5 könyv, mielőtt vállalkozni kezdenél Téma: Énidő

Igen-igen, gyakorlat teszi a mestert. Mégis úgy gondolom, hogy még mielőtt a tettek mezejére lépnénk, érdemes annyi tudást magunkba szippantani, amennyit csak tudunk. Ez fokozottan érvényes, ha a vállalkozói életről beszélünk. Összegyűjtöttem 5 olyan könyvet, ami biztos, hogy hasznukra fog válni azoknak, akik saját vállalkozás kiépítésén törik a fejüket.

Michael E. Gerber – A V mítosz

Michael E. Gerber könyve egy nagyon lényeges alapmotívumra épül: figyelnünk kell arra, hogy a vállalkozásunkon dolgozzunk, ne pedig a vállalkozásunkban. Ugyanis csak így érthető el, hogy urai, ne pedig rabjai legyünk. Ha vállalkozásfejlesztési lépésekre és gyakorlati teendőkre vagy kíváncsi, A V Mítosz című könyvet neked találták ki.

Eric Reis – Lean Startup: Hogyan tegyük ötleteinket sikeressé és fenntarthatóvá?

Eric Ries szerint a startup olyan vállalkozás, amely bizonytalan keretek között kíván létrehozni egy új terméket vagy szolgáltatást. Ez ugyanúgy igaz arra az egyéni vállalkozóra is, aki a saját szobájában próbál szerencsét, és arra az elismert szakemberre is, aki mögött már 6 működő vállalat áll. Mindkettőjüknek egy a célja: a bizonytalanból szeretnének felépíteni egy fenntartható biztosat. A Lean Startup pontosan ezt mutatja meg egy új menedzsmentmódszer keretében. A leírt módszerek és folyamatok azonban nem csak a startuppereknek szólnak: mindenkinek hasznos lehet, aki a vállalatok világában tevékenykedik, esetleg ott képzeli el jövőjét.

Noam Wasserman – The Founder’s Dilemmas: Anticipating and Avoiding the Pitfalls That Can Sink a Startup

A könyv Wasserman Princeton-i kutatásain alapszik. Wasserman különböző iparágakban tevékenykedő cégalapítókat tanulmányozott, a végeredményeket pedig könyvében összegezte. Művében arra helyezi a fő hangsúlyt, hogy segítsen a vállalkozóknak proaktív lépéseket tenni a hibák elkerülésének érdekében.

Laurence J. Peter, Raymond Hull – A Péter-elv, avagy miért fordulnak mindig rosszra a dolgok?

A Péter-elvet Laurence J. Peter alkotta meg és ismertette meg a nagyvilággal. Miért is érdemes ezt a könyvet a cégvezetők egyik bibliájának tekinteni? A válasz egyszerű: szinte nincs olyan vállalkozó, aki ne tette volna fel magában a „miért fordulnak rosszra a dolgok?” típusú költői kérdést. Ha te is feltetted, és a kérdésre még nem találtad meg választ, akkor itt az ideje kézbe venned ezt a kötetet.

Tim Ferriss – 4 órás munkahét

Tim Ferriss 4 órás munkahét című könyvét hagytam utoljára, ugyanis ez egy kakukktojás a többihez képest. Praktikákat ugyan nem fog adni sikeres vállalatvezetéshez, az időhiányban szenvedőknek azonban érdekes olvasmány lehet. Bemutatja a teóriát, miszerint eredményünk 80 százalékát 20 százalék befektetett energiánk, vagyis inputunk adja. Na de vajon melyik 20 százalék input okozza a problémáink 80 százalékát? Vagy melyik 20 százaléknak megfelelő befektetett energia adja az eredményességünk 80 százalékát? Meleg szívvel ajánlom, ha okosabban szeretnél dolgozni, nem pedig keményebben.