Coco Chanel, ahogy még biztosan nem láttad – Párizs királynője könyvajánló Téma: Énidő

Neked mi jut eszedbe a “Coco Chanel” név hallatán? Francia divatikon? A legendás Chanel N°5 parfüm, vagy esetleg a kis fekete ruha? Ezek mind beugorhatnak, de az már biztos nem, hogy hazaáruló német kém, kisemmizett üzletasszony vagy szegény, árva gyermek. Pedig ezek is egytől-egyig Coco Chanelt jellemzik, csak éppen nem a legfényesebb pompájában. Érdemes néha bepillantani a parfüm ködös, cukormázas, felépített látszat mögé, hogy megtudjuk, ki is az igazi Gabrielle Bonheur Chanel.

Coco Chanel és Gabrielle Chanel nem ugyanaz

Azt kevesen gondolnák a mademoiselle-ről, hogy kifejezetten szomorú gyermekkora volt. Az édesanyja korán meghalt, az édesapja pedig mind a 3 lányát elhagyta anyjuk halála után. A kis Gabrielle gyermekévei egy rideg kolostorban teltek, ahol azért dolgozott, hogy enni kapjon. Itt még nem volt Coco, csak a szegény, árva Gabrielle. Ez a sanyarú gyerekkor, és az ezzel járó emlékek, a felnőtt korában is visszaköszönnek, akár akarja akár nem. Pedig Coco nem azonosítja magát Gabrielle-el. Gabrielle-t maga mögött hagyta, a koszban, porban és szegénységben, elzárva mélyen a tudatalattijában, és hogy miért, azt csak ő tudhatja.

Egy férfi szalmakalap

Szomorú sorsában rákacsintott a szerencse, és egykettőre egy csodálatos luxus palotában találta magát, ahol először kóstolhatott bele a gazdagok életébe. Ekkor kezdett el kibontakozni a tehetsége a divatban. Eleinte csak saját maga hasznára / szórakoztatására próbálgatta szárnyait ruhák átszabásával, de sosem gondolta volna, hogy egy napsütéses délutánon, a lóversenyen, egy férfi szalmakalap fogja megváltoztatni az egész életét.

Semmi sincs ingyen

Ám a könnyű, gondtalan életnek és könnyen jött luxusnak ára van, és ezzel neki is szembesülnie kellett. Egy szeretői viszony barátsággá szelídült, ami akár kedvező is lehetett volna Coco számára, de mindent megbonyolított egy szenvedélyes, tiltott szerelem, ami teljesen megváltoztatta Coco egész lényét. Igazi filmbeillő, nagy szerelem volt a tét, Coco pedig fiatal volt, tapasztalatlan és meggondolatlan. Álmában sem gondolta volna, hogy a szerelemért és a luxusért akkora árat kell fizetnie, hogy a szíve is belesajdul majd. A kínzó emlékek, a meghatározó pillanatok, és a tiltott szerelem édes percei, még idősebb korában is kísértették magányos éjszakáin.

Barátból ellenség, üzlettársból tolvaj

A Chanel ház és márka elindításához befektetőre volt szükség, aki jött is a megfelelő időben, egy jóképű és dörzsölt üzletember személyében. Coconak nem volt semmilyen üzleti tapasztalata korábbról, és túl csillogtató volt a lehetőség, hogy ne éljen vele, így társult az úriemberrel, aki később jó barátja lett. Azonban még az általunk legjobban ismert emberek is ki tudnak fordulni magukból, és olyat tenni, ami ledöbbent minket. Nem volt ez másként Coco esetében sem. Barátja csúnyán meglopta, ellene fordult és keresztbe tett neki a legbaljósabb időkben. Coco azonban kőkemény törtető és mindenáron megvédte azt, ami az övé, még akkor is, ha ehhez aljas eszközökhöz kellett nyúlnia.

Háború és kémkedés

A könyv remelkül bemutatja a II. világháború derekán zajló eseményeket és az akkori állapotokat Franciaországban. Sokan hallottunk történeteket a háború okozta szegénységről és nyomorról, az éhínségről és halálozásokról, azonban arról már kevesebbet tudunk, hogy a gazdag és befolyásos emberek, hogy éltek a háború alatt. Az olyan gazdag és jelentősségteljes embereknek – mint Coco Chanel – aligha változtak az életkörülményeik. Bőven volt mindig étel és ital az asztalukon, együtt kávéztak a német tisztekkel, és amíg odakint az emberek a szemétért verekedtek az utcán, addig ők koktél és vacsora partikra jártak mulatni. Hihetetlen volt olvasni azt, hogy ha valaki elég gazdag, az szinte alig érzett valamit a háborúból.

Coco befolyása, hírneve és kapcsolatai az országok felső köreivel a németeknek is feltűnt és nem hagyhatták kiaknázatlanul a kínálkozó lehetőséget: kémet csináltak belőle. Na, persze Coco nem önként és dalolva vállalta el, hogy elárulja a saját hazáját, ennek a kémkedésnek megvolt a maga fizetsége. Nem is akármilyen fizetség, emberélet volt a tét és nem a sajátja.

Chanel az ikon

Kettős lezárása van a könyvnek, egyrészről happy end, másrészről viszont nagyon szomorú. Coco Chanel egy igazi túlélő, aki megtesz bármit, ha azzal megvédi az egzisztenciáját, másrészről egy belső bizonytalansággal és a saját démonjaival küzdő nő, aki csak magára számíthat. A könyv elolvasása után garantáltan egy teljesen más kép fog élni benned a francia, és az egész divatvilág meghatározó alakjáról, Gabrielle Bonheur “Coco” Chanelről.