Szerelem 7 filmen át, a rózsaszín ködtől egészen a szakításig

Minden szerelmi kapcsolat más forgatókönyvet követ, alapjaiban azért mégis ugyanarra a sémára épülnek. Az összes történet Ámor nyilával indul, fura rózsaszín maszlagban folytatódik, majd jönnek a bonyodalmak, és végül lecsap a zord valóság. 

Íme, 7 romantikus film, melyeken keresztül szépen végigkövethető, hogyan is alakul át egy szerelem.

 

Mielőtt felkel a nap, vagyis az ismerkedés fázisa

A Mielőtt felkel a nap egy szerelmi trilógia első része, mely bemutatja, milyen is az egymásra találás. Lehet, hogy igaz a mondás, miszerint a megfelelő partner pont akkor jön, amikor a legkevésbé sem számítunk rá? Így találkozik Celine és Jesse, egy Bécsbe tartó vonaton, amikor meg sem fordul a fejükben, hogy aznap találja meg őket a szerelem. Hajnalig bolyonganak fel-alá a városban, megosztva egymással legféltettebb titkaikat. A film közben mosolyogva merengünk majd, de szép dolog is a szerelem.  

 

A felhők fölött 3 méterrel, azaz a rózsaszín köd fázisa

A romantikus drámát nézve két órára egészen biztos mi is szerelembe esünk. Aki érezte már azt a bizonyos mámorító érzést, tudja, milyen, amikor minden racionalitásunk a kukában landol. Nem számít senki és semmi, csak az az egy ember, akiről előtte pár hónappal még valószínűleg azt sem tudtuk, hogy a világon van. Hache és Babi története minket is a felhők fölé emel majd, oda, ahol minden a rózsaszín egyik árnyalatában pompázik.

 

A legszebb dolog, vagyis az új szintre lépés fázisa

És már szólnak is az esküvői harangok, bimm-bamm. Ha egy párkapcsolat megtalálja a kiutat rózsaszín ködből, következik az összeköltözés, a házasság, majd két csík a terhességi teszten. És a szerelem már meg is érett annyira, hogy többé ne nevezzük gyerekkori nevén, használjuk rá inkább a „szeretet” szót. Mert a szerelem bizony átalakul, ha tetszik, ha nem. A szintugrás fázisa jól nyomon követhető Barbara és Nicolas sokkolóan életszerű történetén keresztül.

 

Tegnap éjjel, azaz a bonyodalmak fázisa

Ha sem az összeköltözés, sem a gyerek, sem pedig az unalmas nemi élet nem aknázta alá a párkapcsolatot, egy szeretőnek majd egészen biztosan sikerül. Kevesen hisznek a monogámiában, jómagam sem vagyok egészen biztos abban, hogy nem csak naiv vágyálmokat kergetek, amikor az „igazit” keresem. A Tegnap éjjel című film reflektorfénybe helyezi a hűtlenséget, melyen a legtöbb házasság egy életre elhasal.

 

Kék Valentin, vagyis a vég fázisa

Ha eddig a fázisig eljut egy szerelem, már bizonyára tűzön-vízen átverekedték magukat a felek. Nem egyszer fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy talán ideje lenne véget vetni a gyötrődéseknek. Persze az évek, a megszokás és az emlékek nem hagyják az embert továbblépni. Nehéz kiszállni valamiből, ami életünk részévé válik. Dean és Cindy története pont erről a végső stádiumról szól.

 

Egy makulátlan elme örök ragyogása, azaz a felejtés fázisa

Egy szakítás bizony nem kevés érzelmi megpróbáltatás elé állítja a szívünket. A felejtés, lássuk be, enyhén szólva is piszok nehéz, már-már lehetetlennek tűnő kihívás. Jim Carrey és Kate Winslet drámájában egy fiatal pár szétválásának történetét ismerhetjük meg, akik a szakítás után úgy döntenek, kitöröltetik emlékeiket. Érdekes film ez, mely elgondolkodtat, hogy vajon érdemes-e megválni a rossz emlékektől, ha úgy a szépeknek is örökre menniük kell.

 

P.S. I Love You, vagyis az újrakezdés fázisa

No de következzék a jó hír: minden alagút végén ott a fény, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy a fájdalom és a csalódás örökké tart majd. Az újrakezdés igencsak ijesztő, de mégis szükséges ahhoz, hogy ne keseregjünk egy életen át a múlt fájdalmain. A történetben Holly sokáig gyászolja szerelmét, de hosszas bonyodalmak után végül megtalálja a múltból kivezető utat. Ennél a drámánál keresve se találsz motiválóbbat az újrakezdéshez.

További cikkek: