3 szokás, amit tégy magadévá a húszas éveidben Téma: Énidő

Először mi formáljuk a szokásainkat, aztán azok formálnak minket. Ez nagy igazság. A húszas évekeink pedig tökéletesek arra, hogy kialakítsuk a – remélhetőleg még jó hosszú – maradék időre azokat az alapvető szokásokat, amelyeket szeretnénk, ha vezérfonalként szolgálnának számunkra. Mert most fogékonyak vagyunk és van időnk, még akkor is, ha azt hisszük, hogy nincs. Persze az is magában lehet egy jó szokás, hogy megszűrjük, mire akarunk időt szánni és szelektálunk. De az itt kiemeltekhez valójában egyáltalán nem kell sem rengeteg idő, sem rengeteg energia, cserébe viszont mindegyik meg fogja hálálni magát.

1. Mozgás

Ha korábban nem csináltad, akkor most aztán tényleg állj neki! Nem mondom, hogy később nem fogsz belekezdeni, de messze csökken az esélye. Nem kell hirtelen triatlonra készülni vagy testépítő bajnokká válni, de azt azért érdemes kialakítani szokásként, hogy egy húzós egyetemi vagy munkás nap után ne csak a sorozat és a gép elé dőlj be. A kikapcsolódás része legyen az is, hogy legalább sétálsz egyet, esetleg elmész jógázni, de megeshet, hogy téged pont az kapcsol ki, ha egy gondolkodós nap után gyilkolod a vasakat. Egy biztos, nagyon nagy mértékben huszonévesen alapozzuk meg, hogy miképpen fogjuk érezni magunkat a bőrünkben később. A saját édesapám példáját látom magam előtt, aki kamaszkorában nem sportolt semmit, de húszas éveiben elkezdett futni és a mai napig teljesen jó formában van 51 évesen. Mert az eltelt évek alatt alap volt neki, hogy megy és csinálja. Mert ez számára már megszokás volt, aminek ilyen tájban tette le az alapjait.

2. Meditáció

Nem, ez még mindig nem egy ezoterikus baromság, sőt nem is a divat-buddhisták hobbija, hanem egy olyan módszer, aminek a hatékonyságát mára már rengeteg neurológia és élettani kutatás bizonyítja. Csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációképességet és a produktivitást. Mindezt már napi 5-10 perc meditáció. Figyelem! Öt percet egyhelyben megülni nem olyan egyszerű, mint hinnéd! Nem figyelni másra, csak a légzésedre nem egyszerű, pláne nem, ha egész nap zaj, villogás és információk tömkelege vett körül. De pont ezért még nagyobb szükséged van rá. És itt az idő, hogy elkezdd, mert húszévesen lesz napi öt nyugodt perced, harmincas éveidben gyerekekkel felvértezve nem biztos. Nem kell a megvilágosodást keresni és naponta órákat tölteni meditációval. Rengeteg technika és módszer áll ma rendelkezésedre egy minimális utána olvasással, de vezetett meditációkat tartalmazó appokból is van már néhány.

3. Én-délután

Vagy reggel, este, ahogy időd van. Azonban egy héten néhány órád mindenképpen legyen csak magadra. Suli, munka, mellékprojektek, párkapcsolat, szociális élet. Ezek nélkül üres lenne az életünk és nagyban meghatározzák, kik vagyunk, ez pedig így is van jól. De közben jó lenne nem elveszni nekünk sem. Hogy a sok külső dolog mellett, ami mi vagyunk, legyünk belül is és ezt őrizzük meg! Ezt nem lehet másképp, csak akkor, ha van időnk magunknak lenni. Nem kifele élni, nem azért csinálni valamit, mert mások ezt várják vagy mert egy fontos projektben vagyunk, meg amúgy is építjük úgy általában az életünket stb. Nem, most csak arról szól minden, hogy abban a pár órában azt csináljuk, ami épp eszünkbe jut és tényleg kívánjuk. Erre pedig muszáj, hogy legyen időnk. Mert „király” a csillogó és fullosan összepakolt élet, ha mi nem vagyunk teljesek benne.