A beporzás művészete – Beporzók napja 2021.03.10. Téma: Énidő

Kiskorom óta mindig dolgozott bennem egy világmegváltó akarat. Egy vágy arra, hogy amit adok magamból, az hasznos és jó lehessen a környezetem számára. Néhány hete egy olyan projektet valósítottunk meg egy rendkívül alázatos és páratlan csapattal, amely méltó gyermekénem mindig őrzött álmaihoz. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület támogatásával készült egy kisfilm, amely a testfestés eszközével arra hívja fel a figyelmet, hogy miért védd Te is a beporzókat. A forgatás egy újfajta élménnyel gazdagított, így úgy érzem, méltó témául szolgál írásomhoz.

A méhek, beporzók védelme mindannyiunk érdeke

A Honey Hungary küldetése az, hogy felhívja a méhek szerepére és védelmére az emberek figyelmét, valamint, hogy minél több mézfogyasztó családot neveljen. Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ha tavasz, akkor a beporzók világnapján hallatnunk kell a hangunkat, és ennek a legjobb módja, ha így szólalunk fel a beporzókért. Sokaknak fogalma sincs arról, hogy milyen jelentősége van az ő munkájuknak: a társadalom élelmének mintegy 35%-a a beporzás sikerességétől függ, a száz leggyakoribb haszonnövény 70%-át méhek és más rovarok porozzák meg. A beporzásban kulcsfontosságú szerepet betöltő vadméhek 9,2%-át Európában a kihalás fenyegeti. (IUCN) A beporzók száma elsősorban a földhasználat változása, az intenzív mezőgazdasági eljárások és a növényvédő szerek alkalmazása, az invazív fajok, betegségek és kártevők megjelenése, valamint a klímaváltozás miatt csökken. (IBPSE)

Test mint vászon

Néhány hónapja Birtalan Bernadett, tehetséges fotós barátnőm megkeresett, hogy készítenénk-e egy olyan videót, amelyben a testfestéseim lennének a középpontban. Habozás nélkül igent mondtam és már a tényleges ötlet megfogalmazása előtt izgatottan vártam a közös munkát. Az OMME PR gyakornokaként is tevékenykedek, ahol egy csapattal mi visszük a Honey Hungaryt, így innen indult az ötlet, hogy készítsünk egy olyan kisfilmet, amely fontos mondanivalóval bír és, amelynek ereje van. Így kerültek terítékre a beporzók.

Február 23-án a Magvető Café adott otthont a forgatás helyszínéül. Kölcsönös volt az izgatottság, hogy a kisfilm, akkor és ott: létrejön. A kreatív energiák, amelyek felszabadultak bennem annyi örömöt adtak és olyan pozitív visszacsatolást kaptam a munkámról, hogy azt éreztem: értelmet nyert minden eddigi ecsetvonás, amelyet egész életemben a vászonra festhettem. Visszagondolva, az egész projekt egy megfoghatatlan érzékenységgel tölt el. A kávézó adta elvarázsolt miliő, a testfesték és kávé illatának keveredése, a hangszóróból szól a Bohemian Rhapsody és a modellek izgatottsága, ahogy kerülnek fel a különböző motívumok a testükre: azt éreztem, hogy mindig erre a napra vágytam. A kisfilmben vállalkozó szellemű modelleimre festhettem beporzókat; de volt aki virágosmezőt, orchideát vagy más méhek által termő növényt kapott hol a hátára, mellkasára vagy a bordái alá. Őszintén vállalom: kihívás volt. Megannyiszor festettem már a saját arcomra, mégis úgy éreztem, hogy ezeket a festményeket tű pontosan és jól kell ábrázolnom, mindezt úgy, hogy most más teste volt a vászon. Nagyon izgultam, mert ez egy teljesen új élethelyzet volt, de minden ecsetvonás engem igazolt.

20onéves szemszögből

Páprádi Anna Bíborkát, 2020 Mézkirálynőjét kérdeztem arról, hogy miért fontos, hogy mi, huszonévesek védjük a beporzókat? „Nem tudom ki, hogy van vele, de talán mondhatom azt, hogy huszonéves korunkra kezd kialakulni egy általános gondolkodásunk a világról. A  szemléletmódunk, ami alapján állást tudunk foglalni az élet kérdéseiben és döntéseket hozni a jövőnkkel kapcsolatban. Ez az az időszak, amikor megalapozzuk a felnőtt életünk, a karrierünket, a kapcsolatainkat, a háztartásunk vezetését. Amikor kereteket adunk magunknak. Épp ez az, amiért fontos ezt a korosztályt megszólítani a társadalom jövőjét érintő kérdésekben is, ide értve a környezetünk védelmét, jelen esetben pedig a beporzók védelmét. Ha ezeket a fiatalokat meg tudjuk szólítani az üzenetünkkel, s ők is tudnak értékként tekinteni a beporzásra, a méhek munkájára és elköteleződni amellett, hogy védeni kell ezeket a fajokat, akkor nem csak a személyes életvezetésükben érhetünk el változásokat, hanem a társadalom jövőjében is.

A másik ok, ami miatt fontosnak gondolom elérni ezt a korosztályt, az a bennük lévő kreativitás, innovatív gondolkodás, az, hogy képesek megújulni, komfortzónából és a megszokott szemléletből kilépve alkotni, így, ha ezekkel a fiatalokkal egy csapatban tehetünk a méhekért, azt gondolom, hogy rengeteg mindenre lehetünk képesek!  Egy jó példa erre ez a beporzók napi kisfilm is, ami olyan fiatalok ötlete alapján valósult meg, akik nem nőttek bele a méhészetbe, nem fűzte őket korábban a méhekhez semmi, most pedig tele lelkesedéssel dolgoznak azon, hogy egy merész és rendkívül izgalmas módon ők is továbbadják azt az üzenetet, ami bennük már meggyökerezett.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult a projekt sikerességéhez:  Birtalan Bernadett, Szirtes Lili Lujza, Kicsák Blanka, Kiss Márton, Acsádi-Pongyor Áron, Páprádi Anna Bíborka, Vaszily Olimpia, Berger Dávid. Köszönjük, hogy a Magvető Kávézónál forgathattunk és az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek, amiért támogatták a film megvalósulását.

A fotót és  a kisfilmet készítette: Birtalan Bernadett