Zenészekről szóló filmek

Ezúttal a zenészekről szóló filmek tengerében merültem el. Hoztam nektek 6 alkotást, melyek viszonylag frissek, és olyanokról szólnak, akiket mi, Y és Z generációsok is jól ismerünk, szeretünk. Próbáltam modernebb filmekkel előrukkolni, bár az olyan klasszikusokból, mint például az Elvisről szóló That’s the Way It Is vagy a Bob Dylan karrierjét bemutató Don’t Look Back egyelőre többet találni a filmes piacon, mint napjaink sztárjairól.

 

Avicii: True Stories

Tim Bergling, avagy ismertebb nevén Avicii, 26 évesen vonult nyugdíjba. Meg is tehette, hiszen a világ egyik leghíresebb dj-jeként pár év turnézással megkeresett annyi pénzt, amellyel élete végéig boldog lehetett volna. A feltételes módot tragikus öngyilkossága indokolja, melyet 2018-ban, 28 éves korában követett el. Nyugdíjba vonulásáról 2017-ben dokumentumfilm készült, mely most, a halála után különösen elgondolkodtató és lesújtó. Felettébb szomorú, hogy senki fejében sem kapcsolt be a vészcsengő a felvétel láttán. Mindenkinek szívből ajánlom a filmet, sikerről, pénzről és hirtelen jött népszerűségről egyaránt sokat elárul.

 

Gaga: Five Foot Two

Lady Gaga idén nyerte meg első Oscar-díját, mellyel immár tagadhatatlanul is kivívta magának az elismerést az igazán nagy zenészek listáján. A róla készült dokumentumfilmet – mely tele van remek koncert- és stúdiófelvételekkel – 2017-ben mutatták be. Lady Gagának nem kevés utálója akadt a karrierútján, az egyetemen egy Facebook csoportot is alapítottak „Stefani Germanotta, sosem leszel híres” névvel. Gaga az elmúlt években egytől egyig minden rosszakaróra rácáfolt, hiszen ma már korunk egyik legismertebb énekesnőjeként ismeri el az egész világ. Dokumentumfilmjét a Netflixen is megtaláljátok.

 

Homecoming: A Film by Beyoncé

Beyoncé ölébe sem magától hullott a siker. Az afroamerikai énekesnőnek meg kellett küzdenie azért a hírnévért, amiért ma milliók ünneplik és tisztelik. A dokumentumfilm főként a 2018-as visszatéréséről és az azt megelőző ikerterhességének nehézségeiről szól, ám emellett több kulturális és zenei iparral foglalkozó kérdésről is elgondolkodtat. A Netflixen továbbra is az egyik legnézettebb dokumentumfilm, megéri megnézni, ha valaki a zenei világról, zenészekről szóló filmre vágyik.

 

Amy

Aviciihoz hasonlóan sajnos Amy Winehouse is idő előtt távozott az élők sorából. A sztárság, a fiatalon jött népszerűség és az azzal járó életmód őt is teljesen kicsinálta. A filmből a sikeres zenészt és az érző lányt egyszerre ismerhetjük meg, megindító és megrázó emlékezés ez, mely méltón tiszteleg Amy egész élete és munkássága előtt.

 

Rocketman

A nem rég bemutatott Rocketman Elton Johnról és áttöréséről szól. Reginald Dwight félénk zongoristaként kezdte, majd Elton Johnként a világ egyik legismertebb előadóművészévé vált. A sikertörténet minden különcöt arra motiválhat, hogy higgyen magában és a képességeiben, hogy merje kizárni a külvilágot – akár az összes utálójával együtt –, ha épp arra van szükség.

 

Bohemian Rhapsody

No, azért mégiscsak illik helyet adni egy zenészekről szóló filmeket tartalmazó listán a régebbi klasszikusoknak is. 2018 egyik legjobban várt alkotása minden bizonnyal a Bohém rapszódia, avagy a nagy Queen-film volt. Számomra ugyan inkább Freddie Mercuryról és a szexuális irányultságával való harcáról szólt a film, mintsem magáról a Queenről, ám ezt egy cseppet sem bántam. Az egész estés mozifilmben szinte az összes nagy sláger felcsendül, a Live Aid-en való fellépést megelevenítő finálé pedig a Queenért eddig nem rajongókat is azonnal fanatikussá varázsolja.

További cikkek: