Tízpontos mentális karbantartóm: a kertészkedés

A zöld-mozgalmak és a karantén újra előtérbe helyezte a kertészkedést, a növénynevelést mint hobbit. Magam is tagja vagyok a több ezer főt számláló FiFe (Fiatal Felnőttek növényt nevelnek) Facebook csoportnak, ahol a korosztályunk megoszthatja egymással növényekkel kapcsolatos örömeit-bánatait. Csodálatos urban jungle szobabelsők, burjánzó gangok jelennek meg a falon nap mint nap, ezzel inspiráljuk egymást egy elfogadó, tanácskérő-adó közösséget alkotva. Öreganyánk összes anyósnyelve, sőt még a piros muskátlik is büszkék lennének ránk, ha ezt látnák! 

Engem viszonylag lassan ért el a kertészkedés mint hobbi, de mára azt hiszem annyira kimaxoltam a balkonkertészkedés fogalmát, hogy már csak egy igazi zártkert hiányzik az életemből. Talán a környezetvédelmi technikusi papírommal kezdődött az érdeklődés a húszas éveim elején. Akkor még inkább csak elméletben érdekelt a mezőgazdaság és a biogazdálkodás. Bár a szobámban otthon elég sok szívemnek kedves növény élt, itt megállt a tudomány, eltelt jópár év. Amikor 2018-ban megszületett a kisfiam, elég mélyen elkapott a zero waste szelleme, és az óta sem ereszt. A kertészkedés ennek jegyében nálam a ,,haladó szinten” csak akkor jött el, amikor már saját szappanokat főztem, és a hajamat is mosódióval mostam kb. Kell hozzá egy bizonyos gyakorlati tudás, és anyagi ráfordítás. Egyik legkedvesebb barátom éppen növényorvos, aki az első növénykémtől kezdve mentorál engem, így hamar eloszlatódott bennem az ismeretlentől való félelem. Februárban érkeztek az első magok, kiszuperált tojástartóban ,,keltettem” őket heteken keresztül, naponta gondosan öntözve. Mára már egy zöld dzsumbuj van a gangunkon. 

A kertészkedést egy testet-lelket karbantartó hobbinak látom. Sok cikk írja, hogy a nők élettartamát kifejezetten meghosszabbítja. Szerintem ez az ellenkező nem esetén is igaz lehet. Miért nevezem én mentális karbantartónak a növény nevelést? Összeszedtem 10 pontban. 

1. A növényeidről nap mint nap gondoskodnod kell

Hogyha éppen rossz kedved van, akkor is. Annyira nem hagyhatod el magad, hogy ezt ne tedd meg. Viszont amint megtetted, máris tettél valamit egy jobb világért. Ez a felelősség tehát valójában felszabadító. Egyfajta életcél, küzdeni kell a növényeidért minden nap, akár a gyermekeidért. Táplálni, gondoskodni kell róluk.

2. Láthatod, amint egy munka beérik, megtermi gyümölcsét

Nincs is jobb érzés annál, mint mikor valaki, akit te nevelgetsz, napról-napra fejlődik, virágot, termést hoz. A cél tehát hamar el is érhető. Igazából az is szuper, hogyha nem vagyok jó passzban, megöntözöm az éppen kókadozó egyedeket, és empatikus úton én is jobban leszek attól, hogy látom, a törődésem által máris jobban néznek ki. Ha sokféle növényed van, valami mindig virágzik beérik. Tavasszal a nárcisz kel hamvaiból életre, nyáron eper terem, levendula és sok-sok fűszernövény áraszt kellemes illatot, paradicsom érik, ősszel még sokáig bírják a nyári növények, az igazi hidegben pedig a kis kankalinom szokott meglepetés virágokat hozni. 

3. A tudat, hogy pontosan tudom mi van abban, amit megeszek

A kisboltba sem kell leugrani érte. Maszkot sem kell húzni.

4. A függetlenség tudata

Ahogy belejössz, láthatod, hogy nem is akkora ördöngősség, mégis egyfajta szabadságot ad a fogyasztói társadalom bugyraihoz viszonyítva. A megszerzett gyakorlati tudást pedig senki nem veszi el tőled. Talán idővel egy autentikusabb, vidékiesebb életet is közelebb hoz hozzád.

5. Gyors problémamegoldás

Néha megtámadhatják a növénykéket ilyen-olyan betegségek, tetvek. Minél előbb találjuk meg a probléma kulcsát, annál több eséllyel tudjuk legyőzni – jó esetben bio eszközökkel – az efféle akadályokat.

6. Kreativitás

Egy kis találékonysággal sokkal költséghatékonyabbak lehetünk. Kitaláltam, hogy tojástartóban fogom nevelgetni a palántákat, aztán a tápoldatozást konyhai komposzttal váltom ki. Néhány régi ételrendelős doboz alját forró villával kilyukasztgattam, így megspóroltam a műanyag cserepek árát.

7. Egy fokkal jobb levegő

Bármilyen kicsi legyen is az a zöld, fotoszintetizál, ezáltal javítja a levegőt. Akár a hőmérsékletre is hatással lehet egy minimális mértékben.

8. Nem egy elvont dolog

Kézzelfogható hobbi az elméleti tudományokban megfáradt agyaknak. A gondoskodás eredménye látványos és elvitathatatlan.

9. Maga a szín

A zöld színről tudjuk, hogy nyugtató hatású. Nem véletlenül festik sokszor az egészségügyi intézmények falait zöldre. Ez rajtunk maradt ,,természeti lény korunkból”.

10. Pedagógiai eszköz

A kertészkedés nagyon hasznos a gyermeknevelés szempontjából is. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a kisgyerekek imádnak öntözni, szeretik nézni, ahogy virágoznak a növények, ahogy termést hoznak. A kisfiam gyakran simogatja a leveleiket, néha még babakekszet is rak a földjükre, ha megéheznének. 🙂 Biztos vagyok benne, hogy sok lépéssel közelebb kerül a természethez az otthoni kis gang-birodalmunk által.

További cikkek: