Túraajánlók az őszi hétvégékre (barangolás kedvelőknek)

Ha kikapcsolódásra, lélegzetelállító panorámára, izgalmas kalandra vagy különleges tájakra vágysz, azt javaslom, hogy csapd fel Magyarország térképét, mert hazánk is bővelkedik a természeti szépségekben. A felsorolt túraútvonalak egyébként bármely évszakban bebarangolhatóak, és remek kikapcsolódást ígérnek.

Túra a föld alatt: Abaligeti-barlang

Abaliget a Mecsekben található, egyutcás falu Pécs közelében. Ideális úti cél, ha túrázni támad kedved, és valami újat szeretnél felfedezni ezen a környéken, ugyanis itt található az Abaligeti-barlang, amely a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja. Bejáratából 12 állomásos tanösvény indul, ahol a barlang és környékének növény- és állatvilágát is megismerheted. A barlangtúra mellett egy érdekes denevérmúzeumot is találsz, a romantikus Abaligeti-tavon pedig csónakot is bérelhetsz, és kellemes sétautakon kerülheted meg a fűzfákkal határolt tavat.

További információkat itt találsz.

Képek: magyarnemzetiparkok.hu

A gyönyörű tájak és panorámák örök szerelmeseinek: Rám-szakadék

A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik, mely a lezúduló patakok több ezer éves munkájának eredménye. Ha a kitaposott, járható ösvények már nem hoznak lázba, akkor a Rám-szakadékot neked találták ki, ezen a kalandtúrán megmérettetheted magad! Azonban ne feledd: természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi turistautaknak.

További információkat itt találsz.

Képek: parkerdo.hu

Szent György-hegy: bazalt orgonák

A Szent György-hegynél egy túra keretében megnézheted az egykori vulkánról árulkodó bazaltorgonákat, de már a panorámától is garantáltan elakad majd a lélegzeted. A Szent György-hegy tele van szépséggel, még sincs nyoma rajta a balatoni tömegnyomornak. A hegyen található bazaltorgonák néhol 30-40 méter magasba emelkedő orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. A Balaton-felvidék ezen részén négy kilométer hosszú, hét állomásból álló tanösvény is húzódik.

További információkat itt találsz.

Kép: vjm.hu

Az igazi kalandvágyóknak: Ördög-árok

Ördög-árok a Bakonyban található, annak egyik csodás részén, Csesznek környékén. Itt kirándulni maradandó kaland: az amúgy is látványos szurdokvölgy közepén az Ördög-gát nevű képződménybe botlunk. A 168 méter hosszú és 20 méter mély természeti képződmény több teremből és folyosóból áll, de lámpa és kötél nélkül nem járható végig. A meder alján mohás sziklák nyújtózkodnak az ég felé, a völgyoldal fala pedig közel 50 különböző méretű hasadékot rejt. A szurdokban találjuk továbbá az Ördög-gátat, vagyis a Gizella-átjárót is, ahol egy hatalmas szikla állja el az utat, ezért egy kétméteres hasadékon kell átküzdened magadat egy 4-5 méteres vaslétra segítségével.

További információkat itt találsz.

További cikkek: