Szabadúszók és a kiégés – Mi a megoldás?

Szabadúszók alatt azokat az embereket értjük, akik saját maguk osztják be mind a munka-, mind a szabadidejüket. Laikusok azt hihetnék, a szabadúszók élete egyszerű, hiszen miért is vállalnának több munkát, mint amennyit elbírnak, nem igaz?

A szabadúszó-lét nem olyan mesés, mint sokan gondolják

A valóságban azonban a szabadúszó-lét közel sem olyan habos-babos, mint gondolnánk. Egy szabadúszó gyakran amellett, hogy végzi magát az adott munkát, egyszerre adminisztrál, könyvel, ügyfeleket szerez, brandet épít és a többi és a többi. Szabadúszóként (és egyben magánvállalkozóként) érzem, hogy óriási teher nyomja a vállamat, hiszen minden hónapban rajtam múlik, hogy mennyi pénzt keresek meg. Nem számíthatok sem fix multis bérre, sem bértáblában kőbe vésett összegre.

Igen, a szabadúszók is kiéghetnek

Már egy ideje szabadúszó (is) vagyok, és nemrégiben furcsa dolgokra lettem figyelmes. Gyakran kaptam azon magamat, hogy éjjel 1-kor még cikket írtam, hogy vasárnap emailekre válaszoltam, hogy a metrón marketingszövegeket fogalmaztam, és egyébként a tavalyi karácsonyt, ha jól emlékszem, javarészt szerkesztéssel töltöttem. Az elmúlt időszakban motiválatlanságot, fáradtságot és rendszertelenséget figyeltem meg az életemben, ezért kezembe kellett vegyem a dolgokat és rá kellett jönnöm, mi lehet a baj. Kutatómunkám során jöttem rá, hogy a kiégés jeleit tapasztalom magamon. Mert bizony, létezik a szabadúszó-kiégés. Szerencsére a szakértőknek egész listányi tanácsuk van a hozzám hasonlók számára.

1. tanács: Legyen munkaidőd!

A szabadúszókat egyik leggyakrabban fenyegető csapda maga az idő. Addig dolgoznak, amíg nem fáradnak el, vagy esetleg több és hosszabb szüneteket tartanak a kelleténél. A minőségi munka és a minőségi szabadidő rovására is mehet, ha nem osztjuk be rendesen az időnket. A szabadúszóknak is fix munkaidőt, akár műszakokat kellene kiszabniuk maguknak, hogy a lehető leghatékonyabban dolgozhassanak és pihenhessenek is.

2. tanács: Tudd, mi, mennyi időt vesz igénybe!

Nem elég listázni a tevékenységeinket, az időkeretet is melléjük kell írnunk. A munkaidőt pedig mindennap úgy kell felosztanunk, hogy jusson bele több és kevesebb időt igénybe vevő projekt is. Az időkeret abban is segít, hogy egy 10 percnél több ideig nem tartó feladat felett ne tököljünk 10 percnél tovább.

3. tanács: Óvd a szabadidődet!

De úgy, ahogyan a legújabb méregdrága Iphonodat is óvod! Rengeteg szabadúszó számára ismeretlen fogalom a hétvége, pedig fontos lenne, hogy nekik is jussanak pihenőnapok, ahol a munka még csak eszükbe sem jut.

4. tanács: Sportolj!

A szabadúszók gyakran még a házat sem hagyják el, hozzánőnek a székhez vagy beleolvadnak az ágyba. A testmozgás mindenkinek egyaránt fontos, így természetesen szabadúszóként sem szabad háttérbe szorítani. A sport rengeteget segít a kikapcsolódásban és a stressz oldásban egyaránt.

5. tanács: Óvatosan a perfekcionizmussal!

A szabadúszó-kiégés gyakran a maximalizmusból (is) táplálkozik. Fontos, hogy a szabadúszók felismerjék, mi az, ami igazán számít, és mi az, ami csupán apró részletkérdés. Sokat segíthet, ha néha, egy-egy negatív visszacsatolás vagy kisebb hiba után eltávolodunk és a nagyobb képet vizsgáljuk. Számít  a nagyobb képben is az, ami épp aggaszt vagy amivel épp pepecselünk?

6. tanács: Emelj az árakon!

Évente mindenképpen esedékes az emelés, nem dolgozhatsz állandóan ugyanazon az áron. Ráadásul némi emeléssel akár a megbízások száma is csökkenthető. Az új ügyfeleknél bátran próbálkozz magasabb órabérrel/termékárral, de idővel a régieknél is tárgyalj a drágulásról! Minden drágul, nem kérdés, hogy a szabadúszóknak is jogukban áll lépést tartani a változásokkal.

További cikkek: