Egy tehetséges, erős nő kibontakozása: megnéztük a Gólem Színház Szalonklára c. darabját Téma: Énidő

A november óta töretlenül fenntartott korlátozásoknak köszönhetően gyökeresen megváltozott az életünk, és majdnem minden szektor, a vedéglátás, a turizmus és a szórakoztatóipar is kilépett a megszokott működési keretek közül. Tehetünk-e bármit, és ha igen, pontosan mit, amíg az őrület árja el nem apad? Támogassuk egymást a nehéz időkben is, adjunk esélyt a kultúra online élvezetének! Nemrégiben egy ilyen előadásban volt részem nekem is, a Gólem Színház Szalonklára című darabját láttam online közvetítés formájában.

Az 1900-as évek elején járunk, történetünk főszereplőjének gyermekkoránál; Rotschild Klára Rotschild Ábrahám szabómester harmadik leány gyermekekénk látta meg a napvilágot 1903-ban.

A darab egy egyszemélyes monodráma, mely végigveszi a legfiatalabb Rotschild lány életének különböző állomásait: a cseperedésével párhuzamosan növekvő szerepvállalást a családi üzletben, a Somogyi Pállal történt kellemetlen incidenst, a Párizsban tett üzleti utakat, Klára a Kelet Coco Chanel-jévé avanzsálódásának egész folyamatát, saját szalonjának megnyitását, majd a nácizmus egyre növekvő nyomása alól tett sikeres menekülési kísérletet.

 

A kis Klára kőkemény apai elvárások terhe alatt rogyadozva töltötte egész gyermekkorát, Rotschild Ábrahám nem osztogatta két kézzel a jó szót és a gyengéd ölelést. Azt hiszem, részemről ez az aspektus pengette a legérzékenyebb húrokat a szívemen, szomorkás mosollyal az arcomon figyeltem, ahogy a fiatal Klára édesapja kegyeiért küzd.

Talán pont ezért, talán másért, de Rotschild Klára szinte emberfeletti erőt és kitartást tanúsítva építette fel saját szalonját, egy olyan korban, amikor nőként és zsidóként sem kedvezett neki a szerencse. Kitartása, akaratereje, találékonysága példaértékű az utókor számára.

A darab lenyűgöző lenyomata egy tehetséges, erős nő kibontakozásának még a legnehezebb időkben is. Rotschild Klára apja árnyéka és zsidó származása ellenére érte el mindazt, ami előtt még ma is fejet hajtunk. A szívem mélyén élő harcias feminista önelégülten mosolyog minden ilyen alkalommal, ha tehetséges, kompetens nőkről szóló történetekkel táplálom a lelkem.

 

Két világháború, a zsidóüldözés és a kommunizmus kivirágzása sem volt elég ahhoz, hogy elsöpörje a föld felszínéről Kelet Coco Chanel-jét.

Nőként karriert építeni? A kérdés aktuálisabb nem is lehetne. Csak annyit mondok, hogy csodálattal figyeltem a színpadon kibontakozó lehengerlő nőt, aki végül a leglehetetlenebb akadályt is le tudta gyűrni, és arra gondoltam, ha csak egy fuvallatnyi Rotschild Klára is rejtőzne bennem, már elégedett lennék.