Számítógép előtt ülni nem sport? – Versenyszerű videojáték, és ami mögötte van

A videojátékozás sokak képzeletében még mindig csak a pattanásos és a szemüveges „geek” tinédzserek legfőbb szórakozását jelenti, pedig nem is olyan régóta már inkább dollármilliárdos bizniszről van szó: a világbajnokságokon elképesztő pénzekért folyik a harc, közben nézők milliói követik a küzdelmeket az erre kijelölt webes csatornákon. Az elektronikus sport (e-sport) résztvevői professzionális módon, versenyszerűen foglalkoznak a videojátékokkal – ma már különböző  profi csapatok egymást túllicitálva versengenek a legjobb játékosokért. Hazánkban sokan még kétkedve fogadják az e-sportot, a világ más részein ezzel szemben hatalmas tömegeket vonzó, dinamikusan fejlődő trenddé nőtte ki magát. Mi is az az e-sport, hol tart jelenleg Magyarországon, és vajon tekinthetik-e a szülők Y- és Z generációs gyermekük számára a videojátékozást releváns életpályájának?

Az e-sport születése: Koreából a nagyvilágba

Az 1997-es ázsiai pénzügyi válság hatására Dél-Koreában köszöntött be először az e-sport Kánaánja: az állam a világon elsőként itt ismerte fel a fiatalok érdeklődését lekötő, addig pusztán a szórakoztatás célját ellátó tevékenység (üzleti) fontosságát. A Dél-Koreában szárnyra kapó e-sport megfertőzte a világ többi részét is: szinte mindenhol beroppant a versenyszerű videojátékozás, világméretű jelenséggé vált.

Ha egy mondatban kéne összefoglalnom az e-sportot, akkor azt mondanám: minden olyan számítógépes vagy konzolos játék, ami alkalmas versenyzésre. Ha eltekintünk az eddigi berögzült szemléletektől – hogy a sport kizárólag fizikai megterhelés lehet, amikor a tested minden egyes porcikáját felhasználod -, akkor elmondhatjuk, hogy a sport eddigi tárháza kibővült a virtuális világgal. Az e-sportban is van már lehetőségünk foci, kosárlabda, rally vagy egyéb más bajnokságok lejátszására. Ugyanúgy hús-vér emberek versenyeznek egymással, és az eddigi sportokhoz hasonlóan az e-sportban lévő játékosok között is vannak „nagyágyúk”, akiket szívesen megnéz az ember élőben is. Egyes helyeken a videojáték mérkőzéseket rendszerint több tízezren követik a stadionokban, ahol óriási kivetítőkön látható a virtuális csata. A győzteseket lézershow, konfettieső ünnepli – akik nem utolsósorban néhány millió dollárral gazdagodnak.  

Az e-sport és a fiatalok

Sokáig gyerekcipőben járt nálunk az e-sport és a gamer kultúra is, ami több okra vezethető vissza: egyrészt fel kellett nőnie egy vagy két generációnak, akiknek a számítógép nem egy ismeretlen misztikus eszköznek számított, hanem a mindennapjait segítő asszisztensnek. Épp ezért az ezredfordulón született korosztály, tehát az Y- és Z generációsok tekinthetőek az e-sport legnagyobb fogyasztói csoportjának: a SuperData adatai szerint az érdeklődők leginkább 18-24, majd 25-34 év közöttiek.

Sőt, ma már nem feltétlenül jelent lustaságot és hanyagságot, ha a fiatal állandóan játszani akar. Nem számít meglepőnek, hogy tinédzsereket több millió forintnak megfelelő éves fizetésért foglalkoztatnak profi e-sportolóként – természetesen nem szabad összekeverni a játékfüggőséget azzal, ha valaki elszántan, célokat kitűzve gyakorol.

A kezdeti sikersztorik

Az e-sport évekkel ezelőtt már begyűrűzött Magyarországra is, az állam is jelentősen felkarolta ügyét azzal a céllal, hogy régiós nagyhatalommá váljunk ezen a területen. Budapesten több gamereket megcélzó kocsma létezik, ahol naphosszat lehet az e-sport közvetítéseket figyelni, és egy külön egyesület (Egymillióan a magyar e-sportért, avagy Esportmilla) dolgozik gőzerővel a versenyszerű videojáték népszerűsítésén. Ahol csak tehetik, népszerűsítik és fejlesztik az e-sport törekvéseket hazánkban: a hazai e-sport közösség összefogásán dolgoznak, és azon fáradoznak, hogy a közvélemény végre helyén kezelje az elektronikus sportot.

2018. március vége felé már megrendezésre került a V4 Future Sport Festival is, amire cseh, lengyel, szlovák és magyar játékosok jelentkezhettek, az Egyesült Királyságban található Staffordshire Egyetem pedig elsőként indít az e-sport üzleti részével foglalkozó hároméves időtartamú menedzserszakot. Hovatovább, a Corvinus Egyetemen az e-sport már választható tantárgyként indult tavaly. Viszont létezik egy komoly hiány, amiben a rendes sportágak is szűkölködnek: ez pedig a jól képzett edzők, vagyis coach-ok.

Számítógép előtt ülni nem számít sportnak?

Ilyenkor szoktak jönni a laikus kérdések, hogy: „Minek kell személyi edző egy videojátékosnak, amikor egész nap a gép előtt ülve csak játszik?” Vagy: “Az mitől sport, hogy valaki egy kontrollert nyomogat, és egy monitort bámul?” A probléma forrása pontosan ez: az e-sport jelenségét addig fogják támadni a hagyományos sportokat kedvelő emberek, amíg világ a világ. Elsőre furcsának tűnhet, de egy e-sportos edzőnek szintén arra kell törekednie, hogy játékosai fizikailag és egyben szellemileg is csúcsformában legyenek.

Az e-sportolók életében nem ismeretlen a napi 8-12 órás „edzés”, az élsportolókhoz hasonlóan szigorú napirendhez kell tartaniuk magukat a bajnokságok előtt. Olyan készségeket kell fejleszteniük, mint a gyorsaság, a szem-kéz koordináció (szakzsargonban ezt pontosságnak hívják) és nem utolsó sorban a gyors döntéshozatal – mindezt akár csapatban is. A játékosokat komoly mentális terhelés éri a felkészülések és a versenyek során, és csak nagyon kevesen képesek arra, hogy hosszú évekig tevékenykedjenek ebben a „szakmában”. Bár léteznek már e-sportpszichológusok is, de csodákra azért ők sem képesek.

A jövőkép

Lehetünk optimisták az e-sport jövőjét tekintve? Úgy gondolom, nincs ok az aggodalomra, mert idővel itthon is a dicsőséget, a tiszteletet és a rajongást fogja magával hozni. Az állam után a cégek is felismerték a versenyszerű videojátékban rejlő lehetőségeket: tévécsatornák kezdték el közvetíteni a komoly pénzdíjakkal járó eseményeket, megjelentek a szponzorok, valamint folyamatosan alakulnak csapatok és szerződtetnek profi játékosokat. Jómagam az e-sport pozitív oldalán állok, mert olyan nagy lehetőségeket rejt magában, ami a mostani rohamtempóban fejlődő világunkban csak erősödni fog, és akár a közeljövőben részünkké is válhat.

Te is szeretnéd, ha az e-sport a 2024-es olimpia része lenne?

További cikkek: