A lányomnak, mielőtt szerelmes lesz

Noha a gyermekvállalástól még távol állok, ez nem állított meg abban, hogy kicsit elmélázzak azon, mit is osztanék meg lányommal azelőtt, hogy hivatalosan is randevúzni, ismerkedni kezdene. Lehetőleg még azelőtt, hogy akarata ellenére, visszavonhatatlanul szerelembe esne. De legfőképp azelőtt, mielőtt élete első szívtörését átélné. Tudom, hogy hiába az óva intés: szavaim abban a pillanatban üres fülekre fognak találni. Mégis hiszem, hogy a megfelelő pillanatban – legyen az akár 1-2 év múlva -, emlékezni fog rájuk.

Elmondanám neki, hogy…

…ne akarja mindenáron megmenteni a lelki sérülteket, mert az esetek többségében saját magukat sem akarják megmenteni. Aki pedig saját magán sem akar segíteni, azon senki sem fog tudni.

…ne akarjon a rosszfiúból jófiút csinálni. Veszélyes műfaj ez – ebben biztosan rám fog ütni -, sok ezer lány titokban dédelgetett álmai közé tartozik az, hogy a megszelidíthetetlent megszelidítse. Ha valami, akkor ez megérdemelné a trófeát, de mindenképp emlékeztetném rá, hogy pontosan úgy válik tipikus esetté, ha mindenáron kivétel szeretne lenni.

…ne a szavakra, hanem a tettekre koncentráljon. Elmondanám neki azt is, hogy nem szabad hinni a csupa sosemvolt ígéretnek, próbáljon meg kizárólag a tettekre fókuszálni. Senki se beszélje bele magát a bugyijába!

…ami nem megy, azt ne erőltesse. A második, harmadik szakításnál legyen öntudata és lélekereje arra, hogy belássa, ez bizony nem működik. Az exekhez való visszatáncolás nem más, mint időrabló tűzoltás. Ha pedig az a bizonyos szikra nem akar kialakulni a részéről, lépjen tovább és fogadja el, ne hibáztassa magát, és még véletlenül se próbálja magára erőltetni az érzéseket – legyen bármilyen tökéletes is az udvarló.

…ne gyártson kifogásokat. Ha egy férfi nem keresi többet, akkor sajnos azért nem keresi, mert nem akarja. Finoman, de megmondanám neki, hogy a kifogásoknak itt sincs helye. Ha úgy érzi, hogy semmibe veszi a fiú, akkor azt azért érzi úgy, mert úgy is van – nem pedig Oscar-díjat érdemlő színjátszás áll a háttérben. Erőre és öntudatra nevelném a lányom, aki nem fog félni elfogadni a kijózanító, gyakran fájó igazságot sem. Tudom, hogy ő nem lesz az, aki összetéveszti az érdeklődést a közönnyel, a komolyat a komolytalannal. “Ne fuss olyan szekér után, amelyik nem vesz fel!” – mondom majd neki.

…a fiúk nem csak barátkozni akarnak a lányokkal. Pontosabban: nem létezik, hogy az a fiú, aki valaha elhívta randevúra, vagy félreérthetetlenül bókolt neki, utána csak barátkozni akarjon. Felhívnám rá a figyelmét, hogy a friendzone-olt fiú előbb vagy utóbb, de ki akar majd törni abból a zónából. Ezen ne lepődjön meg, és ne hibáztassa az illetőt. 

…szakítás után nincs barátság. Bizony, nincs. És kivétel sincs. Ahol valaha volt érzelem, azt nem lehet nem megtörténtté nyilvánítani.

…sose érje be a meghunyászkodó, reménykedő szereppel. Finoman felhívnám rá a figyelmet, hogy egy majdnem kapcsolat okkal nem teljesértékű kapcsolat. A felnőttkorba érkezvén se feledkezzem meg erről: ne alapozza kapcsolatát arra a reményre, hogy a férfi el fogja hagyni a feleségét vagy a barátnőjét, majd valamikor, a távoli jövőben. Ha komolyak az érzései, ne érje be a második hellyel, mert kitekerem a fülét. Sokkal többet ér ő ennél.

…a másik felet minősíti, ha rosszul bánik vele, az viszont már őt, hogy mennyi ideig hagyja. Igenis lépjen, ha nem úgy bánnak vele, mint ahogyan megérdemli.

…mindezek ellenére is merjen reménytelenül, térdremegtetően szerelmes lenni. A csalódásokat sajnos senki sem tudja elkerülni, de ne hagyja, hogy a melléfogások és a szívtörések bezárják személyiségét.

Ha egyszer majd lesz egy lányom, ezeket mindenképp el szeretném mondani neki. De persze, még sok mást is.

További cikkek: