Hogyan változtat meg a külföldi élet? Téma: Karrier

Több mint egy év telt el azóta, hogy kezemben az egyirányú repülőjeggyel felültem egy Svájcba tartó gépre, hogy hátrahagyva a régit, egy új életet kezdjek. Talán egy év külföldön töltött idő nem tűnik soknak, de arra éppen elég volt, hogy észrevegyem a változást, amit magával hozott. Biztosan közületek is vannak páran, akik szintén külföldön élnek, ezért a lent felsorolt pontok közül valószínűleg lesz olyan, amivel ti is azonosulni tudtok.

Nyitottság és tolerancia

Ez az első, ami eszembe jut. A különböző emberekkel való találkozás nyitottá tesz más gondolkodásmódok, vélemények és szokások felé. Ez nem azt jelenti, hogy mindennel egyetértesz, hanem azt, hogy nem utasítod el, nem harcolsz ellene és elfogadod azt, ha valaki másmilyen vagy máshogyan gondolkodik a világról. Ha a saját példámat nézem, Svájc Európa egyik legszínesebb országa, az itt élő külföldiek aránya igencsak magas. Rengeteg emberrel találkozom nap mint nap, a kollégák és a főnökök szintén a világ különböző pontjairól származnak, így számomra már természetes, hogy nem a bőrszínt vagy az öltözködést nézem, hanem csakis az embert. Otthon ebben még van hova fejlődni, úgy gondolom.

Talpraesettség

A külföldön töltött huzamosabb idő még a legfélénkebb emberből is előhozhatja a problémamegoldó képességeit és a talpraesettebb énjét. Egyszerűen azért, mert muszáj. A bürokrácia útvesztőiben tévelyegni, lakást és munkát találni otthon sem mindig egyszerű, hát még egy olyan országban, ahol nem az anyanyelveden kell kommunikálnod és nem feltétlenül vagy tisztában a szabályokkal, a dolgok menetével. Azonban ha végre sikerül elintézned valamit és kezdesz belejönni a dolgokba, az egyfajta “ide nekem az oroszlánt is” érzéssel tölt el. Ha sikerül egy-egy kihívást teljesítened, joggal lehetsz büszke magadra, hiszen egy idegen terepen boldogulni nem kis feladat, bármiről is legyen szó.

Nyelvtudás

Magától értetődő dolog, hogy ha külföldön tanulsz vagy dolgozol, azt az esetek többségében nem a saját anyanyelveden teszed. Így nincs is más választásod, mint megtanulni az országban beszélt nyelvet, vagy azt, amelyikre neked a leginkább szükséged van. Rádöbbensz, hogy hány ajtó nyílhat ki azáltal, ha nem csak magyarul tudsz megszólalni. Itt teljesen természetes, hogy az emberek 2-3 nyelven is beszélnek. A munkám során én leginkább az angolt és a németet használom, néhány esetben a franciát is. Szeretném azt is megjegyezni, hogy természetesen nem felejtjük el az anyanyelvünket. Úgy gondolom, hogy ez nem is lehetséges, ám az igenis létező dolog, hogy hirtelen nem jut eszedbe egy-egy magyar szó, vagy nem úgy sikerült megfogalmaznod valamit, mint ahogyan szeretnéd. Ebben semmi sznobság vagy megjátszás nincs, egyszerűen egy másik nyelv napi szintű használata ezt eredményezi. Ezért ne kövezzetek meg senkit!

Színes baráti kör

Nem túlzás azt állítani, hogy ha külföldön élsz, jó eséllyel a világ minden tájáról megismersz embereket. Természetesen nem fogsz mindenkit megkedvelni, de lesznek, akik a barátaiddá válnak, mert annak ellenére, hogy különböző helyekről jöttetek, mégis nagyon hasonlítotok. Ugyanolyanok az érzéseitek, a problémáitok, az értékrendetek. Az utóbbi egy évben nagyon sok értékes és inspiráló emberrel hozott össze a sors, akikkel talán soha nem találkoztam volna, ha otthon maradok. Emellett az otthoni barátaiddal való kapcsolatod is átértékelődik, mert kiderül, hogy ki az, akivel a távolság ellenére is kitartotok egymás mellett, és ugyanott tudjátok folytatni, ahol abbahagytátok, és ki az, akivel ebben a megváltozott élethelyzetben már nem találjátok a közös hangot.

Önismeret

Ez a rengeteg új impulzus és tapasztalat, ami folyamatosan ér téged, a személyiségedet is formálja. Talán nem tűnik fel azonnal, de változtat rajtad. A kihívások, amik elé nap mint nap kerülsz, hozzásegítenek ahhoz, hogy olyan képességeidet is használd, amiknek eddig tudatában sem voltál. A külföldön töltött idő alatt rengeteg dolgot megtudhatsz saját magadról, a vágyaidról, arról, hogy mire vagy képes, és hol vannak a határaid. Világot látsz, fejlődsz, új dolgokat tanulsz. Azt is mondhatnám, hogy ez az egész egy komfortzóna átlépés, amit mindenkinek meg kellene tapasztalnia az életben legalább egyszer. Az első kint töltött hónapokban sokszor kérdeztem meg magamtól, hogy vajon jó döntést hoztam e, de így több mint egy év távlatából most már azt mondhatom, hogy minden nehézsége ellenére igenis megérte belevágni.