Az ok, amiért 20onévesen olvasd el a Mély levegőt – Ajánló és Beszélgetés Halász Ritával Téma: Énidő

A magyar kortárs irodalmi remekekkel igyekszem szinten tartani magam és a Libri irodalmi díj kapcsán nem volt számomra kérdés, hogy Halász Rita könyvével szeretném kezdeni a sort. A Mély levegő egy olyan olvasmány, amely a társas kapcsolatok vizsgálatában görbe tükröt mutatott nekem, hogy ha egyszer a Mindenható egy, a történetben bemutatott házasságot nyújtana osztályrészül, akkor szabad akaratom okán, valamint Vera és Péter történetének tanulságaként gondolkodás nélkül megálljt mondhatok. Emellett, ami miatt különösen szimpatizáltam az olvasmánnyal, az a, mint sok más magyar műben ékesen visszaköszönő nemzeti és századunkat jellemző szellemiség, mentalitás és gondolkodás, melyet imádtam magamévá tenni Halász fejezetein keresztül és élvezettel töltött el olykor bagatell hangulatban elmerengeni sorain. Huszonévesként – messze a házasság előtt – azt gondolom, hogy ez a könyv kíméletlenül leírja azt, hogy Te, olvasó milyen jelekből ismerheted fel, hogy menekülni kell egy egotól vezérelt, bántalmazó kapcsolatból.

 

Saját impresszióm a kötetről

Bevallom, amikor megjelent a Mély levegő, az első benyomásom a borító küllemére fogalmazódott meg, annak ízlésessége és sokatmondó jellege rögtön megfogott. A festészet szenvedély az életemben, a borító alkotójának munkásságát is ismerem, így ez a kapcsolódás szintén adott a történet adta élményhez. Ekkor még nem tudtam, hogy a könyv sorait olvasva egy alkotó házaspár verbális abúzussal és fizikai agresszióval bíró kapcsolatának romlásához vezető útját ismerem meg. A történet valóban olyan, amit az olvasó egy ültő helyében befogad és maga a történetfolyam, valamint a szerkezet is ezt segíti elő. Általában kevésbé preferálom az olyan könyveket, ahol a párbeszédek és gondolatok megosztása ebben a stílusban tárul az olvasó elé, a Mély levegő azonban tökéletesen magával vitt és teljesen beszippantott a cselekménybe.

Felzaklatott annak a megértésére való kísérlet, hogy a főszereplő előtt megannyi jel kiáltott a menekülésért, mégis sokszor homokba dugta a fejét: tűrt, nyelt és a megoldás és az új élet helyett inkább vett egy mélylevegőt. Elismerem, hogy jelen élethelyzetemben bizonyosan nem felmérhető annak nehézségi foka, hogy milyen egy házasság és két gyerek után változtatni egy addig megszokott életen, de azt gondolom, hogy még mindig jobb kilépni valami szar dologból, ami borzalmasan bűzlik, mint azt tovább szagolni.

Beszélgetés Halász Ritával

Milyen érzés első kötetes szerzőként megkapni a Libri irodalmi díj jelölést?

Igazi nagy boldogság volt. Emlékszem, egyedül voltam otthon, épp teregettem, amikor jött az üzenet. Leültem a kanapéra és ötször olvastam el egymás után, hogy biztos legyek benne, nem értem félre. Az volt a nehéz, hogy megkértek, tartsam titokban, így csak a férjemnek meg a szűk családnak mondtam, pedig legszívesebben mindenkinek szétkürtöltem volna.

Milyen út vezetett a Mély levegő megírásához?

Én egészen sokáig nem akartam író lenni. Szerettem volna jelmeztervező, régész, énekesnő lenni, áruházi eladó, színházi súgó, táncos, de írónak lenni valami miatt olyan elérhetetlennek tűnt, hogy egyáltalán nem is merült fel. Harminc éves korom körül úgy éreztem, hogy valami nincs rendben. Megy az élet, dolgozom a múzeumban, tanítok, megyek ide-oda, család, gyerekek, jó-jó, de valami hiányzik. Sok minden felmerült, az írás először csak egy volt ezek közül. Azt hiszem, nálam fontos volt, hogy bekerültem egy támogató és inspiratív közegbe, ahol jól éreztem magam, és egy idő után eldöntöttem, hogy minden mást (zene, tánc, szakmai karrier) leépítek, hogy csak az írásra tudjak koncentrálni. Szemináriumokra és írótáborokba jártam, három év után elkezdtem publikálni, majd tavaly ősszel megjelent a könyv.

Mennyire és milyen mértékben a saját életútjából ihletett Vera és Péter története?

Ha megpróbálnám felderíteni, hogy mi az igazság, valahogy így hangozna: ezt olvastam, ezt az anyukám mesélte, ezt a kolléganőm, ez a barátnőmmel történt, ez velem történt, de ezt a mondatot nem én mondtam, hanem egy ismeretlen nő a fogorvosi váróban, és így tovább. Ez tehát egy megkonstruált valóság. Vera és Péter története fikció, de vannak benne olyan részek, amik az én életemben is megtörténhettek volna, vagy akár meg is történtek, csak máshogy. 

Mit gondol, hol lett volna az a pont, ahol ez a fiktív kapcsolat megmenthető?

Ezen Vera is elgondolkozik a könyvben, hogy hova kellene visszamenni ahhoz, hogy más legyen a végkifejlet, de igazából nincs rá válasza. Én azt gondolom, ha sokkal nagyobb önismerettel rendelkeznek, és jó hamar elmennek párterápiára úgy, hogy mindketten akarnak változást, akkor megmenthető lett volna. Na de ekkor már nem Veráról és Péterről beszélünk. 

Ön mit gondol, hogy miért ajánlott, hogy a huszonéves generáció kézbe vegye és elolvassa a Mély levegőt?

Eddig leginkább a harmincas, negyvenes, vagy az idősebb korosztálytól kaptam visszajelzéseket, az ő nézőpontjukat ismerem, de igazából nagyon érdekelne, hogy mit mondanak a fiatalok, nekik miért érdekes ez a könyv, milyen szempontok szerint olvassák.

Szívből ajánlom Halász Rita: Mély levegő című kötetét, ha pedig olvastad, akkor mindenképp írd meg, hogy Neked hogy tetszett Vera és Péter története