Kedveled a motivációs trénereket? – Mindent a papírpénzbe csomagolt bájolgásról

A motivációs előadókat leginkább George Orwell Nagy Testvéréhez hasonlítom. Nem a misztikusságuk miatt, és nem is azért, mert mindent látnak. Ha ezt állítanám, éppen annyira lennék elvakult, mint az a dogmatikus eszmeiség, amit ők képviselnek kis országunkban: a mindenáron pozitív szemléletmód alternatív világtalansága.

Kik lehetnek napjaink véleményvezérei?

Ezek a Nagy Testvérek amiatt Nagy Testvérek, mert a megtört emberek tudják csak szeretni őket teljes szívükből. Azok az emberek, akiknek nincs semmi vesztenivalójuk önbecsülésben, a nagy általánosságok mezején találják meg maguknak azt a fajta édes tudatlanságot, amit a filmbéli sikeres emberek utánzásával szerkesztenek meg maguknak a közösségi médiában. Az MLM-mel foglalkozó, véleményvezérré emelt, sikerre szomjazó emberek, és az őket kiszipolyozó, ideálokkal házaló porszívóügynök feletteseik.

Mindenkinek jól esik egy kedves szó, mindenkinek kell a remény arra, hogy egyszer sikeres lesz. Azonban aki az ilyen emberek szavára akár egyetlen forintot is ad, az pontosan az ellenkezőjét éri el. Az emberi kapcsolatainkban gyakran már két ember is nehezen ért szót egymással, és az, hogy egy motivációs előadó, aki húsz-harminc, vagy akár száz embernek frontálisan beszél arról, hogy mit vizualizál sikernek (és az valóban úgy lesz), abszurdum.

Valódi siker helyett instant megoldás?

Igazából nem sikert kap az ember, hanem mindennapos frusztrációt és erőltetett önképszinkront, ami a valódi individuum halála. Csupán az álszent emberek és az őrültek várják el a másik embertől a teljes tökéletességet, és az ellentétes álláspontokkal szemben tanúsított totális véleménynihilt.

Az az álnegédes büröktea, amit ők önbizalomnak hívnak, nem más, mint véleménybéli minimalizmus. Zárjuk ki azt, aki nem látja azt, amit mi! Ő csak egy negatív ember, aki csak le akar húzni minket, és a magyar ugarban akar tartani tavasztól télig, téltől tavaszig. Ez mérhetetlen károkat okoz és számtalan fejlődési utat vág el. Párhuzamos valótlanságokat nyit meg, ahol a belépő a saját eltorzult bálványképeivel találja szembe magát, amelyek folyamatosan hangoztatják az univerzumuk sajátosan változó igazságait.

A motivációs trénerek általános ötleteket adnak el a sajátjukként, amiket már ezer évvel a megszületésük előtt is leírtak és kinyilatkoztattak náluk nagyszerűbb, vagy legalábbis kevésbé középszerű emberek. Ezek az emberek maguk sem hiszik el, hogy az előadásaik nézői – akár csak a negyede – áttörő és mások által is realizálható sikert érnének el  a közbenjárásuk által. Semmi olyan dolgot nem köszönhetünk a pénzzel kifizetett túlpozitív léleksimogatásnak, ami ne lenne káros mind az egyénre, mind a környezetére nézve. Erre a XXI. századi áltudományra hivatásként hivatkozni nem egyéb, mint a tömegek egyként való kezelése, a lélek önérdekből történő általánosítása.

Remény mindenkinek kell arra, hogy egyszer sikeres legyen, azonban ha csak reményünk van, elvesztünk. Akik ezt a deficitet megszüntetni akarják, azok mind képzett szakemberek, pszichológusok, akik a hivatásuknak tekintik az emberek mentális egészségének ápolását. A motivációs előadók szabópéteri magasságokban degradálják az ő munkájukat azzal, hogy szakembereknek nevezik magukat. Tudás nincs a fejükben, a zsebük tele pénzzel, termeket töltenek meg üres hívószavakkal és szíveket hamis tévképzetekkel.

És ezt megtehetik abban a korszakban, ahol a néplélek szánakozik azokon az embereken, akik pszichológushoz fordulnának amiatt, amit a társadalom megtagadott tőlük.

Ironikus.  

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Küldd el te is a saját cikkedet az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: