Ha egyszer lesz egy lányom… Téma: Psziché

Egyelőre még csak a keresztlányomon gyakorolhatok, de remélem, hogy egy nap nekem is lesz egy kislányom. Rengeteg mindent szeretnék majd megtanítani neki, örömről és bánatról, sikerről és bukásról, életről és halálról egyaránt kismillió mondanivalóm lesz.

Ha egyszer lesz egy lányom…

…tudatom vele, hogy nem baj, ha néha sírni támad kedve. A könnyei mutatják meg, hogy mennyi érzés, mennyi érzékenység szorult belé, és ezekre bátran büszke lehet. Ha megbántják, vagy a sors bánik el vele csúnyán, sírjon csak nyugodtan. Csupán annyit kérek majd tőle, hogy mindig álljon fel a padlóról, ne időzzön ott sokáig, mert egyáltalán nem oda tartozik.

…mindennap elmondom neki, mennyire szép, mennyire értékes. Állandóan emlékeztetem majd rá, hogy nem kell Victoria Secret angyalnak lennie ahhoz, hogy gyönyörű nő legyen. Nincs szüksége sem több százezres követőtáborra, sem több tízezernyi lájkra ahhoz, hogy legyen valaki. Elmondom majd neki azt is, hogy sosem kell megállapodnia olyan férfi mellett, aki nem úgy szereti őt, ahogyan van. Ha valaki nagyobb melleket, kevesebb kilót vagy magasabb tűsarkakat vár el tőle, az nem a megfelelő személy számára.

…mesélek majd neki arról, mennyire fontos az egyedüllét. A kapcsolatfüggőséggel csak elveszítené önmagát, én pedig azt igazán nem szeretném. Fontos, hogy a „mi” mellett ismerje meg az „én” és a „te” fogalmát is. Márpedig önmagát egyedül akkor definiálhatja majd, ha töltött elég időt magával, ha volt lehetősége magába nézni, és ha meg tudta fogalmazni az egyéni céljait, álmait, vágyait. Nem szeretném, hogy kapcsolatból kapcsolatba menekülve kelljen rettegnie az egyedülléttől.

…megosztom majd vele a saját történeteimet is, hogy tanulhasson belőlük. Mesélek neki férfiakról, akikkel jobb nem kezdeni. Megtanítom majd rá, hogy magát helyezze az első helyre, hogy magával soha, semmilyen körülmények között, egy férfi kedvéért se feledkezzen meg törődni, és hogy a szeretetére és az odaadására bizony nem lesz jogosult akárki. A nárcisztikusan önző lelkek messzi ívben való elkerülésére biztatom majd, máskülönben a rossz emberre pazarolná a benne rejlő jóságot.

…megtanítom majd neki, hogy mindig őszintének kell lenni. Megkérem majd, hogy sose nyomja el az érzéseit, sose rejtse véka alá a gondolatait csak azért, mert mások véleményén aggodalmaskodik. Sőt, megértetem vele azt is, hogy nem felelhet meg mindenkinek, nem szeretheti őt mindenki, és ez teljesen rendben is van így.

…mesélek majd neki a számok lényegtelenségéről is. Teljesen mindegy lesz, hány tárgyból lesz kitűnő, amíg abból, ami igazán érdekli, jól teljesít. Teljesen mindegy lesz a kora, hogy hány évesen szerez diplomát, hogy hány évesen alapít családot, hogy hány évesen épít karriert. Teljesen mindegy lesz az is, hány fiúval szakít majd, vagy hogy vele hány fiú szakít. Azt is elmondom majd neki, hogy totál lényegtelen, mennyi pénz van a számláján, amíg ő boldog. “A számokon nem kell görcsölni” – így fogalmazok majd.

…mindenképpen kihangsúlyozom majd, hogy a személyes boldogságánál fontosabb nincsen. Szeretném, ha meglenne benne az erő ahhoz, hogy otthagyjon egy munkát, ha az nem elégíti ki, hogy elhagyjon egy férfit, ha ő nem becsüli meg, hogy ki merjen állni magáért, ha valaki megpróbálja elnyomni.

…természetesen emlékeztetem majd rá, hogy a családjára mindig számíthat. A testvérei, az apukája és én mindig itt leszünk számára, mindig támogatjuk majd, hozzánk bármikor fordulhat. A család az első, szeretném, ha ő is értékként tekintene majd rá.

Nagyon fogom szeretni

Ha lesz egy lányom, annyi mindent el szeretnék majd mondani neki! Remélem, sikerül boldog és erős nővé nevelnem. Remélem, örül majd, ha az ovis ünnepségeken az első sorba ülök. Remélem, szót értek vele majd akkor is, amikor kamasz lesz, és hogy nem vágja rám az ajtót napi egynél többször. Remélem, hogy megélem az esküvőjét, hogy egy olyan férfit talál magának, aki mellett teljes lehet. Tényleg remélem, hogy egyszer lesz egy kislányom.

No persze lehet, hogy fiam lesz. Szerencsére számára is van pár hasznos mondanivalóm.