Lehet-e politika nélkül élni? Téma: Énidő

Néhány évvel ezelőtt még csak a pártok neveit és azok tagjait tudtam, illetve néhány intézkedésről olvastam, de sosem szerettem volna komolyabban foglalkozni a politikával. Nem éreztem magam kompetensnek a témában és úgy gondoltam, hogy az életem jó részét úgysem szövi át, elég, ha körülbelül képben vagyok az aktualitásokkal. Egy ideje viszont lépten-nyomon politikai cikkekbe botlok és már igazán nehéz az, hogy valakivel ne evezzünk bármilyen úton-módon politikai vizekre. Milyen volt a helyzet néhány éve, és mennyire kerülhető el a politika most? Hogyan válnak az életünk részéve a kormány által hozott döntések és miképpen jelenik meg a közösségi médiában a politika?

Alapszakon hidegen hagyott a politika

Az alapszakomon volt egy kis politikai hangulat, de sosem volt különösebben meghatározó. A tanárok véleménye egyértelmű volt, de soha nem éreztem, hogy befolyásolni próbáltak volna. Egyszer fordult elő, hogy a CEU-s ügy alkalmával szerették volna az oktatók, hogy a tüntetésen mi is részt vegyünk, elmondták az időpontját és arra kértek minket, hogy amennyiben magunkénak érezzük az ügyet, akkor mindenképpen vegyünk részt a szervezett tüntetéseken. Azonban ezen kívül sosem gyakoroltak ránk nyomást.

Akkoriban a szaktársaimmal is elvétve, egy-egy nagyobb ügy kapcsán beszéltünk csak a politikáról. A baráti körömben sem merült fel kifejezett kérdés, és az ismerkedéseim alkalmával sem került szóba sem a kormány, sem az intézkedések, így a mindennapjaimba nem hatolt bele erővel a politika. Nem éreztem szükségét, hogy ezzel foglalkozzak, hiszen közvetlenül sosem érintett.

Most már úgy érzem, nem kerülhető el

Az elmúlt két-három évben kezdtem azt érezni, hogy maximum csak akkor tudnám mellőzni a politikát, ha egy bezárt, hangszigetelt szobában ülnék mindenféle elektronikai eszköz nélkül, magányosan.

Ezen kívül nem látok más opciót arra vonatkozóan, hogy a politikát hogyan kerülhetném el. Ha a televízió elé ülök, akkor megjelennek a kormány által készített hirdetések; a két legnagyobb kereskedelmi csatorna híradójában pedig az egymás elleni uszítás, sőt sokszor mocskolódásnak nevezhető információáradat van terítéken. Érdemes megfigyelni a két csatornát, ugyanis a kettő között váltakozva két teljesen más világba csöppenünk bele.

Az autópályán haladva óriásplakátok tömkelege jön velünk szembe, ugyanígy az utcákon is. A tömegközlekedési eszközökön, nyitott füllel járva könnyedén hallhatunk a miniszterelnököt dicsőítő vagy szidalmazó mondatokat is.

Mindenhol ott van, legfőképp a közösségi médiában

Ha nem követnék egyetlen egy hírportált sem Facebookon, akkor sem tudnám elkerülni a politikai híreket, hiszen az ismerőseim folyamatosan kommentálnak, ellenzéki és kormánypárti oldalról is.

A közösségi média szereplői egyre többször vállalják fel a politikai hovatartozásukat. Zenészek, színészek, influenszerek is egyre több alkalommal fejezik ki a véleményüket egyes ügyekben. Sokszor politikai pártot mellőzve állnak ki bizonyos társadalmi kezdeményezések mellett vagy éppen ellen, ami sejteti azt, hogy melyik politikai oldalhoz tartozik.

Átszövi az életünket

Amellett, hogy mind az online, mind az offline világ hirdetési és információs felületein találkozhatunk politikai kampányokkal és hirdetésekkel, nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy a mi életünket is körül öleli a politika. Hogy miért?

A politikai intézkedéseket nem tisztem megítélni, viszont szemellenzővel jár, aki nem látja, hogy a mindennapjaink részét különféle rendeletek alkotják. Az oktatásban éppen végbemenő modellváltás egyetemi hallgatók és jövőbeli egyetemisták százezreinek az életét határozza meg.

A koronavírus miatt hozott egészségügyet érintő törvények megannyi kórházi dolgozónak határozta meg a jövőjét, vagy tett pontot az életét érintő szakasz végére.

A családokat nemcsak a kormány által adott támogatások során érinti a politika, hanem a közös ebédeknél is egy fő beszédtéma. Az egyet nem értések komoly ellentéteket szülhetnek családon, sőt még baráti társaságokon belül is.

Lehet-e politika nélkül élni?

Az én véleményem szerint nem. Nagyon kevés az olyan ágazat – vagy egyáltalán nincs is –, amibe ne ütötte volna még bele magát a politika valamilyen szinten. Még a Facebook-kommentek jó része is a közügyekről alkotott vélemény.

Sokan szidják, míg sokan szeretik a kormányt, de az egészen biztos, hogy mindenkinek megvan a róla alkotott képe. Tekintettel arra, hogy az életünk minden egyes területébe befurakodott már a politika, szerintem nem is érdemes kifejezetten kihagyni az életünkből, leginkább azért sem, mert mi is részesei lehetünk a közelgő választásokon a jövőnk alakításának.

Fontos a megfelelő tájékozódás és az, hogy mindkét oldalt megvizsgáljuk! Ne higgyünk el mindent, amit mondanak, írnak, gondolkodjunk kritikusan! Járjunk utána a számunkra érdekes témáknak, de mindenképpen hiteles forrásból tájékozódjunk!