Tied a döntés

Amikor az egész világ ellened dolgozik és semmi sem akar összejönni, könnyű az áldozat szerepébe bújni. A világ kegyetlen és állandóan azt lesi, hol tehet neked keresztbe – legalábbis te egészen biztosan ezt gondolod abban a sötét sarokban, ahol mostanában sírva kuporogsz. “Nem a te hibád, nem hibáztathat téged senki sem. Nem te tehetsz arról, ami történt, így felelősséget sem kell érte vállalnod. A sors cseszett ki veled, maga az élet.”

Mindez részben lehet, hogy igaz. Részben viszont nagyon nem. És most szeretném, ha mind arra fókuszálnánk, amiben dönthetünk, amit mi irányíthatunk. Akadhatnak pokoli külső körülmények, amiket talán tényleg nem befolyásolhatunk, ám kutyakötelességünk változtatni azokon a rossz dolgokon, amiken igenis módunkban áll.

Nem áldozat vagy, hanem ember, aki dönthet

Az élet egyes történéseiért valóban nem vagy felelősségre vonható. Vannak dolgok, amiket nem kontrollálhatsz. Például nem irányíthatod mások gondolatait és cselekedeteit, ahogyan az anyatermészet dolgaiba sem szólhatsz bele. Az esőért és a szélért mondjuk egészen biztosan nem te felelsz. Nem vagy te sem a Flash, sem a Zöld Íjász, de még csak egy bukott angyal sem.

Egyről viszont ne feledkezz meg! Azért egyedül te felelsz, hogy hogyan reagálsz a körülményeidre, a körülötted történő eseményekre. Nem vagy fa, aki gyökeret eresztett a földbe, és ha akarna se mozdulhatna el onnan, ahol épp rossz neki. Ugyanígy nem vagy vízbe hullott falevél sem, akinek útját egyedül a szél és a hullámok befolyásolják. Na, szóval nem vagy te sem egy kiszolgáltatott szobanövény, sem pedig egy védtelen kiscica. Ember vagy, aki dönthet.

A döntéseidért pedig te felelsz

Vannak dolgok, amiket tényleg nem befolyásolhatunk, akadnak viszont olyan elemei is az életnek, amiket nagyon is irányíthatunk. Visszaülhetünk a sötét sarokba sírni, picsogni és sebeket nyalogatni, ha erre vágyunk, de nem árt tudnunk, hogy rajtunk kívül mindenki csak minket fog majd okolni azért, ha szándékosan, a szabad akaratunkkal és döntéseinkkel tönkretesszük a saját életünket. Amikor azt mondják nekünk a nagyokosok, hogy „mindenki a saját sorsa kovácsa”, akkor nem egy Szabó Pétertől kölcsönzött bullshit szöveget mondanak fel, hanem az élet egyetlen nagy igazságát közlik velünk. Igen, neked is átnyújtják a létező legjobb hírt, az aranyozott szerencsesütit:

Te döntesz

Te döntöd el, hogy kivel randizol, kivel jársz, kivel élsz együtt, és hogy miket fogadsz el a kapcsolatodban.

Te döntöd el, hogy kibe vagy mibe fektetsz energiát, kiért vagy miért küzdesz, harcolsz, tepersz.

Te döntöd el, hol dolgozol, mit dolgozol, milyen keményen dolgozol, és hogy kikkel dolgozol együtt.

Te döntöd el, kikkel barátkozol, és hogy hol, milyen jellegű programokon szocializálódsz.

Te döntöd el, hogy kikkel ápolsz kapcsolatot, hogy milyen típusú emberekkel veszed körbe magadat.

Te döntöd el, mit csinálsz a szabadidődben, hogy mivel és hogyan töltöd azt.

Te döntöd el, hogy mennyi pénzt költesz felesleges dolgokra, hogy gondolsz-e a jövőre vagy sem.

Te döntöd el, hogy mennyit és mit fogyasztasz, hogy milyen táplálkozási szokásokat alakítasz ki magadnak.

Te döntöd el, hogy mennyi figyelmet fordítasz az egészségedre, hogy az életed részévé teszed-e a testmozgást vagy sem.

Te döntöd el, hogy dohányozni kezdesz-e vagy sem, hogy sört veszel-e ebédre víz helyett vagy sem, hogy igent mondasz-e a partidrogok kipróbálására vagy sem. És szerencsére a már kialakult függőség mellett is eldöntheted, hogy segítségért fordulsz-e vagy sem.

Fogjuk meg a kormányt és vezessünk!

Nem tudom, mit gondolunk, ki veszi át a kormányt helyettünk, de felesleges ölbe tett kézzel várakoznunk, hiszen valószínűleg senki sem fogja, hiszen mindenkinek van egy saját autója, amit vezetnie kell. Ideje szabaddá tennünk mindkét kezünket, amelyekkel eddig a könnyeinket törölgettük a sarokban, és végre rendesen is rámarkolnunk arra a kormányra! Azt hiszem, ha 150-nel nekihajtunk a szalagkorlátnak, azért egyedül mi leszünk a hibásak. Nem az út, nem az autó, nem a sebességmérő, nem a felfestés, nem az időjárás, nem az anyukánk, nem az exünk, de még csak nem is Orbán, hanem egyes egyedül mi magunk. Fogjuk meg azt az istenverte kormányt végre és vezessünk!

További cikkek: