Summertime Sadness, ami nem csak a dalban létezik

Fülig érő, tejfölös szájjal kellene vigyorognod a lángosod fölött, miközben #hawaii, #dizsi, #napfény hashtagekkel teli szelfiket posztolsz az Instagramra. Hajnalig kellene táncolnod a szabadtéri szórakozóhelyeken, napközben pedig koktéllal a kezedben kellene süttetned a habtestedet a Balaton partján. Boldognak kellene lenned, na! Elvégre mégiscsak nyár van, vagy mi.

Sokan mégsem boldogok, hiába a nyár a legboldogabbnak titulált évszak. A Lana Del Rey által megénekelt Summertime Sadness, avagy a nyári szomorúság egy nagyon is valódi érzés. Ideje mélyére ásnunk a jelenségnek, hiszen több ezer fiatal várja kétségbeesetten, hogy magyarázatot adjunk az értelmetlennek tűnő nyári depressziójukra, és hogy feloldozzuk őket a kötelezően elvárt boldogság terhe alól.

Fizikailag megterhelő

A nyári szomorúság okai egyébként sokkal logikusabbak, mint azt elsőre gondolnánk. Kezdjük rögtön a legkézenfekvőbb indokkal, magával a tikkasztó hőséggel, melyért nem mindenki rajong tapsikolva. A kánikula és az állandó napsütés sokakat megakadályoz abban, hogy pihentetően, eleget aludjanak. A saját izzadtságunkban álmatlanul forgolódva töltött éjszakák egyre sűrűsödnek, a kialvatlanság pedig idővel természetesen a hangulatunkra is kihat. Ingerültebbek, fáradtabbak, kedvetlenebbek leszünk, és a béka feneke alá csusszanó hangulatunkon bizony a legkevésbé sem segítenek még a napfény járta hashtagek sem.

Nincs étvágyunk

A nagy hőségben sokan sokkal étvágytalanabbak is vagyunk. Örülünk, ha a 30-40 fokban pár szem gyümölcsöt, esetleg némi hideg levest sikerül magunkba erőltetnünk. Az étvágytalanság miatt persze az energiaszintünk is csökken. Hiába lakunk jól D-vitaminnal, szervezetünk más vitaminokat, más tápanyagokat továbbra is hiányolni fog.

Megáll az idő

A fiziológiai szükségleteink mellett a lelkivilágunk és a motivációnk is áldozatául eshetnek a nyárnak. A nyarak gyakran céltalannak érződnek, hiszen az iskolákban megáll, a legtöbb munkahelyen pedig lelassul az élet. Az emberek gyakrabban mennek szabadságra, a csapat szinte sosem teljes, sűrűsödnek a napközbeni kummantások, a péntek délutáni lógások is. Felborul a rend, kevesebbet és rosszabb minőségben dolgozunk, hangsúlyt mindenre, csak épp nem a munkára nem fektetünk. A céltalanság, haszontalanság érzése huszonévesen egyébként is állandóan kísért minket, nyáron viszont mindez halmozottan törhet ránk. Nyomaszt minket a tudat, hogy haladnunk kellene, gyakran mégis képtelenek vagyunk az érdemi előrelépésekre.

Önbizalomhiány

A saját testükkel elégedetlen nők számára különösen depresszív időszakot jelenthet a nyár. Míg télen sállal és kabáttal könnyen elfedhetjük a nekünk nem tetsző részeket, addig nyáron aligha sikerül ruhadarabok mögé bújnunk. Önbizalomhiánnyal és testképzavarral küzdő lányok ezrei esnek áldozatául a nyári szomorúságnak, sajnos a kötelezően előírt boldogság a kötelezően előírt bikiniben számukra csak nagyon nehezen jön össze. 

Felerősödhet az egyedüllét érzése

Azokban, akik gyakran érzik egyedül magukat, a közösségi programokban gazdag nyár miatt csak felerősödik az egyedüllét érzése. Minden fórumon vidám, nyaralni járó, fesztiválozó társaságok köszönnek vissza, a magányos emberek ettől persze hajlamosak még rosszabbul, még inkább kirekesztve, még jobban egyedül érezni magukat.

Társadalmi elvárások

A nyári szomorúság gyakran a társadalmi elvárásokból fakad. Mivel körülöttünk mindenki boldog – de minimum annak tetteti magát –, ránk is nagy nyomás nehezedik. A nyarat a szociálisabb, extrovertáltabb emberek évszakának szokás nevezni, a maguknak való emberek gyakran csak erőszakból, nyomás hatására vesznek részt a társasági eseményeken. Mivel a közösségi médiától kezdve a barátaikon át mindenki azt sulykolja beléjük, hogy a nyarat élvezniük és kimaxolniuk kellene, magukra erőltetik a programokat, ám ezek gyakran a legkevésbé sem teszik boldoggá őket, sőt. Az elvárás, miszerint boldognak kellene lenni, hiszen mindenki más is az, csak még rosszabb kedvet szül.

Jól látszik tehát, hogy a nyári szomorúságnak nagyon is logikus, érthető okai lehetnek. Ne érezze magát rosszul senki azért, mert nem képes kötelezően vigyorogni, ragyogni vagy kicsattanni. Nem repeshetünk mindannyian a forró hónapokért. Fel a fejjel, hamarosan új évszak köszönt be, mely ezúttal a nyarat nem kedvelőknek kedvez majd!

További cikkek: