Mire tanítanak a vendéglátós munkák? Téma: Karrier

Másfél évet pultoztam az egyetem mellett, egy kávézóban kezdtem, majd egy bárban folytattam. Meggyőződésem, hogy nem a vendéglátó iparban szeretnék karriert építeni a jövőben, mégis azt kell hogy mondjam, pultosként többet tanultam az emberekről és a világról, mint bárhol máshol az elmúlt 23 évemben.

Türelmes leszel

Első és leghasznosabb tapasztalatom szerint a vendéglátós munkák alázatra tanítanak. Megtanulod, milyen az, amikor kétkezi munkával keresed a kenyeredet és megtanulod, milyen, amikor a te véleményed a legkevésbé sem számít. A vendég szava áll a tieddel szemben, teljesen mindegy, hogy ő épp többet vagy kevesebbet tett-e le az asztalra nálad. A vendéglátós munkák tanítottak meg nyelni, mély levegőt venni és háromig számolni.

Megtudod, mi az a monogámia, vagyis, hogy mi nem az

Az éjszakai élet döbbentett rá, hogy a monogámia még a fehér hollónál is ritkább. Láttam fiatal szerelmeseket hűtlenkedni, vőlegényt egy mosdóban félrelépni, sőt, kétgyermekes apukát kurvát hívni is. Az éjszakai vendéglátós munkák megtanítanak rá, hogy a hűség alkoholban bizony kiválóan oldódik.

Rájössz, hogy rengeteg a tuskó, de maradtak még kedves emberek

Személyes tapasztalataim alapján sajnos azt kell hogy mondjam, az emberek nagy része lenéz majd téged a pult túloldaláról. Persze mit sem sejtenek majd arról, hogy az iskola, magánvállalkozás vagy két másik munka mellett vendéglátózol, netalántán szívvel-lélekkel pultozol. Így nem valószínű, hogy felnéznek majd rád. Sokszor lesznek bunkók, sőt, olykor még a „kérem” és a „köszönöm” is megalázó lesz számukra, hiszen a pornéppel tisztelettudóan bánni kifejezetten degradáló érzés, ugyebár.

A tuskók mellett viszont rengeteg hihetetlenül kedves emberrel is találkozol. Rájössz, hogy a szeretet, az udvariasság és a kedvesség nem halt még ki mindenkiből. Hihetetlenül sok értékes kapcsolatra teszel majd szert, melyekért a jövőben még többször is hálás leszel.

 

Tanulni akarsz majd

Ha a vendéglátós munkák előtt nem tanultál tovább, pár hónap után egészen biztos kedvet kapsz hozzá – már ha nem valódi hivatásként tekintesz a szakmára, mert persze példát erre is láttunk már. Hacsak a vendéglátás nem az őszinte szenvedélyed, nem akarsz majd 10-14 órás műszakokban robotolni életed végéig és mások rabszolgája sem akarsz majd lenni sokáig. Persze ebben az iparágban is meg lehet kaparintani olyan állásokat, amelyek szerethetők, de a többség gyakran mégis inkább menekülni akar.

Megismered a pénz hatalmát

A legfontosabb tanulságot hagytam a végére. A vendéglátós munkák egyik legnagyobb előnye a fizetés. Az órabérek általában magasak, a jattnak és a bónuszoknak köszönhetően pedig kifejezetten testes fizetés vihető haza. Na és pont emiatt kap annyi ember vérszemet. Láttam én már pultosokat a szakmában ragadni, akik ugyan tiszta szívből gyűlölték a munkájukat, a pénz miatt mégis lenyelték a békát. Sokakat irányítanak a bankjegyek, övék a legnagyobb hatalom és a legtöbben be is hódolnak nekik. Büszkén veregesse meg a vállát az, aki képes elhagyni az általa utált vendéglátó ipart a pénz csilingelő hatalma ellenére is.

Szentül hiszem, hogy minden fiatalnak vendéglátóznia kellene legalább fél évet, hiszen hasznosabb tudással gazdagodhatnak az életről, mint bármely más diákmunkánál.