Varsói gyorstalpaló – Pénztárcabarát európai városlátogatások I. rész

A mindennapok mókuskerekében arra gondoltunk barátnőmmel, hogy pár napra elhagyjuk Magyarország területét. Olyan helyet kerestünk, amely viszonylag közel van, akár egy hétvége alatt hiányérzet nélkül bejárható, és amire nem megy rá ingünk, gatyánk. Hogy lehetetlen küldetés-e? Közel sem: választásunk Lengyelország fővárosára esett. Idegenvezetőnk egy tősgyökeres varsói egyetemista volt, így háromnapos mini túránk tartalmasabb alig lehetett volna – rengeteg hasznos információval látott el minket az árakkal és a titkos helyekkel kapcsolatban. Íme, a cikksorozat első állomása: Varsó.

Varsói repjegy- és szállásfoglalás

Fejenként 13380 forintért vettük meg a Budapestről induló, Varsóba tartó repjegyet. Szállást a Warsaw Center Hostel Lux-ban foglaltunk, fejenként 9500 forintot fizettünk három éjszakára. A 3166 forintos napi ár még mindig nem számított a legolcsóbbnak a Booking találatai között – mi mégis ezt választottuk. Azon túl, hogy ár-érték arányban az egyik legjobb volt, tökéletes lokációval rendelkezett.

Fejenként 22 280 forintból tehát már volt egy oda-vissza útra szóló repjegyünk és három éjszakára szóló szállásunk. Ez persze tovább redukálható, mint említettem, mi nem a legolcsóbb szállást választottuk.

Reptérről egészen a belvárosba

20on tipp: a belvárosba a 175-ös busszal lehet bejutni. A háromnapos bérlet érvényes a transzferre is, azonban azt ajánlom, hogy ne kint, a buszmegállóban vegyed meg a bérletet, hanem a reptéri Relay újságosnál. Mi legalább félórás sorban állást spóroltunk meg ezzel. Az ár az újságosnál is ugyanannyi: 36 zlotyt, tehát körülbelül 2700 forintot fizettünk azért, hogy korlátlanul igénybe vehessük a tömegközlekedési eszközöket – a reptéri transzfert is beleértve.

Lengyel gasztronómia, óvárosi árakkal

A reptérről egyenesen a világörökségi védelem alatt álló belvárosba vezetett az utunk. Kissé vacogva, de keresztül-kasul bejártuk az óvárost 2 óra leforgása alatt. Varsó pont olyan szép élőben, mint a képeken: számomra tipikusan a „meglátni és megszeretni” típusú élménykategóriába tartozik.

Igencsak meglepődtem az óvárosban található kávézók árkategóriáján: 4 zlotyért, tehát 300 forintért eszméletlen finom sün alakú süteményt ettem, ami akkora volt, hogy barátnőmmel elfeleztük. Így lakj jól 150 forintból egy óvárosi cukrászdában!

Varsói ismerősöm tanácsára ebédünket a Zapiecek nevezetű lengyel vendéglőben fogyasztottuk el. Háromnapos gasztrotúránk során megkóstoltuk a híres-neves dumplingsokat: ezért 24 zlotyt, tehát 1800 forintot fizettünk fejenként. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy óváros központjában található étteremről beszélünk! A vaníliamártással leöntött, mákkal és cseresznyével töltött dumplings 13 zlotyba, tehát 975 forintba került, a legyel almáspite pedig 15 zlotyt, tehát 1125 forintot kóstált. Megérte? Meg. Még az a pár plusz kiló is.

Egy reggeli napindító kávéért és sütiért egyébként 16 zlotyt, vagyis 1200 forintot fizettünk fejenként. De ettünk 11.5 zlotyért (860 forint) gombakrémlevest, és 16.5 zlotyért (1235 forint) tipikus lengyel óriáspalacsintát a Manekinben. Csak kettő található a híres-neves legyel étteremből Varsóban, kipróbálását mindenkinek ajánlom!

20on tipp: ne tántorítson el senkit az étterem előtt található 10 méteres sor, nekünk 15 perces várakozási idővel sikerült bejutni az étterembe. Abszolút megérte!

Királyi palotától egészen a 30. emeletig

Villámlátogatásunk során megnéztük a Łazienki palotát. Építészetileg csinos kis épület: úgy készítették el, hogy úgy tűnjön, a vízen úszik.

20on tipp: csütörtökönként ingyenes a látogatás, mi is ingyen csodálhattuk meg belülről az épületet.

Felmentünk a Tudomány és Kultúra Palota 30. emeletére is, amiért fejenként 20 zlotyt, tehát 1500 forintot fizettünk. Abszolút megéri ez az 1500 forint, tökéletes kilátás nyílik az egész városra, átfogó képet kaptunk az óvárostól egészen a felhőkarcolókig.

A Chopin múzeum belépője 22 zlotyba, tehát 1650 forintba került. Az interaktív kiállítás és múzeum egyébként azoknak is érdekes lehet, akik nem Chopin rajongók.

20on tipp: vasárnaponként ingyenes a múzeum látogatása.

A „helyi Versailles”-t is megnéztük, vagyis a wilanówi főúri kastélyt. A fényűző belső termek láttán nem egyszer tátva maradt a szánk, valamint a kastély körüli parkban is érdemes sétálni. A belépőért 20 zlotyt, 1500 forintot fizettünk fejenként.

20on tipp: csütörtökönként ingyenes a belépés.

Varsó egy vérbeli lengyel idegenvezetésével

Említettem, hogy idegenvezetőnk egy lengyel egyetemista volt, akinek feltett szándéka volt Varsót egy lengyel szemén keresztül is bemutatni. Egyik este egy kizárólag egyetemisták körében népszerű kocsmába vitt el minket, a Nora-ba, ahol egy sör 12-14 zloty között mozgott. Azoknak, akik karaoke közben tipikus lengyel dalokat szeretnének énekelni tanulástól megfáradt diákokkal, bátran ajánlom a helyet.

Aznap este vettük észre egyébként, hogy a lengyelek imádják a magyarokat. Legnagyobb megdöbbenésemre a lengyel diákok java már többször is megfordult Budapesten, sőt, budapesti utcaneveket, híres történelmi személyeket sem volt nehéz előkotorniuk memóriájukból.  A magyarokra konkrétan csillogó szemekkel néznek, testvérekként tekintenek ránk, és nem okozott gondot nekik az sem, hogy legalább 10 különböző magyar szót felsoroljanak – majdhogynem tökéletes akcentussal.

Idegenvezetőnk azonban nem csak titkos kocsmákba, de a Budapest feelingű Praga városrészbe is elkalauzolt, állítása szerint ugyanis nem lehet egy várost csupán a központjáról és az óvárosáról megítélni – és milyen igaza volt! Így volt teljes a városlátogatás.

Biztos vagyok benne, hogy még találkozunk, Varsó!

Jeszcze spotkamy się Warszawo!

Fotó: Tóth Rebeka

 

További cikkek: