Fiatal magyar költők igazolják, hogy a költészet nem halt ki Téma: Karrier

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk a „költészet” vagy a „költő” szót? Tintába mártott madártoll, megsárgult pergamen, bajszos, régimódi férfi, no és persze ezekkel együtt egy másik század. Miért hisszük, hogy a költészet halott? Miért gondoljuk, hogy egy elavult, ósdi művészeti ág?

Tekintve, hogy magyartanár is vagyok, személyes feladatom és misszióm egyben, hogy megváltoztassam a mai emberek költészetről alkotott világképét. Április 11-nél, a magyar költészet napjánál, József Attila születésnapjánál alkalmasabb időpontot erre nem is találhattam volna.

Fiatal, 21. századi, nagyon is hús-vér, élő költők és költőnők igazolják, hogy a költészet ma is lehet fontos, ma is lehet szórakoztató, ma is lehet szép, és nem utolsó sorban: ma is lehet értékes. 3 olyan fiatalt és műveiket mutatom most be, akik nap mint nap modernizálják és újragondolják a költészetet. Nem szokványos költők ők, és ettől olyan piszok jók, ettől igazán maiak.

Kemény Gabriella

Az 1996-os születésű lány nemrég adta ki Zsebuniverzum című verses kötetét, de sorait nap mint nap osztja meg rajongóival az Instagram oldalán is. Közel 23 ezer követője igazolja, hogy a költészet nagyon is él, még ma is.  Figyelemreméltó, hogy a fiatal lány angolul is posztol, így a költészetet nem csupán egy, de két nyelven is űzi.

Simon Márton

A kalocsai születésű, 35 éves Simon Mártonról könnyen lehet, hogy te is hallottál már. Versei meghódították a közösségi médiát és a könyvesboltokat egyaránt. Polaroidok című kötetében pár soros gondolatokat találunk, melyek az egész életről, életünkről elgondolkodtatnak. Simon Márton munkássága is igazolja, hogy a költészet hidat épít önmagunk puszta léte és annak miértjének megértése között.

Tari Zsófia

Tari Zsófia Egysorosok című Instagram profilját több mint 20 ezren követik. Szavakkal, szótagokkal, betűkkel játszik, olyan dolgokat vesz észre nyelvünkben, melyekre a hétköznapi embernek alig sikerül rábukkannia. Művészete bizonyítja, hogy a költészet ott van a mindennapi beszédünkben és bennünk is.