Idén is lesz Verzió Film Fesztivál! Téma: Énidő

Az idei év gyökeres változást hozott az eddig ismert életünkbe. A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál a pandémia által kialakult kockázatok miatt november 10. és 22. között, online kerül megrendezésre.

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A fesztivál résztvevői idén ötven különböző, harminckilenc országból érkező dokumentumfilmet tekinthetnek meg. A program három kategóriára bontotta a versenyben résztvevő alkotásokat: a nemzetközi, a magyar, illetve a diák- valamint elsőfilmes versenyre. A nézők ezen belül három különböző témából, a környezeti változásokról, a jogrendszerekről szóló és a reflexív dokumentumfilmek közül válogathatnak. A Verzió teljes kínálata elérhető Magyarország határain belül, néhány film pedig a világ más pontjairól is.

A megnyitót november 10-én este 7 órakor tekinthetik meg az érdeklődők élőben a fesztivál honlapján és Facebook oldalán. A Verzió már a kezdetektől fogva a szabad alkotáshoz való jogot támogatja, így az idei programot a FreeSZFE közösségének performansza nyitja meg. A fesztivál, emléket állítva a jelenünket meghatározó eseményeknek, a világjárvány kitörésének első vuhani hónapjait bemutató, 76 nap című dokumentumfilmmel kezdi az idei programot.

Diák Verzió

A fesztivál ifjúsági változata, a Diák Verzió november 12-20. között kerül megrendezésre. A résztvevők négy, a világban aktuálisan zajló eseményekről szóló és elgondolkodtató filmet tekinthetnek meg, melyekről interaktív filmklubok keretében lesz lehetőségük beszélgetni a tanulóknak és tanáraiknak. A jelentkező osztályok a regisztrációkor kapott kód segítségével a fesztivál teljes ideje alatt megnézhetik a filmeket. A Diák Verzió négy dokumentumfilmet mutat be.

Az Én vagyok Greta a fiatal klímaaktivistáról készült eddigi legszemélyesebb dokumentumfilmA Hogyan tanulj meg gördeszkázni egy háborús zónában (ha lány vagy) Kabulból jelentkezik, ahol egy, a gördeszkázást oktató iskola közösségének segítségével küzdenek meg a rájuk nehezedő szigorú elvárásokkalA Maddy, a modell a Down-szindrómás fiatal celebről szól, aki a fogyatékossággal élők jelképe lett. A Visszatérés Epipóba a 80-as évek népszerű magyar nyári táborában történt gyermekmolesztálási eseteket, illetve az egykori táborozók traumafeldolgozását mutatja be.