Dokumentumfilmek a Netflixen, melyeket nem árt megnézni Téma: Énidő

Néha nem árt, ha gondolkodóba esünk egy-két felvétel láttán. Kedvenc mozgóképes műfajom pont ezért a dokumentumfilm. Barangoltam a Netflixen, és összeszedtem párat, melyeket mindenképpen érdemesnek tartok a népszerűsítésre.

Our Planet

Az Our Planet című dokumentumfilm az egyik legkeresettebb a Netflixen. A Silverback Films rendezte remek 8 epizódban járja körül a klímaváltozás és a környezetszennyezés problémáit. Mindenképpen a házban található legnagyobb képernyőn kell végignézni ezt a dokumentumfilm-sorozatot, ugyanis olyan látképek vannak benne, melyek festményeken is ritkán köszönnek vissza. Jómagam tátott szájjal bámultam a szebbnél szebb képeket, miközben nem tudtam szabadulni a szívfacsaró gondolattól, hogy mindez a sok csoda hamarosan talán örökre odaveszik.

 

The Disappearance of Madeleine McCann

Madeleine McCann 3 éves volt, amikor 2007 májusában egy portugál szállodából eltűnt. Én a családommal azon a nyáron Spanyolországban nyaraltam, tisztán emlékszem, hogy Costa del Sol minden egyes sarkán plakáton köszönt vissza rám a kislány képe. Akkor még nem gondoltam, hogy 12 év után sem kerül elő. A dokumentumfilm 12 év nyomozási eredményeit foglalja össze, miközben a gyermekrablások rémisztő valóságával is szembesít.

 

Minimalism

A Matt D’Avella rendezte dokumentumfilm alapkérdése: hogyan lehetne több az életünk kevesebbel? A fogyasztói társadalom tökéletes kritikája ez, mely szembesít azzal a temérdeknyi pazarlással és értéktárgyhalmozással, melyet nap mint nap képviselünk. Legtöbben azt hisszük, hogy a tárgyaink és a materiális javaink tesznek minket boldoggá, ám valójában minden, ami létfontosságú a teljes élethez, már ott van az orrunk előtt – vagy ahogyan a film egyik főszereplője fogalmaz: az utca sarkán. Engem a film meggyőzött róla, hogy nem boldogít sem a pénz, sem akármi más, amit azon vásárolunk.

 

The Secret

Már a Netflixen is elérhető korunk egyik legnépszerűbb motivációs dokumentumfilmje, a The Secret. A tartalma igencsak megosztó, sokak szerint semmivel sem ér többet, mint akármelyik humbug Szabó Péter videó. Az ő „munkásságában” bizony én sem hiszek, ám a The Secretet egy fontos és jótékony hatású filmnek tartom. Üzenete, hogy a boldogságot mindannyian megérdemeljük és mindannyian meg is szerezhetjük, hiszen kulcsa egyesegyedül a mi kezünkben van. A dokumentumfilm rávilágít a pozitív gondolatok erejére, melyről a hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

 

The American Meme

Kevés dokumentumfilmet fájt ennyire végig nézni, mint ezt. Őszintén elgondolkodtam azon, hogy törlöm a létező összes közösségi média oldalamat, csak hogy véletlenül se jöhessenek szembe velem többet az influencerek. A dokumentumfilmben butábbnál butább influencerek nyilatkoznak a fényűző életükről, és a „foglalkozásuk” mögötti motivációkról. Képtelen vagyok kommentelni a filmet, mindenki nézze meg és döntse el maga, hogy normális-e az, ami az influencer világban folyik.

 

Before the Flood

A Fisher Stevens rendezte dokumentumfilm bolygónk legaktuálisabb problémájával, a klímaváltozással foglalkozik. Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon Leonardo DiCaprio szépfiús arcának vagy a téma fontosságának köszönhető-e a dokumentumfilm sikere, jómagam őszintén remélem, hogy az utóbbinak. A híres hollywoodi színész kontinensről kontinensre vándorolva keresi a válaszokat arra, hogy vajon miért nem törődünk megfelelő mértékben a globális felmelegedéssel, és hogy mégis kiknek érdeke eltussolni a problémát.  A dokumentumfilm végére egészen biztos, hogy mi magunk is átértékeljük a bolygónk jövőjét.