Tudományos alapra felhúzott, érzelmekre építő tanmese – Filmajánló

Itt most nem az fog történni, hogy egy erőltetett ötletet bepasszíroznak egy történetbe, hogy tömegfilmmé váljon. A szem tükrében inkább egy tudományos alapra felhúzott, érzelmekre építő tanmese, ami elgondolkodtat, provokál és felébreszt.

Tudomány kontra spiritualitás?

Dr. Ian Gray egy tudós, aki a tények megszállottja. Feltett szándéka bebizonyítani a szem evolúcióján keresztül, hogy mi nem Isten teremtményei vagyunk. A sejtbiológus azonban beleszeret egy olyan szempárba, akinek a tulajdonosa merőben ellentétes álláspontot képvisel: a lány (Sofi) ugyanis olyan megfoghatatlan és megmagyarázhatatlan dolgokban hisz, mint a lélek, a karma, az Isten, a teremtés vagy az újjászületés.

Pár évvel később Ian Gay laboratóriumi kollégájával olyan felfedezésre tesznek szert, amely alapjaiban rengeti meg a tudományos világot. A film zárójelenete egy katarzissal jár, a sok kis részlet egésszé válik. Lehet, hogy Sofi által képviselt értékek igazak? Vége lenne a tudomány és a vallás közötti vitának, amely már több ezer éve tart? Mi van, ha mindannyian valakinek a reinkarnációi vagyunk?

Lényegtelen, hogy hiszünk-e a az előző életben, a lélekvándorlásban –  a tudomány és a megfoghatatlan hit egyenlő súlyban szerepel a képernyőn. Ugyan a film 2014-es, filmfanatikusságom ellenére egészen 2018-ig nem is hallottam róla. Hátha még sokan jártak így.

A film adatlapja itt érhető el.

További cikkek: