Mennyi megtakarításodnak kellene lennie? Téma: Karrier

Azok, akik most ijedten kaptak a szívükhöz a „megtakarítás” szót olvasva, mert eddig még csak gondolni sem gondoltak rá, mindenképpen olvassanak tovább! Azok, akiknek a fejében már megfogant a gondolat, hogy félre kéne tenni – de még nem teljesen tudják, mennyit – szintén maradjanak az oldalon! Azoknak viszont nem rabolnám tovább az idejét, akiknek hat hónapra elegendő megélhetésük már most fedezve van – nektek gratulálok, ti minden bizonnyal rendben lesztek.

A 6 hónapos tartalék az ideális

Úgy tartják, hogy az ember akkor alhat nyugodtan, ha megtakarításai képesek lennének fedezni a következő 6 hónapját – méghozzá ugyanamellett az életszínvonal mellett, amit már megszokott –, ha netalántán holnap elveszítené a munkáját. Igenis fel kell készülni a legrosszabbra, a krach akármikor beüthet. Jöhet egy nem várt leépítés, egy váratlan fordulat vagy egy rendkívüli kihívás. A szakértők szerint 6 hónap elegendő ahhoz, hogy újra munkát találjunk, hogy összeszedjük magunkat, és hogy talpra álljunk, amennyiben a 6 hónapos vésztartalék a rendelkezésünkre áll.

Mennyi is a 6 hónapos tartalék pontosan?

A 6 hónapos tartalékot úgy számolhatjuk ki, ha összeadjuk az egyhavi kiadásainkat és megszorozzuk azt hattal. Könyörtelenül adjunk össze mindent, a lakbért, a rezsit, a telefonszámlát, az internetet, a BKK-bérlet árát és mindent, amiért egy hónapban kötelezően fizetni szoktunk. A kötelező költségekhez adjunk hozzá egy körülbelüli összeget is, amely nagyjából lefedi a táplálkozásunkhoz, a tisztálkodásunkhoz és a szórakozásunkhoz szükséges betevőt. A kapott végösszeget szorozzuk fel hattal.

Az így kapott pénzösszeg lesz az, ami mellett nem érhet minket kellemetlen meglepetés, ami lehetővé teszi számunkra, hogy nyugodtan alhassunk.

Tippek a vésztartalék kezeléséhez

  • Ez a tartalék passzívan mindig ott kell, hogy álljon a számlánkon, sosem szabad hozzányúlnunk, kivéve, ha a sors úgy hozza, hogy mentőövre van szükségünk!
  • Érdemes néha újra számolni, hogy mennyi pénz is szükséges a 6 hónapos vésztartalékba, hiszen a kiadásaink és az életszínvonalunk napról napra változhatnak.
  • Nehogy azt higgyük, hogy többet nem takaríthatunk meg! Ha összejött a 6 hónapos tartalék, akkor sem kötelező leállnunk a spórolással.

Persze, mind abban reménykedünk, hogy sosem kell a B terveinkért és a vésztartalékainkért nyúlnunk, de el kell fogadnunk, hogy meglétük szükséges az életben maradáshoz. Így nem érhet minket váratlan fordulat, nem áll fent annak a veszélye, hogy mindent egyszerre veszítünk el vagy hogy a start vonalra visszalépve kell elölről kezdenünk az életünket. Próbáljunk meg lehetőségeinkhez mérten előre gondolni, és minden hónapban félretenni egy keveset addig, amíg legalább a 6 hónapos vésztartalék a rendelkezésünkre nem áll!