Versterápia, avagy egy ingyenes és piszok hasznos segítség

Az életünk során bekövetkező negatív eseményekre mind másképp reagálunk, másképp dolgozzuk fel azokat. Helyzettől és személyiségtől függően mindenkinek más fog segíteni abban, hogy kilábaljon a hullámvölgyből.  Az ismert terápiás módszerek helyett most szeretnék egy kevésbé ismert feldolgozást segítő folyamatot bemutatni: a versterápiát.

Biblioterápia

A versterápia a biblioterápia szinonimája, főleg a külföldi irodalom használja. Lényege, hogy a pszichológiai problémák kezelésére irányuló munka során a terapeuta különböző irodalmi alkotásokat hív segítségül. A különböző szépirodalmi művek olvasásának hatására a beteg személyisége fejlődik, a művekből levont tanulság, az olvasás élménye segít a pszichés betegségek legyőzésében, a gyógyulás elérésében. Szakemberek szerint az ilyesfajta terápia hatása hosszú távú.

A módszer egyszerűnek tűnik, azonban meggyőződésem, hogy a szakemberek komoly háttérmunkát végeznek abban az esetben, ha ezt a terápiás módszert alkalmazzák a betegeiken. Mégis azt gondolom, a versterápiát önmagunk gyógyítására autodidakta módon is használhatjuk, hiszen ha fejben képesek vagyunk a gyógyulni akarásra koncentrálni, az eredmény valóban látható és érezhető lesz.

Csak egy füzet kell

Személy szerint a versterápia módszerét egy rövid, ámde annál fájdalmasabb kapcsolatból való kilábalás során fedeztem fel egy barátom javaslatára.  Egyszerű volt: kerestem egy szép füzetet a fiókomban, fogtam egy tollat és sírva beleírtam egy verset, amit előtte nemrég olvastam. Emlékszem, Áfra János Félreértések kicsiny tárháza című műve került az első pár oldalra. Másnap megismételtem ugyanezt – fogtam egy verseskötetet, addig kerestem, míg nem találtam valamit, ami megérintett, és beleírtam. Ha még egyet találtam, mind a kettő jött velem. A napok elteltével rákerültek az egyre használtabb barna lapokra a kedvenc Radnóti verseim, pár angol értekezés, valamint egy-két rövid novella is.

Misszióvá vált

Észre sem vettem, de a versek olvasása és kiírása az estéim titkos missziójává váltak. Folyamatosan keresgéltem az új darabokat, újraolvastam a teljes füzet tartalmát. Egyedül voltam továbbra is, de a versekben megláttam, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek valami nehézségből kell kilábalnia. Annak következtében pedig, hogy esténként volt egy „feladatom”, ami lekötötte az agyamat, már nem gyártottam a magányos kis elméleteimet.

Egy-két hónap múlva, a füzet töltögetése abbamaradt. Jól lettem, a barna lapos noteszba pedig azóta se került új vers.

Ha kellene egy kis inspiráció

Mint láthatjátok, a versterápia nem igényel nagy erőfeszítést, de képes segíteni a gyógyulásban és saját lelkünk ápolásában. Ha úgy érzitek, kellene egy kis „tuning”, egy kis segítség az utatokon, vegyetek elő egy kis füzetet a fiók mélyéről és írjatok! Bátran tudom ajánlani a klasszikusok mellett a magyar kortárs irodalom alakjainak műveit: Áfra János, Benő Attila, Kiss Judit Ágnes, Buda Ferenc és András László mind a megmentőim között voltak. Ha pedig nem akartok egyesével keresgélni, a Nő a tükörben című Facebook oldalon rengeteg csodaszép körmölnivaló verset találtok egy helyen.

További cikkek: