Tanulságos TED előadások

A TED előadásoknak egyre népesebb rajongótáboruk van, konferenciáik a világon mindenütt a legnépszerűbbek közé tartoznak. Nem véletlenül: az előadások informatívak, látványosak és szórakoztatóak, olyan témákat boncolgatnak, amelyek a személyi fejlődésünket, világnézetünket és ismereteinket is gyarapítják. A felsorolt Ted előadások túlzás nélkül, óriási hatással voltak rám: szubjektív TED előadás válogatás következik.

Az újrakezdésről

Sammy Rangel előadása nemcsak felkavaró, de megdöbbentő és példamutató is. Sammy egy börtönt megjárt egykori bűnöző, aki 15 évnyi büntetés után újrakezdte életét. Mára már két diplomát is szerzett – rektori dicsérettel végzett a Gateway Műszaki Egyetemen -, rendszeres írója egy internetes magazinnak, és tanácsadó-mentorként segíti a rendőrség munkáját annak érdekében, hogy csökkenthessék az utcai bandákkal kapcsolatos bűncselekményeket. Történetéről egy könyvet is írt „Élet a gyűlölet után – Egy latino bandavezér útja a megbocsátásig” címmel.

Mert bizony, az élete nem állt másból, mint megbocsátásból. Gyermekként elmenekült a szexuálisan zaklató nagybátyja és a fizikailag bántalmazó anyja és mostohaapja elől. Előadásában beszámolt arról is, amikor 11 évesen eltemette élete első gyermekét. Tagja volt egy helyi bandának: ivott, cigizett, kokainozott, fegyveres rablásokba keveredett, erőszakossá és agresszívvá vált. 15 évnyi börtön után egy rehabilitációs programban kellett részt vennie, amely új életének legelső állomása volt.

A külső nem minden, még egy modellnek sem

Cameron Russel megnyerte a genetikai lottót: hosszú lábak és homokóra alkat mellé még egy gyönyörű arccal is megajándékozták a fentiek. Előadása érdekes, ugyanis különböző fényképekkel mutatja be a modell énét és a valódi önmagát. Őszintén elmondja, hogy neki rengeteg előnye származott a kinézetéből, de sajnos ennek az ellentéte is megfigyelhető a világban, ugyanis vannak olyan emberek is, akiket kinézetükért büntetnek – nem pedig azért, amilyen emberek. A videó rendkívül elgondolkodtató, példamutató értékrendet közvetít. A modell egyébként a Kolumbia Egyetemen diplomázott.

Az egyszeri történetek veszélyeiről

Chimamanda Adichie nigériai írónő saját történeteivel támasztja alá az egyszeri történetek veszélyeit. Felhívja a figyelmet arra, hogyha alaposabb utánajárás nélkül hiszünk el egy történetet valakiről, vagy valakinek országáról, akkor súlyos félreértéseknek eshetünk áldozatául.

A függőség vajon mi?

Dávid Ferenc előadásában elmondja, hogy a világ örömforrásait tiltás mentén két részre oszthatjuk. Van, amit véd a törvény – ilyen a kávé, kóla, cigi -, és van, amit tilt: ilyen például a drog. „Mi lenne akkor, ha a kávé is a tiltott kategóriába tartozna?” tette fel az elméleti kérdést. „Én, mint kávéfüggő, akinek a reggeli ébredés után alapkellék a kávé, sőt, naponta több adagra van szükségem, kávédealereket kellene hogy hívogassak, és rejtjelesen megbeszélni velük, mikor vehetnék egy kis kávét. Ráadásul titokban kellene lefőznöm, hogy ne derüljön ki, mert a végén még bajom lesz belőle, de a házban előbb-utóbb megéreznék a kávé illatát, és megbélyegeznének. Én lennék a Kávés Feri.”

De vajon normális cselekedet-e, hogy rendészeti eszközökkel próbáljuk megregulázni a vágyakat? Vezet ez valahova? Vagy egyáltalán, mire kellene törekednünk, hiszen szinte minden előidézhet a függőségget.

Iskola? Soha!

Imre Anna Léna 11. osztályos magántanuló volt 2017-ben. Előadásában arról beszél, miért érdemes, illetve miként lehetséges magántanulónak lenni ma Magyarországon.

 

További cikkek: