Vékony lányok és panaszaik

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak a plus size mozgalmak és egyre elvártabb lett, hogy ne csak a vékony lányoktól zengjen a divatvilág. Több cikkünk is megjelent mostanában testképzavarról, önbizalomhiányról, testpozitív mozgalmakról és divatmárkák által képviselt szépségideálokról, így olvasóinknak lehetőségük volt megosztani a véleményüket. Ezúttal a vékony lányok panaszait szedtük össze, melyekből meglepő módon nem keveset találtunk.

Vajon igaz, hogy a plus size mozgalmak mára már átbillentek a ló túloldalára és odáig fajultak, hogy a vékony lányok váltak kirekesztetté? Lássuk, hogyan vélekedtek!

A plus size őrület háttérbe szorítja a vékony lányokat

A plus size mára már akkora divat lett, hogy a vékony lányok valóban okkal érezhetik magukat kirekesztve. Egyes divatmárkák már ügyet sem vetnek a soványabb lányokra, nem terveznek számukra ruhákat. „Szerintem az a legnagyobb probléma, hogy ez a plus size őrület kezd mindent elárasztani. Mintha ki kellene nézni a csinos lányokat! 32-34-es méretem van, és ruhát nem találok magamra, mert már mindenhol 36-38-tól kezdődnek a konfekcióméretek” – számolt be panaszairól egyik kommentelőnk.

Gyerekosztályon kell vásárolni

A 32-34-es ruhaméret már-már olyan szinten kiszorult a polcokról, hogy a vékony lányoknak nem marad más opciójuk, mint a gyerekosztály kínálatából válogatni. „Ha ruhát szeretnék, akkor van, hogy megnézem a gyerekosztály ruháit, hátha ott nem esik le rólam a nadrág. (Megjegyezném, ha a plus size forradalom arra irányul, hogy a teltebb nők is nőnek érezhessék magukat, akkor el kellene gondolkodni azon is, hogy milyen érzés felnőtt nőként a gyermekosztályt nézegetni saját részre.)” – mesélte egyik olvasónk.

A vékonyságnak negatív anyagi vonzata is van

Természetesen a vékony lányok pénztárcája is megsínyli a sikertelen ruhavásárlást. Öltözködniük nekik is kell, így nem marad más választásuk, mint megvenni a nagyobb méreteket és varrónőhöz fordulni. „El kell mennem a varrónőhöz a kiválasztott ruhadarabbal. Ez persze külön időráfordítást, költségeket és utánajárást igényel. Nevetséges” – nyilatkozta kommentelőnk. „Hiába veszem meg a 6XL-es ruhàt X ezerért, ha kétszer annyit költök varrónőre” – reflektált rá egy másik.

A vékony lányokat szóban is bántják

Egyébként nem csak a ruhaboltok, de a társadalom is képes kiközösíteni a vékony, esetleg sovány lányokat. „Atyaég, de sovány vagy!” ; „Jó ég, vékonyabb a csuklód, mint egy faág” ; „Kiállnak a csontjaid, el fogsz fogyni”– Ó, ha összeszámolhatnám, hányszor hallottam már hasonló megjegyzéseket életemben! Persze azt senki sem meri a másik szemébe mondani, hogy „Szentég, de kövér vagy!”, de minket, hízásra nem vágyó, vagy épp egészségügyi okokból képtelen lányokat szemrebbenés nélkül megszólnak. Sajnos sokan elfelejtik, hogy nem mindenki azért sovány, mert abszurd, természetellenes módon diétázik vagy koplal. Sokan ugyan szeretnénk, mégis képtelenek vagyunk a kilók felszedésére. Nem mindannyian a “csinos vékony lányok” csoportját erősítjük, így a nekünk szegezett “Egyél már többet” ;”Hízz már meg!” jellegű kommentek képesek maradandó sebeket ejteni az önbizalmunkon.

A plus size őrület az elhízást támogatja?

A vékony lányok panaszait olvasgatva persze megéri mélyebben is elgondolkodni a plus size forradalomról. Egyik olvasónk a mizéria káros hatásaira is felhívta a figyelmet: „Európán belül a magyar társadalom a legelhízottabbak közé tartozik, így persze itthon mindent rá kell fogni a Photoshopra és a plasztikai sebészre, mert a társadalom számára már az elhízás a normális.” A plus size őrület azon túl, hogy képes elnyomni és kirekeszteni a vékony lányokat, az elhízást is támogathatja. Ugyan a „fogadd el és szeresd önmagadat úgy, ahogy vagy” üzenet jó szándékú, mégsem szabadna az egészségtelen elhízás és a beletörődés felé terelnie a fiatal nőket. Erre reflektált másik kommentelőnk is: “Szerintem egészségtelen megerősíteni azt, hogy szeresd a tested úgy, ahogy van, azaz elhízva, egészségtelenül. Szeresd önmagad, szeresd a személyiséged, a lelked, de ne szeresd a tunyaságot!

Lányok, halljuk további panaszaitokat, ha még vannak! 

További cikkek: