Szabadúszó akarsz lenni? – Íme egy checklist a kezdéshez

A szabadúszó élet igencsak csábító. A magad főnöke lehetsz, te oszthatod be a munkaidőnket, te döntheted el, mennyi munkát veszel a nyakadba és mondhatni, hogy a fizetésednek sem szab felső határt senki sem. No de hogyan fogj hozzá? Az alábbi checklist pipálgatása elengedhetetlen a kezdéshez.

1. Legyen pénzed a bankban!

Minden kezdet nehéz, egy szabadúszó sem indul rendszeresen vaskos fizetéssel, állandó ügyfélkörrel. Pont emiatt fontos, hogy anyagilag felkészülj az első pár húzós hónapra, és bebiztosítsd magadat anyagilag! Megélned bizony az első hónapokban is meg kell valamiből, a kötelezőket ekkor is ki kell fizetned.

2. Intézd el a szükséges papírokat és szerezz elegendő tudást!

Szabadúszóként rengeteg mindent el kell intézned. Ki kell találnod, hogy milyen vállalkozási formába kezdesz, fel kell kutatnod a számodra legmegfelelőbb adózási formát. Szükséged van némi közgazdasági ismeret elsajátítására is, hogy valóban jól menedzselhesd az üzletedet.

3. Szerezz egy könyvelőt!

Viszont ne akarj mindent egyedül csinálni, egyedül megtanulni! Könyvelőnek lenni egy külön szakma, jó, ha átlátod a pénzügyeket, de szükséged van egy főállású hozzáértőre is. Véthetők fatális hibák, ilyen például ha a bevételt egy az egyben elkölthető jövedelemként kezeled, vagy ha egy-egy jobb hónap után nem teszel félre a szűkebb időkre. Egy könyvelő támogatásával okosabb pénzügyi döntéseket hozhatsz.

4. Döntsd el, hol fogsz dolgozni!

Triviálisnak hangozhat, ám mégsem az. Míg a home office egyeseknek maga a beteljesült álom, addig másoknak a földre emelkedett pokol. Meg kell találnod azt a helyet, ahol a lehető leghatékonyabban tudsz dolgozni, legyen az a szobád, a nappalid, egy kávézó vagy egy könyvtár.

5. Nyiss egy táblázatot a költségeidnek!

Minél tovább húzod, annál nehezebb lesz összerakni, pedig elengedhetetlen, hogy átlásd a kiadásaidat és a bevételeidet. Táblázatot egyébként nem csak a költségvetésednek indíthatsz, de a munkafolyamataidnak is. Szabadúszóként a saját magad titkára/titkárnője vagy, elengedhetetlen, hogy az adminisztrációról se feledkezz meg.

6. Készíts portfóliót!

Fontos, hogy rendelkezz referenciaanyagokkal, és persze az sem árt, ha ezek egy átfogó, színes képet adnak rólad. Ügyelj rá, hogy a portfóliód kellőképpen reprezentálja, mire vagy képes, mesélje el a történetedet, árulkodjon a munkamorálodról és annak minőségéről!

7. Szerezz ügyfeleket!

Bizonyára kitaláltad már, milyen munkát akarsz végezni és kiket akarsz becélozni az ajánlataiddal. Ideje ügyfeleket szerezni, rajtad múlik, milyen és mekkora ügyfélkört sikerül kiépítened. Az ügyfélszerzés induló szabadúszóként mindig nehezebb, színes portfólió és ajánlás után viszont könnyen beindulhat a buli, ha elég ügyes vagy.

8. Kerüld el a kiégést!

A szabadúszó-kiégés egy valódi jelenség, korábban már egy egész cikkben foglalkoztunk vele. Érdemes még a kezdés előtt átböngészned a javaslatokat, hogy ne kellejen rémálommá válnia a munkádnak. Hajrá!

További cikkek: