Vissza a múltba, avagy vissza egy hátrahagyottnak hitt függőségbe

Az elmúlt hónapok során a környezetemben sajnos láttam, hogy bizonyos emberek hogyan és mennyi idő alatt tudnak visszaesni egy olyan függőségbe, melyből egyszer már sikerült kigyógyulni valamilyen okból kifolyólag, például betegség.

Alkoholizmus

Véleményem szerint a függőség visszatérésének  pontos okát nem igazán lehet megmagyarázni, hiszen ezeknek a visszatérő függőségeknek több befolyásoló oka is lehet.  Akár egy új szomszéd, egy nő, egy régi társaság, barátok, akikkel az ember évekkel később találkozik vagy akár egy hirtelen jött jobb élet. Írásomban egy konkrét függőségre szeretnék rátérni, melyet sajnos a saját szememmel láttam, ez pedig nem más, mint az alkoholizmus

Az életét nem szerette volna kockáztatni

Megtörtént egy eset, amely nagyban befolyásolta egy férfi életét. Fiatalabb korában az alkohol miatt elvesztett maga körül mindent. Munkát, lakhelyet, családot. Néhány évvel később lett egy barátnője. A kapcsolatuk jól indult. Azonban tudjuk, nem minden az, aminek látszik. Kihasználás, átverés, meglopás, az idegrendszerek kikészítése. Ezeknek a dolgoknak egy szívinfarktus lett az eredménye. Az eset után ez a férfi egyből letette az alkoholt. Tisztában volt vele, hogy az esély ott van az ismétlődésre, az életét pedig nem szerette volna kockáztatni. Sajnos három hónappal később ismét megtörtént a szívinfarktus. Rengeteg műtéten esett át azóta. Szigorúan kell naponta szednie gyógyszereket a szíve miatt.

Ismét hozzányúlt az alkoholhoz

A családjától ismét megkapta a bizalmat, a segítséget. Elköltözött haza, közel a rég nem látott barátokhoz, rokonokhoz. A család segített neki mindenben: albérletet és munkát találni, segítséget kapott egy új, jobb élethez. Az élet azonban közbeszólt és nem egészen alakultak jól a dolgok. Sajnos ismét hozzányúlt az alkoholhoz. A férfi úgy gondolta, egy nagyon kevés alkohollal nem árt magának. Az ital egyre sűrűbb lett. Kezdetét vette a napi szintű ivás. Ez napról napra több lett. Minden egyes alkalommal több, erősebb alkoholos italt fogyasztott.

Feldolgozhatatlanság

Időközben megismerkedett egy nála fiatalabb nővel. A kezdeti beszélgetések jól indultak, de a beszélgetésből találkozás, kapcsolat nem lett. A nő elmondta neki, miért nem szeretne vele kapcsolatot. A férfi a mai napig nem tudja feldolgozni, hogy a nő nem szeretne tőle semmit. Zaklatja, hívja minden nap. Mondhatni, ez a személy belebetegedett a helyzetbe. Bízik és reménykedik. A nő kérése ellenére is zaklatja a mai napig. A nő egyértelműen nem veszi fel a telefont, nem ír neki, ami saját véleményem szerint érthető, hiszen elmondta, miért nem szeretne beszélő viszonyban sem lenni ezzel a férfival. Hiába mondta el többször is a nő, hogy hagyja békén, a férfit ez nem érdekli. Keresi, zaklatja a napi szintű, folyamatos telefonhívásokkal. A feldolgozhatatlanság kihatott a korábbi életére. Nem foglalkozik azzal, hogy a családja aggódik érte, nem hallgat senkire, a saját élete sem érdekli. Nem tudja, hogy az életével  játszik, hiszen az alkohol napi szinten nagyon erős lett, és ez napról napra rosszabb. Újra alkoholista lett.

Az élet egy ajándék 

A legszomorúbb az egészben, hogy felnőtt ember létére nem értékeli azt, hogy él. Nincs tisztában azzal, hogy ezáltal elveszíti a családja által újra megkapott bizalmat, támogatást, az albérletet, ahol él és a munkahelyét. Hogy mi fog történni a férfival és milyen lapot tesz elé az élet, nem tudom. De talán jobb nem is tudni. Sajnos adódhat egy ilyen helyzet, amikor az ember teljesen megfeledkezik arról, honnan indult, hová jutott, meddig süllyedt és meddig fog még visszasüllyedni. Az élet egy ajándékNe tegyük tönkre ezt a csodát, amelyet kaptunk. 

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Írd meg te is a sajátodat az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: