Újonnan indult kiadó keresi szerzőit – Légy te a Keep it Light új írója!

Nemrégiben új kiadó indult, mely folyamatosan keresi a tehetséges szerzőket, köztük akár pont Téged is. Olyan megélhetést szeretnének biztosítani a hazai íróknak, ami lehetővé teszi, hogy főállású íróvá váljanak, és ne kelljen mellette jobb esetben könyvesboltban, rosszabb esetben benzinkúton dolgozniuk. A Keep it Light mögött álló három, szakmában jártas és hipermotivált lányt terveikről, aggodalmaikról és a kiadó profiljáról kérdeztem.

Sziasztok, köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérést. Meséljetek kicsit az új kiadóról! Milyen kiadványokkal szeretnétek foglalkozni?

Mi köszönjük a meghívást. Mindig is nagyon szerettük a rövid, könnyen emészthető, szórakoztató könyveket. A japán light novelek pontosan ilyenek, de formátumuk itthon még nem ismert. Úgy gondoltuk, érdemes lenne hazánkban is kiadni olyan műveket, amelyek ezt a regénytípust képviselik.

Mi jellemző a light novelekre? Mit érdemes tudni róluk?

Számtalan tematikából táplálkoznak, akciódúsak, rövidek, illusztráltak, könnyen olvashatóak, lendületesek. Japánban egyébként egy műhöz számtalan médiumban születik feldolgozás is, például manga, anime, film vagy musical.

És itthon még egy light novelt sem adtak ki?

Párat ugyan lefordítottak hazánkban is, de mivel a hozzájuk tartozó illusztrációkat nem vásárolták meg, formátumuk szinte teljesen felismerhetetlen. Egyébként nem csak Magyarországon nem, de a világon sem terjedt még el ez a regénytípus valami nagyon. Japánban viszont nagyon népszerű, és szerintünk nálunk is nagy sikereket érhetne el.  

A pályázati kiírásotok szerint nem kizárólag light novelekre hajazó kéziratokat vártok. Terveztek kiadni más jellegű könyveket is?

Azért fogalmaztuk meg a kiírást ilyen tágan, mert nem csupán jó kéziratokat, de tehetséges írókat is keresünk. A tehetséges szerzők pedig – reményeink szerint – képesek több műfajban is sikeresen alkotni. Lehet, hogy nem adjuk ki azt a kéziratukat, amit beküldtek, mégis könnyen megeshet, hogy szívesen dolgoznánk együtt velük egy másik kiadványon. Főként tinédzsereknek, fiatal felnőtteknek szóló light noveleket szeretnénk forgalmazni, de nem tartjuk kizártnak, hogy a későbbiekben a felnőtt könyvek irányába is nyitni kezdünk.

Sok kéziratot kaptatok már?

Nagyon meglepődtünk, a vártnál sokkal több kézirat érkezett, de folyamatosan nyitottak vagyunk az újabbakra is, hiszen hosszú távra tervezünk. Olyan kéziratot is kaptunk már, mely tükrözi ugyan a szerző tehetségét, de még közel sem tart ott, hogy kiadás közelébe kerüljön. Mi szívesen felkarolnánk a kiforratlan szerzőket is, tőlük egy esetleges elutasítás után is örömmel látnánk még kéziratokat. Aki igényli, annak részletesebben is visszajelzünk a munkájáról, hogy ebből is tanulhasson.

Ha jól tudom,  a light novelek elengedhetetlen eleme az illusztráció is, így az írók mellé illusztrátorokat is kerestek. Az ő kiválasztásukkal hogy álltok?

Igen, az illusztrációk nagyon fontosak a light novelekben. Ehhez a könyvtípushoz a dinamikus rajzok ideálisak, hiszen a történetek gyorsak és pörgősek. Sokat segít egy fantasy vagy egy sci-fi settingben, ha az olvasónak megmutatják, hogyan kell elképzelni a kitalált világot, a fiktív szereplőket. Sokan küldték már el nekünk a portfóliójukat, de az illusztrátorok kiválasztása lassabban történik. Mivel kézirathoz keresünk illusztrátort, első napirendi pontunk most a kéziratok átnézése, de természetesen folyamatosan várjuk a rajzolók jelentkezését is.

A csapból is az folyik, hogy az írásból nem lehet megélni. Ti azt ígéritek, hogy megélhetést biztosítotok a hazai írónak. Muszáj megkérdeznem, hogyan tervezitek ezt?

Sajnos még mi sem vagyunk milliomosok, ha így lenne, a villánkba hívtunk volna meg, hogy ott készíts velünk interjút. (A villát egyébként már kinéztük!) A kiadást mi finanszírozzuk, a kiadó az eladások után fizet majd. Szeretnénk, ha a szerzők könnyedén nyomon követhetnék az eladási adatokat, így pontosan tudnák, mikor mennyi jár nekik. A könyvek árából a legnagyobb százalékot általában a terjesztési díj teszi ki, pont ezért szeretnénk kivenni a részünket a terjesztésből, hiszen jobb részesedést adhatunk a szerzőinknek, ha a könyvesboltok nem húzzák le a maguk 50 százalékát.

Gondolkodtok külföldi piacra való betörésben is?

Nem akarunk könyveket behozni külföldről ezzel háttérbe szorítva a hazai írókat, viszont a szerzőink munkáit nagyon is igyekszünk külföldre, főként nyugati piacra vinni. Persze a legnagyobb megtiszteltetés majd az lesz, ha Japánban, a light novel hazájában jelennek meg a könyveink.

Minden kezdet nehéz, gondolom, induló kiadóként ezzel ti is szembesültetek. Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek eddig?

Legfőbb gondunk, hogy nem vagyunk milliomosok. Ez volt az első nehézség, amit le kellett küzdenünk. Nagyon sokáig nem hittük el, hogy ezen a problémán túl tudunk lendülni, de hálisten sikerült. Az anyagiakkal kapcsolatos kérdőjelek mellett nem voltunk biztosak abban sem, hogy biztosan a light novel formátum a jó választás. Nagyon merész behozni valamit, ami nem csupán Magyarországon nem, de szinte egész Európában sem ismert.

Mit gondoltok, milyen kihívások várnak még rátok a jövőben?

Meg kell találnunk az olvasókat, mégpedig úgy, ahogyan most megtaláltuk az írókat is. Mivel egy itthon új regénytípusról beszélünk, nekünk kell kiépítenünk a piacát. Az emberek többsége rögtön a gyerekkönyvekhez társítja az illusztrációkat, így nem lesz egyszerű népszerűsíteni a light noveleket. Meg kell találnunk és meg is kell tartanunk azokat az embereket, akik szívesen olvasnák ezt az illusztrált könyvtípust.

Kíváncsiságból még hadd kérdezzem meg, szerintetek a mai, erősen digitalizált világban van egyáltalán jövője a papírformájú könyveknek?

Szerintünk a könyvespolcnak mindig lesz egy eszmei értéke, ugyanakkor, biztos, ami biztos, lesz e-könyvünk is.

Bölcs döntés. Köszönöm az interjút, lányok! Sok sikert!

Ha eddig Te is csupán a fióknak írtál, netalántán sorozatos elutasításokba botlottál a kiadóknál, mindenképpen keresd fel a Keep it Light honlapját! Lehet, hogy hamarosan Te is főállású íróvá avanzsálsz, ráadásul egy, hazánkban eddig teljesen ismeretlen regényformátum képviselője leszel. Nem hangzik rosszul, nem igaz?  

További cikkek: