stressz áldozatává válnak.

Mesélj a Selftime nevű applikációról, mit érdemes tudnunk róla?

A Selftime egy stressz-szint-mérő és stresszkezelést segítő alkalmazás lesz, mely első sorban hallgatók számára készül és az ő egészségükre fókuszál.

Hogyan fog működni pontosan, milyen funkció lesznek?

Az applikáció különböző paraméterek alapján mérné a felhasználó aktuális stressz-szintjét. Amennyiben az kritikusnak bizonyulna, az applikáció figyelmeztetné, hogy kezdjen el jobban odafigyelni magára. Persze megoldást is kínálna, különböző meditációs- és légzőtechnikákat mutatna a felhasználónak. Emellett naptár is lenne építve az alkalmazásba, amelyben fel lehetne tüntetni az egyetemi számonkérések időpontjait, melyek előtt az applikáció külön figyelmeztetéseket, tanácsokat küldene a szorongásoldás érdekében. Az alkalmazás ráadásként a különböző pszichés betegségekről, addikciókról és az egészséges életmódról is tájékoztatást adna.

Igen sokszínű, hasznos alkalmazásnak ígérkezik. Honnan jött az ötlet?

Tavaly márciusban volt egy magatartástudományi tárgyam az egyetemen, ahol megdöbbentő statisztikai adatokkal találkoztam. Megtudtam például, hogy az orvostanhallgatók 30 százalékának igazoltan pszichológiai problémái lesznek, illetve hogy az orvosnők 10 évvel korábban halnak, mint az átlag. Mondhatni kijelentették, hogy ha nő vagyok, és orvos és nem alapítok idejében családot, szinte garantált, hogy a rezidens éveimre kiégek majd. Először ledöbbentem, majd mindez elkezdett motiválni, hogy az adatok ismeretében tegyek valamit. Így jött az ötlet.

Egyedül dolgozol a megvalósításán?

Nem, egy applikációfejlesztővel, Kovács Ádámmal együtt próbáljuk megvalósítani az ötletemet. Remekül kiegészítjük egymást.

Ingyenes lesz az applikáció? Minden diák könnyen eléri majd?

Természetesen. Eleinte csak orvostanhallgatóknak szántam az alkalmazást, de aztán rájöttem, hogy a szorongás minden hallgatót érint és fenyeget.

Sajnos ez így van. Az elmúlt hónapokban több egyetemista öngyilkosságáról is hallani lehetett. Mit gondolsz, köze lehet a felsőoktatásnak ezekhez a halálesetekhez?

Szerintem a hallgatók öngyilkosságának kérdésköre nagyon összetett. Úgy gondolom, legtöbb esetben nem csak a felsőoktatás áll a háttérben, egy rosszul sikerült vizsga vagy egy stresszes vizsgaidőszak inkább csak az utolsó csepp a pohárban. Persze nem vonható kétségbe sem a megfelelési kényszer, sem a mások véleményétől, stigmatizációtól való félelem hatása, melyekre a felsőoktatás is ráerősít. Egy-két stresszes vizsgaidőszakot még túl lehet élni különösebb következmények nélkül, de ha a szorongás hat éven keresztül kísér minket végig, az már maradandó sebeket ejthet az egészségünkön. A tananyagon nem változtathatunk, de megküzdési stratégiával előrukkolhatunk.

Milyen megküzdési stratégiákat javasolsz? Mit tehet egy szorongó, túlterhelt fiatal?

Meg kell tanulnunk odafigyelni magunkra, és meg kell találnunk azt a módszert, ami segít nekünk megküzdeni a mindennapos stressz-szel. Lehet ez sport, meditáció vagy kikapcsolódás a barátokkal, de fontos, hogy tudatosan beépítsük az életünkbe. Sokat segíthet az is, ha felismerjük: nem vagyunk egyedül, hiszen mindenkivel előfordul, hogy rosszabb periódusa van. Muszáj tudatosítani, hogy ez nem probléma, hiszen mindez átmeneti és túl lehet lendülni rajta.

Nagyon tetszik a projektetek, már önmagában annak használatát is egy remek megküzdési stratégiának tartom. Kik támogattak titeket eddig?

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete ajánlotta fel a segítségét, illetve a MatchPoint rendezvénysorozatain is hasznos kapcsolatokat kötöttem.

Hogyan támogathatnak titeket az olvasóink abban, hogy a projekt tényleg megvalósuljon?

Jelentkeztünk a Richter Anna Díjra, ahol jelenleg 2 másik csapat projektje mellett pályázunk a Pedagógus kategóriában a 4 millió forintos támogatásért. Ha bárkinek szimpatikus az ötletünk és szívesen támogatná a projektet, ezen a linken adhatja le a szavazatát március 8-ig.

Sok sikert nektek!

További cikkek: