Hulladékmentes törekvések a szülői házban is Téma: Énidő

Folyamatosan azt halljuk az összes közösségi média felületről, hogy így zöld mozgalom, úgy a környezetvédelem, így vegánság, úgy zero waste életmód. A legtöbb helyen azt hangsúlyozzák, hogy a Föld klímaproblémái nagyban az egyéni döntések miatt fognak helyrejönni.

Ismerősek a problémák?

Kedves szerzők, kik ezeket a cikkeket írjátok, vlogokat készítitek, egyetértek veletek, de belegondoltatok abba, milyen nehéz úgy low waste életmódba kezdeni, hogy huszonévesen itthon lakom a szüleimnél?! A szüleimnél, akik már a műanyag, nejlon fénykorában nőttek fel? Akiknek tök nehéz elmagyarázni, miért jobb méhviaszos kendőt használni frissen tartó fólia helyett vagy miért felesleges gyors rizst venni sima zacskós rizs helyett… Ugye, kedves korombeliek, ismerősek ezek a problémák? Hát, nekem is, mind a mai napig.

Megoldások a szülői házban

Ezért hadd meséljem el nektek, hogy csempésztem bele az életembe a környezettudatosabb megoldásokat úgy, hogy kollégium híján a szülői házban élek.

Március 11. A bűvös dátum, amikor 2020-ban először haza kellett költözni a szabadságot adó kollégiumi szobámból. Pakolás közben ért az első sokk, hogy mennyi felesleges kacatot halmoztam én már megint fel 7 hónap alatt, mennyi dolgot nem is használtam. Majd az első sokk után jött egy felismerés, hogy a kacatjaim többsége csomagolásmentes, ugyanis ebben a 7 koliban töltött hónap során tudatosan nem vásároltam csomagolt dolgokat.

Mit értek ez alatt? Nem vettem vattakorongot a szupermarketekben, hanem megkértem a barátnőmet, horgoljon nekem 5-6 darab arclemosó korongot, de ebből is elég lett volna csak 2 db. Nem vettem papírzsebkendőt, hanem anyagzsebkendőre váltottam szám szerint 10 különbözőre, de ennek is a fele bőven jó lett volna. Remélem, így már értitek, mire gondolok.

A hazautazást és cuccolást természetesen egy kipakolási időszak követte, ami közben anyukám közölte velem, hogy ő nem fog kimérős boltban vásárolni, mert rám tört a ,,mentsük meg a Földet”- hóbort… Köszi Anyu! Az első felháborodás után elindult bennem egy gondolat, hogy hát hoppá, ácsi kérem szépen, a csomagolásmentes vásárlás csak egyik módja a low waste törekvéseknek. Ahogy fentebb említettem, már leváltottam az arclemosó korongjaimat, papírzsebkendőket egy környezetkímélőbb megoldásra és elkezdtem gondolkozni azon, hogy miket tudok még ugyanígy lecserélni a saját kozmetikumaim, használati cuccaim közül úgy, hogy azok nem befolyásolják a szüleim életét. Tudjátok, a tipikus a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad eset.

Apró lépések

Az első és legszembetűnőbb dolog, ami ordított, hogy cseréljem le, azok az eldobható borotvák voltak. Ha azt nézzük, általában havi 4 db-ot minimum elhasznál az ember lánya és fia, az évi 48 db műanyag szemét, plusz a csomagolás. Elkezdtem utánanézni, mit lehet tenni ez ellen. A biztonsági fém borotva volt, amit kidobott a Google és egy csomó cikk, tutorial videó van fent róla a Youtube-on sok szuper hasznos tippel együtt. De azért mégis rendes Astra penge van benne – akinek mesélt róla a nagypapája tudja, hogy egy igen éles régi penge márka, ami nagyon tud vágni. Azt kell mondanom, fiúk és lányok, a legjobb befektetésem volt, hogy legyőztem a pengével kapcsolatos félelmeimet és beszereztem egy rosegold borotvát. 

A következő lecserélendő dolgok a sampon és az arclemosó folyadék voltak. Sampon esetében többfajta alternatívát találsz az interneten, nekem a sampon szappan jött be, mely ugyanannyi ideig jó, mint a folyékony sampon, ugyanúgy habzik, csak műanyag flakon nélkül. Papírcsomagolásban vannak, amit dobhatsz is ki a szelektív gyűjtőbe, lecserélve az évi minimum 12 műanyag flakont. Arclemosónál én kikértem a kozmetikusom véleményét, aki a borsmenta szappant ajánlotta mindenféle kutyulmány helyett. A szappan csomagolás- és pálmaolajmentes is egyben, szintén eltüntetve az évi 4 flakon arclemosót. Mindkettő szuperül bevált nekem.

Nem lehetetlen!

Ahogy olvashatjátok, nagyon sok műanyag csomagolástól megszabadultam ezekkel a váltásokkal úgy, hogy a szüleimmel élek. Azt javaslom nektek is, akik hasonló szituban vagytok, kezdjétek el kis lépésekben a szobátokban lévő dolgokat leváltani csomagolásmentes alternatívára és közben szórjatok el infókat a szüleiteknek, hogy miért fontos ezeket a csomagolásmentes alternatívákat használni. Gondoljatok bele, ezek a kis lépések mekkora könnyebb lélegzetet jelentenek a bolygónak.