5 tanács ahhoz, hogy a legmegfelelőbb gyakornoki munkát találd meg Téma: Karrier

A gyakornokoskodást nem kell bemutatni senkinek, hatalmas lehetőségek rejlenek már az „egyszerű” gyakornoki munkákban is. Na de mire érdemes odafigyelni, ha olyan helyet keresünk, ahol jól is akarjuk magunkat érezni, és ahol nem csak kényszerített robotmunkásoknak szeretnénk magunkat érezni? Saját tapasztalatból merített tanácsokat osztok meg veletek.

Gondolj a jövődre is!

Olyan gyakornoki helyben érdemes gondolkodni, ahol főállásban is el tudod magadat képzelni. Egy olyan cégnél nincs értelme gyakornoki munkát végezni, ahol nem látod a későbbi jövődet. Ehhez nyilván tudnod kell, hogy milyen lehetőségeket kínál a cég: tudsz-e tovább fejlődni, van-e esély arra, hogy az egyetem végeztével teljes munkaidős alkalmazottá válj, mi a legmagasabb pozíció, amit betölthetsz, vagy számíthatsz-e további képzésekre. Ezekre mind érdemes odafigyelni, hiszen egyáltalán nem ritka, hogy a cégek a saját, bevált gyakornokainak teljes munkaidős állást kínálnak fel – így könnyűszerrel kiküszöbölheted az egyetem utáni üres vágányt, vagyis a kellemetlen álláskeresői státuszt.

Nézd meg a cég közösségi oldalait is!

Álláskeresés közben mindig mérd fel a cég honlapját és közösségi felületeit! Sok mindent rejthet például az Instagram: egyre népszerűbbé válik a cégek körében, hogy az alapvető információkon kívül a közösségi oldalakon mutatják be mindennapjaikat: láthatsz képeket akár csapatépítésekről, céges bulikról, továbbképzésekről, relax szobáról, de bevezethetnek a csapat “összhangjába” is, látni fogod, miért érdemes hozzájuk csatlakozni. Ezeket a csatornákat mindenképp érdemes szemügyre venni, hiszen naprakészebbek, mint a sima honlapjuk: sokkal könnyebben meg tudod állapítani, hogy a távoli jövőben is el tudnád-e magadat ott képzelni.

Vedd szemügyre alaposan a környezetet!

Talán butaságnak tűnik, de annál fontosabb: amikor állásinterjúra mész – akár előtte, akár utána -, nézd meg jól az épületet, az irodát, járd körbe a környéket. Nagyon fontos, hogy komfortosan érezd magad a munkahelyeden, hiszen előfordulhat, hogy akár már gyakornokként is hosszú-hosszú órákat kell eltöltened a munkahelyeden. Gondold át, mi az, amitől te jól éreznéd magad egy irodában: nézd meg van-e ablak – ez nem vicc, hanem tapasztalat -, hányan lennétek az irodában, milyen az étkező, milyen további étkezési lehetőségek vannak a környéken.

Munkaerőt, vagy igazi csapattagot keresnek?

Fontos az is, hogy mennyi interjút terveznek. Ha több fordulós az interjú, akkor a cég tényleg igyekszik kiválasztani a legjobb embert. Az interjúk végén elemezd magadban, hogy mennyire voltak rád kíváncsiak, mennyit kérdeztek rólad, és ezzel szemben mennyit meséltek a cégről és a pozícióról. Ha feltűnően sokat mesélnek a cégről és a pozícióról, ellenben rád nem igazán kíváncsiak, akkor gyanússá válhat, hogy valójában csak egy újabb munkaerőt szeretnének, nem pedig egy új csapattagot.

Hagyd leülepedni magadban!

Miután megvolt a várva várt interjú, összegezd magadban, hogy mi az, ami tetszett, és mi az, ami kevésbé. Szimpatikus a főnököd? A munkatársak? A környezet? Ismered a lehetőségeidet? Látod magad a jövőben? Nézd meg, mi, miért nem tetszett, javítható-e a dolog! Ha kell, kérd ki a barátaid, szüleid véleményét!

Egy gyakornoki helyet persze könnyebben ott lehet hagyni, mint egy főállású munkát, azonban érdemes arra törekedni, hogy a számodra legmegfelelőbb gyakornoki helyet találd meg – hiszen ezzel a döntéssel nagyon sokat segíthetsz magadnak a jövőben, és időt is spórolhatsz.