Mesterképzés: menni vagy nem menni? Téma: Karrier

Ha most megkérdeznénk az alapképzéses diplomával rendelkező fiatalokat, hogy szerintük megéri-e mesterre menni vagy sem, mindegyiknek egytől egyig meglenne a maga véleménye, és mindent megtenne azért, hogy érvek tömkelegét sorakoztassa fel álláspontjának bizonyítása végett. Erre az ember specifikus, megannyi külső tényezőtől függő kérdésre egyöntetű választ adni nem lehet, ezért egy pro-kontrás vegyesfelvágottal készültünk a mesterképzés előtt állók számára.

Mikor NEM éri meg mesterképzésre jelentkezni?

A mesterképzés nem egy „muszáj”, és nem is egy „kell”: ne menj mesterre, ha…

…csak egy újabb papírt, egy újabb diplomát szeretnél, hogy elmondhasd: van mesterdiplomád.

…nyomás alatt, határidőre döntesz, és csak úgy érzed, kicsikartál magadból egy elfogadható választ.

…csak időt szeretnél nyerni, késleltetnéd a nagybetűs Életet. Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy hasznodra válna az a plusz két év, akkor mindenképp érdemes a jelentkezést újra átgondolni.

…azt hiszed, a mesterdiploma fog előre vinni. Nem. Ahhoz elsősorban te magad kellesz.

…egyetlen egy célod van vele: kiaknázni a magasabb kezdőfizetés ígéretét. Persze, szempont a fizetés, de ami majd a kezdőfizetés után jön, az már csak az egyéni kompetenciáktól, teljesítménytől, ambíciótól és fejlődéstől függ – nem pedig a megszerzett diploma milyenségétől.

…csak azért mennél, mert mindenki megy, és mert furán, “na, ez is elrontja az életét” pillantással néznek arra, aki nem.

…csak vakon követed a mindenki által biztonságosnak és társadalmilag elfogadottnak vélt utat, mondván, biztos ez a helyes út. Nem, egyáltalán nem biztos! Hogy valójában mennyire van szükséged mesterképzéses diplomára, nem más fogja tudni, hanem te magad. Neked kell érezni, hogy pótcselekvéses időhúzásra, vagy értékes tudásszerzésre fordítanád a mesteren eltöltött időszakot.

…csak meg szeretnéd hosszabbítani a diákstátuszodat és észrevétlenül kitolni a tanulóéveket, ezzel is késleltetve a való életet.

…a szüleid és/vagy a barátaid erőltetik, de te a szíved mélyén feleslegesnek érzed a második diplomát.

Mikor éri meg mesterképzésre jelentkezni?

A mesterképzés tehát nem egy “muszáj”, és nem is egy “kell”, ellenben jó, ha tisztában vagy vele, hogy az a plusz két év kincset érő lehetőség is lehet – ez természetesen rajtad múlik. Nyugodt szívvel jelentkezz mesterképzésre, ha…

…a tágabb szemléletmódért és a való életben használható tudásért teszel is, és nem csak a dolgozatoknak akarsz megfelelni azzal, hogy a rövidtávú memóriádba raktározott információkkal túléled a vizsgaidőszakot.

…specialistává szeretnéd képezni magadat, és a leghalványabb kétséged sincs afelől, hogy a választott MSc képzés a legmegfelelőbb számodra.

…olyan területen szeretnél elhelyezkedni 100 százalék bizonyossággal, ahol a mesterdiploma belépőként szolgál, követelik.

…alaposan utánajártál mindennek, és nem csak egy elhamarkodott döntést készülsz véghezvinni “ketyeg az óra, dönteni kell” – címszóval.

…ha valóban a tudásodat szeretnéd gyarapítani, nem pedig puskázási trükkjeid repertoárját. Hiszen tudod: attól még, hogy megszerzel egy plusz papírt, nem biztos, hogy a szükséges ismereteket is elsajátítod.