Ismeretlen csoda, Budapesttől fél órára – Programajánló Téma: Énidő

Mindig is szerettem azokat a rejtett látványosságokat, amiket még nem fedeztek fel a turisták. Hétvégente, szabad óráimban a lehető legnagyobb örömmel utazok el egy-egy titkos kilátóhoz, a tavasz kezdetekor pedig boldogan fedezek fel új parkokat. Hadd mutassak be egy kevésbé ismert, ámbár annál gyönyörűbb turistamentes látványosságot, ami még Beethovennek is elrabolta a szívét. Garantáltan nem fogtok csalódni!

Brunszvik-kastély

Budapesttől karnyújtásnyira, Martonvásáron található a Brunszvik-kastély, melynek angolkertjét frissen újították fel. A kastélyban Beethoven is rendszeresen megfordult, ugyanis a grófi lányok zongoratanára volt. A zeneszerzőnek nem volt szívügye a tanítás, a lányokkal mégis kivételt tett – egyikükkel bensőségesebb viszonyt is kialakított. A kastélyban megtalálható egyebek közt Beethoven emlékmúzeuma is, mely a zeneszerző kedvelőinek nagy élménnyel szolgálhat.A múzeum körül 70 hektárnyi területű park található, melyet Heinrich Nebbien tervei alapján alakítottak ki. Egzotikus fákat telepítettek, valamint tavat, teniszpályákat és egy kisebb szigetet is kialakítottak a hatalmas területen. A sziget komolyzenei hangversenyek színhelyéül szolgál nyaranta, a koncertek helyszínére pedig egy kis fahíd vezet a mezei juhar, a mézgás éger és a magas kőrisek kereszttüzében.

A park azonban nemcsak a Brunszvik-kastélynak, hanem a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontnak és az Agroverzumnak is otthont ad. További 2 perc sétára pedig egy óvodamúzeum található, mely bepillantást nyújt 1828-től a magyar kisdedóvás történetébe.

Megközelítés

Martonvásár 20-25 perc alatt közelíthető meg Budapestről, a Brunszvik kastély pedig további 5 perc sétára található a martonvásári vasútállomástól. Rendszeresen indulnak vonatok a Déli pályaudvarról és Kelenföldről egyaránt.