Így tiporja földbe az önbizalmunkat a közösségi média Téma: Psziché

Hosszas erőfeszítéseket teszünk az önbizalom építés érdekében, így az istenért nem akarunk rájönni, mi rombolja le azt újra és újra. Pedig hiába dolgozunk az önbecsülés helyreállításán, ha közben aktív görgetői vagyunk a legpusztítóbb közösségi média felületeknek.

Egy nap a közösségi médiával

Reggel felkelünk és két szundi között az Instagram üzenőfalon tekergetünk. Szembe jön pár modell, színész és dúsgazdag milliomos képe, ahogy Bora Borán koktéloznak, vagy ahogy egy Porschéban lobog a hajuk. Még alig múlt reggel fél hét, de máris frusztráltak vagyunk, amiért mi nem egy luxus hotelben ébredtünk.

Kinyomjuk az ébresztőórát, kimászunk az ágyból, és megpróbálunk magunkra kapni valamit, amiben legalább kicsit is hasonlóan festünk, mint az imént látott sztárok. Sietnünk kell, hiszen ma is tenni szeretnénk azért, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a hőn áhított gazdagsághoz. Ma már tényleg muszáj nagyot alkotnunk, ma már tényleg le kell tennünk valamit az asztalra, máskülönben nekünk nem lesz sem több százezres követőtáborunk, sem több százezer like-unk.

Biztos, ami biztos, a metrón ülve a Facebook üzenőfalra is rálesünk. Barátaink, rokonaink és egyéb odasodródott Facebook ismerőseink megosztják a képeiket a nyaralásukról, a szelfijüket a péntek esti buliról, vagy a fotójukat az Eiffel-torony lábánál történt eljegyzésükről.  #örökreegyütt, #szeretemazéletemet, #boldogság. Dobunk pár like-ot a posztjaikra, hiszen ugyanezt várjuk mi is cserébe.

A nap folytatásában a munkánkra vagy a sulira koncentrálunk, de tíz percenként azért csak-csak leellenőrizzük, mi történik a közösségi médiában. Nagy kár lenne lemaradni arról, hogy mit evett ebédre a volt osztálytársunk, vagy hogy melyik sztárpár adta be épp a válókeresetet.

Délutánra jutunk el arra a pontra, amikor már azt érezzük, nekünk is posztolnunk kell valamit. Még a végén azt gondolnák az emberek, hogy ma unalmasan telt a napunk, vagy ne adj isten, halottnak hinnének. Egy gyors szelfi a liftben, vagy egy régebbi fotó az albumunkból, és már indulhat is a likevadászat.
#like4like, #újraitt, #amunkámahobbim.

Este végre ismét teljes fókusszal követhetjük a virtuális eseményeket. Nem akadályoz sem a suli, sem a meló. Lecsekkoljuk a barátaink profilját, megbizonyosodunk róla, hogy semmiből sem lettünk kihagyva, és figyeljük, hogyan nő a like-ok száma az újdonsült posztunkon. Csak görgetünk és görgetünk, míg a szemünk le nem csukódik.

Pusztul az önbizalom

Eltelt egy nap, és mi észre sem vettük, hogy kinyírtuk az önbecsülésünket. A közösségi média végig csak azt nyomta a képünkbe, hogy a sztárok vékonyabbak, az influencerek gazdagabbak, a barátaink pedig boldogabbak, mint mi. Kétségbeesetté, megkeseredetté és sanyarúvá tett minket, mi meg hagytuk neki. A nap végére magabiztosságunk romokban, lelkiállapotunk darabokban, önbizalmunk pedig a béka segge alatt hevert.
#boldogtalanság, #nemvagyokelégszép, #bárcsakénlennékmeghanmarkle.

Sebaj, holnap is van nap! Hátha egy újabb szépítő filterrel bővül az Insta repertoárja, mely az önbizalmat is képes helyrepofozni.