7 nyelven beszélő autodidakta nyelvtanuló gondolatai a nyelvtanulásról Téma: Karrier

Mindenki szeret valamit. Én a nyelveket szeretem, 29 éves koromra hetet meg is tanultam folyékonyan. Az angolt és a németet még a középiskolában tanultam meg tanárral, de a franciát, portugált, olaszt, szerbet és horvátot autodidakta módon, a szabadidőmben sajátítottam el. A hollandot, katalánt, macedónt, bolgárt nem teljesen, de megértem – ugye a nyelvek közötti átfedések miatt. Ez az, ami engem élvezettel tölt el és juttatja a dopamint az agyamba: ha megtalálom a nyelvek közötti átfedéseket. Örömmel tölt el, ha rájövök más nyelvek logikájára, ha egyre jobban értem az idegen nyelvű könyvet, beszédet, dalt vagy filmet, vagy ha magamtól – és nem szótár által – találom ki, mit is jelent az adott szó.

Egyébként nem olyan bonyolult és nehéz ez, mint amilyennek tűnik. Az emberek mindent, amit kitalálnak, rendszereznek, mert rendszerben egyszerűbb az élet. Minél több rendszerben jártas valaki, annál könyebben sajátít el újakat. Egy nyelvvel sincs ez másképp: minél több nyelvet beszél valaki, annál könnyebb lesz neki a következő megtanulása. A “megtanulás” alatt azt értem, ha az illető gondolkodás nélkül tud beszélni, sőt, a poénokat is érti, és ő maga is tud viccelni. Ez esetben szoktam magam is azt mondani, hogy “megtanultam” egy nyelvet.

Na de hogy lehet autodidakta módon eljutni egy ilyen szintre? Egy idegen nyelv tanulásának a kezdetén igencsak kellemetlen érzésünk lehet: az emberek többsége nem szereti, ha a jól megszokott közegből egy olyanba kerül, ahol másmilyen törvények uralkodnak. A nyelvtanulásnak azonban nem kell “tankönyvízűnek” és kellemetlennek lennie – hála az internetnek és a baráti közösségeknek.

A nyelvtanulás rövid receptje

Mielőtt a saját, sok évnyi tanulás során kiforrt praktikáimat osztom meg veletek, tisztázni szeretnék egy nagyon fontos dolgot. A nyelvtudás nem tehetség kérdése! A sikeres nyelvtanulást végigkísérő szentháromság a motiváció (ha már valahogy begyulladt a tűz, olajat kell önteni rá, hogy még jobban égjen, vagy hogy ki ne aludjon), a folytonosság (lehetőleg váljon napi rutinná) és a fesztelenség (görcsmentesen, felszabadultan tanulni és használni, mert ez elmondhatatlanul fontos: a hibázás nem szégyen, hanem szükséges eleme a tanulásnak).

És most bemutatom nektek, hogyan is tanulok nyelveket.

  • A kezdő nyelvkönyv mellé mindig beszerzek egy olyan könyvet, ami nagyon egyszerű nyelvezettel íródott, de sok hétköznapi szituációt és elbeszélést tartalmaz egy olyan műfajban és témában, ami érdekel. Ez lehet akár internetes cikk, ponyvaregény, egy a lényeg: elkerülni a tanulás rideg érzését.
  • Az idegen nyelv alapszerkezetének elsajátítását fordítással szoktam elérni. Szinte megállás nélkül, oda-vissza fordítok, mondatról mondatra próbálom megfejteni, miről is szólhat az adott bekezdés.  Kezdetben segítségünkre lehetnek applikációk is, mint például a Babbel, de legalább ilyen hasznos, ha beállítjuk a Google translate plugint – én ezt sosem szoktam kihagyni. A francia nyelvhez egyébként Michel Thomas audio tananyagát használtam.
  • Következő lépésként egy olyan anyagot szerzek be, ahol egyszerre hallom és látom is az idegen nyelvet. Youtubeon kivétel nélkül, mindenhova feliratokat állítok, audible nyelvtanuló könyveket szerzek pfd melléklettel, de az örök kedvencem: Netflix. A Netflix zseniális nyelvtanulásra: sok türelemmel és kitartással szinte játszva össze lehet csiszolni az írott és a beszélt dimenziót.
  • Csak akkor kezdek el beszélni, ha tudom, hogy többé-kevésbé helyes a kiejtésem, különben az agyamat arra huzalozom, hogy a rossz kiejtést szokja meg – ami nem cél, mert utána nehezebb korrigálni. Kezdetben csak hangosan felolvasom az idegen nyelvű könyvet.
  • Az élő beszéd további gyakorlásának érdekében beszélgetőpartnereket keresek: a Preplyn például könnyedén lehet tanárokat találni. Az anyanyelvi beszélgetőpartnereimet mindig megkérem arra, hogy javítsanak ki a hibák fokozatos csökkenésének érdekében.
  • Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy mi a nyelvtanulók Bibliája, akkor sok szeretettel ajánlom Lomb Kató – Így tanulok nyelveket című könyvét.

Ne feledd: mindenki magának kell hogy kitapasztalja, milyen módszerrel tud a legkönnyebben és legélvezetesebben nyelvet tanulni. Remélem segíteni tudtam azzal, hogy megosztottam a sajátomat.