5 tanulságos TED előadás, amely kiránt a megszokott gondolkodásmódból

A TED előadásoknak egyre népesebb rajongótáboruk van, konferenciáik a világon mindenütt a legnépszerűbbek közé tartoznak. Nem véletlenül: az előadások informatívak, látványosak és szórakoztatóak, olyan témákat boncolgatnak, amelyek a személyi fejlődésünket, világnézetünket és ismereteinket is gyarapítják. A felsorolt Ted előadások túlzás nélkül, óriási hatással voltak rám: szubjektív TED előadás-válogatás következik.

Az újrakezdésről

Sammy Rangel előadása nemcsak felkavaró, de megdöbbentő és példamutató is. Sammy egy börtönt megjárt egykori bűnöző, aki 15 évnyi büntetés után újrakezdte életét. Gyermekként elmenekült a szexuálisan zaklató nagybátyja és a fizikailag bántalmazó anyja és mostohaapja elől. Előadásában beszámolt arról is, amikor 11 évesen eltemette élete első gyermekét. Tagja volt egy helyi bandának is; ivott, cigizett, kokainozott, fegyveres rablásokba keveredett, erőszakossá és agresszívvá vált. 15 évnyi börtön után egy rehabilitációs programban kellett részt vennie, amely új életének legelső állomása volt.

Mára már két diplomát is szerzett – rektori dicsérettel végzett a Gateway Műszaki Egyetemen -, rendszeres írója egy internetes magazinnak, és tanácsadó-mentorként segíti a rendőrség munkáját annak érdekében, hogy csökkenthessék az utcai bandákkal kapcsolatos bűncselekményeket. Történetéről egy könyvet is írt „Élet a gyűlölet után – Egy latino bandavezér útja a megbocsátásig” címmel.

A külső nem minden, még egy modellnek sem

Cameron Russel megnyerte a genetikai lottót: hosszú lábak és homokóra alkat mellé még egy gyönyörű arccal is megajándékozták a fentiek. Előadása példamutató értékrendet közvetít, különböző fényképekkel mutatja be a modell énét és valódi önmagát. Őszintén elmondja, hogy mennyi előnye származott a kinézetéből, de sajnos ennek az ellentéte is megfigyelhető a világban: vannak olyan emberek is, akiket kizárólag a kinézetükért büntetnek, nem pedig azért, amilyen emberek valójában. 

Az egyszeri történetek veszélyeiről

Chimamanda Adichie nigériai írónő saját történeteivel támasztja alá az egyszeri történetek veszélyeit. Felhívja a figyelmet arra, hogy ha alaposabb utánajárás nélkül hiszünk el egy történetet valakiről – vagy valakinek országáról -, akkor súlyos félreértéseknek eshetünk áldozatául.

A függőség vajon mi?

Dávid Ferenc előadásában elmondja, hogy a világ örömforrásait tiltás mentén két részre oszthatjuk. Van, amit véd a törvény – ilyen a kávé, kóla, cigi -, és van, amit tilt: ilyen például a drog. „Mi lenne akkor, ha a kávé is a tiltott kategóriába tartozna?” tette fel az elméleti kérdést. „Én, mint kávéfüggő, akinek a reggeli ébredés után alapkellék a kávé, sőt, naponta több adagra van szükségem, kávédealereket kellene hogy hívogassak, és rejtjelesen megbeszélni velük, mikor vehetnék egy kis kávét. Ráadásul titokban kellene lefőznöm, hogy ne derüljön ki, mert a végén még bajom lesz belőle, de a házban előbb-utóbb megéreznék a kávé illatát, és megbélyegeznének. Én lennék a Kávés Feri.”

Többek közt ezeket a kérdéseket feszegeti előadásában: Vajon normális cselekedet, hogy rendészeti eszközökkel próbáljuk megregulázni a vágyakat? Vezet ez egyáltalán valahova, vagy csak sunnyogást eredményez?

Iskola? Soha!

Imre Anna Léna 11. osztályos magántanuló volt 2017-ben. Előadásában arról beszél, miért érdemes, illetve miként lehetséges magántanulónak lenni ma Magyarországon.

 

További cikkek: