A kéretlen jótanácsok fogságában – Így rakj „szűrőt” az életedre! Téma: Psziché

Fejedre nőnek az elvárások. Életednek talán a negyedét se élted még le, máris olyan döntéseket kell hoznod, melyek kitörölhetetlenül hatni fognak a maradék háromnegyedre. A kedves jóakarók „nyomása” pedig hiába akar segíteni rajtad, csak ront a helyzeteden.

Válassz olyan hivatást, amit szeretsz! Válassz olyan hivatást, amiből megélhetsz!

Tanulj rendesen, csak akkor lesz tisztességes munkád! Ne tanulj annyit, úgysem ezen fog múlni az életed!

Kezdj el minél hamarabb megtakarítani, hogy később ne legyenek anyagi gondjaid! Ne legyél ilyen sóher, nyugodtan költsd a pénzed, megérdemled!

Keress sokat, és minden problémád megoldódik! Nem a nagy fizetés a lényeg, az életet nem pénzben mérjük!

Megtaláltad az álomlakást? Kinézted az első saját autód? Vegyél fel rá kölcsönt, majd visszafizeted! Eszedbe ne jusson hitelből megvenni, a bankok csak átvernek!

Legyen meg mindened, lehetőleg most azonnal, mert bármikor szükséged lehet rá! Miért van ilyen sok cuccod? Konmari forogna a sírjában, ha már nem élne.

Tarts rendet magad körül! Ne zavarjon, ha kupis vagy, a zseni átlát a káoszon!

Egy eldobható pohár nem a világ, kérd ki magadnak azt a jegeskávét! Miért veszel műanyagba csomagolt dolgokat? Egy teleszemetelt bolygót akarsz ráhagyni a gyerekeidre meg az unokáidra? Hesteg zero waste!

Apropó, gyerekek: nem baj az, ha később alapítasz családot, mindenkinek eljön a maga ideje. De azért szülj már legalább hármat! Várj, nem akarsz gyereket? Hogy te milyen önző vagy!

Fontos, hogy minél több emberrel vedd körbe magad! Fontos, hogy csak a számodra legfontosabbakkal vedd körbe magad!

Fiatal vagy, élj a pillanatnak! Fiatal vagy, gondolj a jövődre!

Nagy kár, hogy a kéretlen jótanácsokra nem tudsz ráhúzni egy szűrőt, mint az Instagram fotókra posztolás előtt. Csak ömlenek rád, mint azok a tökéletesre szerkesztett képek, amik az ismerőseid még tökéletesebbre retusált életét tükrözik, miközben úgy érzed, a tiéd darabokra hullik. Az elvárásoktól, a külső nyomástól kialakult aggodalomba pedig belefulladsz.

Nem vagy elég jó, mert a szomszéd Gizi néni lánya már rég férjnél van, te meg lakótársakkal élsz együtt, mert csak úgy tudod fizetni az albérletet. Nem vagy elég jó, mert mások rövidebb idő alatt jutottak magasabbra, mint te. Nem vagy elég jó, mert otthon töltöd a hétvégéd, amíg mások szórakoznak.

Van egy jó hírem: nincs igazad.

Ezek a sorok nem fogják megoldani az összes problémádat. Nem garantálom, hogy a cikk végén rád köszönt a fény az alagútban! Azt sem szeretném, ha magadat hibáztatnád, amiért nehezen kezeled a rád szakadó gondokat. Nincs ezzel semmi baj! Ezt a jelenséget életnek hívják, és így vagy úgy, de mindannyian végig jutunk rajta.

Egy dolog segített szűrőt rakni a sajátomra: az önkontroll.

Félreértés ne essék! Nem húztam ki az internetkábelt, nem szakítottam meg a kapcsolatot minden létező emberrel, és nem vontam meg magamtól semmilyen élvezetet. Csak mértéket tartok.

Kontrollálom, hogy kinek fogadom el a segítségét, és kinek engedem el a véleményét.

Kontrollálom, hogy annyi figyelmet fordítok a munkámra, amennyivel tudom szeretni.

Kontrollálom, hogy mennyit költök hetente, havonta.

Kontrollálom, hogy mennyi pénzt teszek félre a későbbi nagyobb beruházásaimhoz.

Kontrollálom, hogy mire van szükségem.

Kontrollálom, hogy mikor akarom elérni a céljaimat, és milyen eszközöket vetek be értük.

Kontrollálom, hogy mikor mit teszek meg.

Nem azért, mert mások akarják. Azért, mert én akarom.

Nem szeretnék instant bölcselkedésekbe bocsátkozni, mert az életed mégiscsak bonyolultabb annál, hogy „minden rajtad múlik”. Valahol viszont érdemes tudatosítanod magadban, hogy a saját életedhez kizárólag neked van jogod.

Azt teszel meg, amit te szeretnél. Akkor, amikor te szeretnéd.