Számít szerelemben a korkülönbség?

A szerelem műfajához és az érzés leírásához oly sokféle módon közelíthetünk: vannak a mesébe illő romantikus vagy fájdalmas románcok, amikor a pár vagy boldogan él, amíg meg nem hal vagy a sors újraírja az addig álombélinek hitt forgatókönyvet. Vannak olyan találkozások, amelyek meghatározzák tinédzser éveinket – s mi azt szerelemként fogjuk fel – és vannak azok, amelyek felvilágosult és tudatos éveinkben érnek révbe, amikor már kialakult képpel rendelkezünk nem csak a szerelemről, párkapcsolatokról, hanem igényeinkről is, amelyben részesülni szeretnék. Van olyan, hogy két ember rossz időben találkozik? Valóban számít a szerelemben a kor, vagy ezek csupán leírt számok és mind e mögött sokkal többről lenne szó?

Néhány történet a számokon túlmutató kapcsolódásokról

Saját felismerésemhez négy évvel ezelőttre nyúlok vissza. 19 éves voltam, amikor megismertem az akkor 26 éves Kedvesem. Mesebeli szám: 7 év a korkülönbség. Úgy gondoltam, hogy ez lehet szerencsésen végződő vagy tragikus véggel bíró románc. Ez a misztikummal bíró szám az ismerkedésünk elején már kiderült, azonban mindkettőnket kissé megrémített: engem azért, mert volt bennem egy parányi félelemmel teli érzés, hogy működhet-e úgy, hogy a másik fél ennyivel tapasztaltabb velem szemben. Azonban a Kedvesemben – hasonló felfogásban, ahogy az én érzéseim – az a kétely merült fel, hogy én elég érett vagyok-e ahhoz a kapcsolathoz, amelyre ő, a megállapodás küszöbén vágyik. Kételyeinkre a választ az első mély beszélgetésünk alkalmával megkaptuk, hiszen oly mélységben nyíltunk meg egymásnak és olyan fontos, markáns témákról folytattunk eszmecserét, hogy elszállt minden ellenérzés és azóta is élvezzük ennek a karmikus találkozásnak a gyümölcsét.

Egy másik történet, mely egy gyermekkori barátnőm szüleiről szól, egészen pontosan 14 év korkülönbséggel. Barátosnémet 21 éves korában hozta világra Édesanyja, azonban Édesapja ekkor már 35 éves volt. A társadalmi konvenciók bizonyosan azt mondják, hogy ez túl nagy különbség és, hogy e szerint a kapcsolat nem működhet, azonban ők az élő példa, hiszen 24 éve töretlenül egy szeretetben, humorban és nevetésben gazdag, boldog házasságban élnek. Akik a poénból és a jókedvből kimeríthetetlenek, s egyben olyan emberek, akikhez az ember szívesen kapcsolódik: általuk környezetük töltődik, emelkedik. Amikor magukról és a házasságuk titkáról beszélnek, mindig a kommunikációt és a nevetést említik, de a legérdekesebb, hogy egyszer az Édesanyja úgy fogalmazott, hogy előző életükben bizonyosan ismerték egymást, találkoztak, legjobb barátok voltak, s ebben az életükben egy magasabb szintű kapcsolódásban, lelkük továbbra is együtt maradt.

Mi történik, ha a társadalmi felfogással szemben, a nő az idősebb?

Egy barátunk hosszú ideje kereste a boldogságot, amikor egy görögországi nyaralás alkalmával megismerkedett az ő végzetét beteljesítő álmai nőjével. Minden estét végigbeszélgettek, majd az utolsó estén felvetült, hogy hogyan oldják majd meg a Budapest-Szombathely távolságot. Egy szerelmes férfinak nincs akadály és kihívás: megannyi áldozattal és sok munkával, de távkapcsolatban teljesedett ki szerelmük, majd egy év elteltével, visszatérve Görögországba, az Olimposz tetején arra kérte, kísérje őt egy életen át. Érdekelte őket, hogy 8 év különbség van jelen a hölgy javára? Egy cseppet sem. Minden rezdülésükből érződik, hogy nekik egymással közös az útjuk, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy már férj és feleség, nem sokára pedig érkezik az első közös gyermekük.

Azonban míg az előző párnál a férfi 29, a nő 37 éves volt, a sors alakíthatja úgy a szálakat, hogy két lélek életútjuk elején találkoztatik, amikor az ifjú férfi és a nő között több év a különbség. Talán itt több a kihívás, amely az egyént az érzelmek viharába lökheti. Felnőttként már nem foglalkozunk a külsőségekkel, de fiatalon ez meghatározóbb, hogy mit szólnak mások, hogy meg tudok-e felelni a társadalmi elvárásoknak. Mit szólnak a barátok, a szülők, a szomszédok? Mi van, ha az ész azt diktálja, hogy nem fog működni, de minden porcikáddal a másikra vágysz?

Az én útravalóm

A szíveddel érezz és ne az eszeddel! Add át magad az érzéseidnek és ne számokat láss, hanem embert és lelket! Nem számít, hogy a másik hány éves, ha egy olyan lélekkel találkozol, aki végzetesen megérint. Nincs olyan, hogy két ember rosszkor találkozik: két lélek kapcsolódása mindig okkal történik, és sosem a véletlennek köszönhető. Ha esélyt sem adsz arra, hogy érezz és szerethess, mert az eszeddel és mások elvárásaival foglalkozol, akkor egy életen át benned marad, hogy mi lett volna, ha…

További cikkek: