8 könyörtelenül őszinte film az emberi kapcsolatokról Téma: Énidő

Filmes listámmal ezúttal az emberi kapcsolatok átfogóbb megértését próbálom segíteni. Szerelemről, házasságról, barátságról és szülőségről egyaránt készültek remek alkotások. Következzék most 8 olyan film, melyeket mindenképpen érdemes megnézni.

 

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Egy szakítás igen megpróbáltató lehet. Kate Winslet és Jim Carrey közösében egy fiatal pár szétválásának lehetünk szemtanúi. A lány úgy dönt, kitörölteti emlékeit a fiúról, ezért elmegy megcsináltatni a beavatkozást egy arra specializálódott magánrendelőbe. Amikor a fiú megtudja, hogy volt szerelme a felejtést választotta, ő is jelentkezik. Számára nehezebb a felejtés, az eljárás során keményen küzd, hogy megtarthassa legkedvesebb emlékeit. Rengeteg kérdést vet fel a film annak kapcsán, hogy vajon hogyan érdemes túllépni valakin. Megéri megválni a rossz emlékektől, ha úgy a szépeknek is örökre menniük kell?

 

Édesek és mostohák

Ez a film a mostohaanyák gyakran mostoha sorsáról szól. Julia Roberts bemutatja az összes nehézséget, amellyel egy nevelőszülő találkozhat. Gondolhatnánk, hogy a téma okot ad egy mulattató vígjátékra, ám ez a film valójában egy szívszorító drámai történetet mesél el.

 

Mielőtt felkel a nap

A valaha készült legromantikusabb és legélethűbb trilógia első részét 1995-ben mutatták be. Mind a filmekben, mind a való életben 9 év telik el az epizódok között, így valóban ez a létező leghitelesebb filmtrilógia. A történetben két idegen egy bécsi éjszakán őrülten egymásba szeret, majd 9 évvel később Párizsban újra találkoznak, újabb 9 évvel később pedig már házaspárként láthatjuk őket a vásznon. A szerelemi kapcsolatok átalakulásáról brutálisabb film aligha készülhetett volna.

 

Mindenki megvan

A kiemelkedő szereplőgárdával rendelkező filmet csak azoknak ajánlom, akik nem bánnak egy kis sírást. A történetben a Robert De Niro alakította özvegy apa megelégeli, hogy felnőtt gyermekei elhanyagolják őt, így útra kell, hogy meglátogassa őket a különböző városokban, ahol letelepedtek. Szomorú, de őszinte film ez, mely elgondolkodtat a szülők valódi sorsáról. Vajon leküzdhető az üres fészek szindróma?

 

Zöld könyv – Útmutató az élethez

Egy furcsa körülmények között bimbódzó barátságról szól a film, melyben egy rasszista olasz egy afroamerikai zenész sofőrévé válik. Mialatt a déli államokban autókáznak, megalázóbbnál megalázóbb helyzetekkel találják szemben magukat. A sofőr testközelből ismerheti meg, milyen a rasszizmus másik oldalán állni, milyen, amikor áldozat valaki. Véleményem szerint a film joggal nyert Oscar-díjat, mondanivalója jó, ha minél többekhez eljut.

 

Newness

A nyitott kapcsolatokról és a bőség zavaráról egyaránt beszédes film készült 2017-ben. Honnan indulna egy igazi 21. századi szerelmi történet, ha nem a Tinderről? Két fiatal összehoz egy spontán randit, hajnalig beszélgetnek, majd az ágyban koronázzák meg találkozásukat. Rendesen egymásra hangolódnak, akár kapcsolatba is kezdhetnének, de miért tennék, amikor ezer másik kaland vár még rájuk?

 

Apák és lányaik

Az Apák és lányaik című dráma egy olyan könnyfakasztó film, melyben az apa-lánya kapcsolat földöntúli erejéről nyerhetünk tanúbizonyságot. Sajnos nem minden apa képes az oltárig kísérni lánya életét, de azok az apa-lánya viszonyok is elkísérnek egy életen át, melyeknek valójában csak pár év jutott a kibontakozásra. Amanda Seyfried kevesebbet emlegetett filmje ez, pedig a Mamma Miánál klasszisokkal jobb.

 

Tegnap éjjel

Ha a monogámiáról forgattak már őszinte filmet, az egészen biztosan Keira Knightley remeke lett. A Tegnap éjjel egy házaspár külön töltött estéjét mutatja be, ahol két külön városban, két külön történetben félrelépnek. Lehet, hogy még a legboldogabb házasságokban sem sikerül hűségesnek maradni? Mit tesz az ember, ha a kísértés kopogtat? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekről egyaránt elgondolkodtat a film.