Te mennyire értékeled az idődet?

Az idő az, amit a legjobban akarunk, mégis a legrosszabbul használjuk. Időhiányra panaszkodunk állandóan: több időt szeretnénk a szeretteinkkel tölteni, és több időért rimánkodunk a vizsgák előtti napokon. Emiatt nem megyünk el edzeni, és az idő gátol meg minket céljaink elérésében. A helyzet azonban az, hogy pontosan annyi időnk van, mint Mark Zuckerbergnek, Hosszú Katinkának, vagy akárki másnak. Sajnos az iskolában nem tanítanak időgazdálkodást – de szerencsénk, hogy fejleszthető.

Elárulok egy titkot: ha valaki nem volt képes megfelelően gazdálkodni az idejével, akkor az én voltam. Eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, változtatni fogok ezen. Drága perceimet sokszor rossz emberekre és nem megfelelő tevékenységekre fecséreltem. Nem egyszer kaptam magam azon, hogy legtermékenyebb óráimat internetes oldalak olvasgatásával töltöttem. Az időmet csipi-csupi ügyekkel vesztegettem, és bizony az is előfordult, hogy halogattam.

Ennek okán megvontam magamtól azokat a tevékenységet, amik valójában energiát és életkedvet adtak. Mivel állandóan időszűkében voltam, egy idő után már nem mentem el futni – pedig erről írtam is, hogy hogyan szerettem meg. Sokkal kevesebbet aludtam, mint amennyire szükségem lett volna, és rendszertelenül étkeztem. A nagy rohanás közben mindig csak bekaptam egy-két falatot – ennek vészjósló jeleit mint belsőleg, mind külsőleg tapasztaltam. Tudtam, hogy ez így nem mehet tovább, ideje lesz kezembe vennem az irányítást, és végre megtanulnom, hogyan gazdálkodjak az időmmel. 

Mennyire értékeled az idődet?

Ez a teszt felnyitotta a szememet és megmutatta, mennyire nem értékeltem a saját időmet. Amennyiben te is szeretnél egy valós képet kapni arról, hogy mennyire értékeled a perceidet, biztos vagyok benne, hogy segíteni fog neked. Az értékelésedet mindenképp olvasd el! A teszt ugyan angolul van, de egy közepes angol nyelvtudással el lehet vele boldogulni. A kezdő alapkérdéseket komplexebb kérdések követik, mint például:

  • Ha egy boltban x ezer forintos kupont osztogatnak, de sorban kell állni érte, akkor mennyi időt áldoznál be ezért?
  • Ha lenne egy olyan csodagép, ami elvégzi helyetted azt a munkát, amit neked hétvégén kellene megcsinálnod, akkor mennyit fizetnél (ha fizetnél) a gép használatáért?
  • Ha előléptetnének a munkahelyeden egy olyan pozícióba, ahol 20 százalékkal többet kellene dolgoznod, akkor ezt mennyi fizetésemelésért vállalnád be?

Tudtam, hogy első lépésként el kell kezdenem értékelnem az időmet, majd megfigyelnem, hogy pontosan mikor vagyok a legproduktívabb. Csak ezt követően kezdtem el foglalkozni a napi terv készítésével. Úgy szerettem volna megírni a napi beosztásomat, hogy a legtermékenyebb óráimat töltsem munkával, valamint jusson idő futásra, olvasásra, tanulásra, főzésre, és persze a barátaimra és a családomra is. Hogy lehetetlen-e? Közel sem.

Íme három megfigyelésem, amik úgy gondolom, hogy az időhiányban küszködőknek nagy segítség lehet.

  • Timothy Ferriss szerint: „az időhiány valójában a fontossági sorrend hiánya.” És milyen igaza van! Terv nélkül én is csak mentem az árral, igazán céltudatos és produktív nem tudtam lenni.
  • Törekedni kell arra, hogy a legfontosabb feladatok még a délelőtt folyamán el legyenek végezve – vagy legalábbis minél előbb.
  • Legyünk ott fejben! Az esetek többségében máshol járunk agyban. Mindegy, hogy dolgozunk vagy szórakozunk, koncentráljunk arra 100 százalékosan!

További cikkek: