Off-road – A pillanatok és az életérzések kavalkádja Téma: Énidő

Elképesztő szemlélni az off-road különlegesen sáros és izgalmas világát. Ezt tényleg csak az a személy érti meg, aki legalább egyszer átélte már. Itt akkor kezdődik az élet, amikor lelépsz arról a bizonyos megszokott útról.

Apró bevezető, hogy megértsd, miről is beszélek pontosan

Biztosan találkoztál már eddigi életed során sáros terepjárókkal, épített gépekkel, esetleg csupa vasakból összerakott járgányokkal. Nyilván sejtetted, hogy nem a száraz aszfaltúton csavargott vele az illető várost nézegetni, különösen jó időben. Nos, igazad volt.

Terepnek hívjuk azt, ahol domb, erdő, tisztás, sár, gödrök, tócsák, árkok vannak. Tehát sok minden játszik. A sár hallatán a legtöbb ember általában egyet hátralép, mert valljuk be, leírva tényleg nem olyan vonzó tényező. Viszont: amikor egy meleg nyári napon olyan sáros vagy, hogy csak a szemed látszik ki, ráadásul még el is tévedsz az erdőben, és sárosan bóklászol a fák között – na, az már egy élmény.

Csak a pillanat létezik, ami éppen akkor ott van

Egy off-road túra során nemcsak élményekkel, de rengeteg érzéssel is találkozhatsz. Ez a szép benne. Megjelenik a félelem, az izgalom, a kíváncsiság, a boldogság, a bizalom, a bátorság, a szabadság érzése – és még sorolhatnám. Csak a pillanat létezik, ami éppen akkor ott van. A természetben barangolsz, olyan helyeket felfedezve, amiket addig soha nem láttál – legalábbis nem ilyen nézőpontból. Olyan helyzetek ezek, amik közben az adrenalinszinted fel és le mozog benned, és hűséges útitársaddá válik végig az izgalom.

Ez egy olyan világ, ahol nem számít, hogy milyen ruha van rajtad – hisz úgyis sáros lesz –, nem számít, hogy hogyan áll a hajad. Ha ott vagy, te is a társaság része vagy, ahol mindenki egyformán számít. A csapat dinamikája kiemelkedő, együtt megyünk, szórakozunk, eltévedünk, majd újra sínre kerülünk, és senkit sem hagyunk hátra – merthát előfordul néha, hogy egymást kell kihúzni a sárból.

Egy közösség, ahol életre szóló barátságok keletkeznek, és ahol az összetartás, a segítségnyújtás és egymás bátorítása alapkőnek számít. Azzal sincs semmi gond, ha néha egyedül élvezed ki a terep adta élményeket. Egy elég komoly önismereti túrát jelenthet. Ki vagy te valójában, amikor azt gondolod, hogy senki sem figyel? Okkal használom az „azt gondolod” kifejezést, ugyanis mindig van egy személy, aki mindig ott van – az pedig te magad vagy.

Mire taníthatnak meg ezek a kalandok?

Sokféle életleckét kapunk, ha elég szemfülesek vagyunk. Fejleszti a csapatmunkát és felkészít azokra az éles helyzetekre is, ahol nagyon fontos a gyors reakció. Az alkalmazkodást sem felejthetjük el a listáról, ugyanis elengedhetetlen szempont a terepen ugyanúgy, ahogy az élet más területein is. Mindezek mellett gyorstalpalót szerezhetünk a GPS nélküli tájékozódásról és a kreativitásról is. Akár egyedül, akár csapatban, a lényeg ugyanaz marad. Mindenkitől és mindenből lehet tanulni, főleg a saját tapasztalásunk során, csupán figyelnünk kell és észrevennünk azt, ami körülöttünk, a szemünk előtt van.

Nincsenek átlagos pillanatok

Mi a helyzet ugyanakkor az új dolgokkal, amik csak úgy bevágtatnak az életünkbe, olyan iramban, hogy még kopogtatni is elfelejtenek, és kimozdítanak minket a komfortzónánkból? Pontosan itt van a lényeg. A langyos vízből való kilépés, ami eddig roppant kényelmesnek tűnt. Mindenkinek ismerős ez az érzés, igaz?

Az off-road világa megtanít minket főként arra, hogy legyen bátorságunk kiszakadni a megszokott kerékvágásból, az élet bármely területére kivetítve. Van egy mondás, ami úgy hangzik, hogy „járt utat járatlanért el ne hagyj”, de úgy gondolom, hogy ezen a területen tehetünk némi kivételt. Néha le kell térni a már ismert ösvényről ahhoz, hogy új élményekre, tapasztalatokra tegyünk szert. Így arra biztatlak én is, hogy merj kilépni a kitaposott keréknyomból, merj útirányt váltani, különben soha nem fogsz új dolgokat felfedezni, új ismeretekkel gazdagodni. Merd új nézőpontból figyelni a világot, ami körülvesz! Éld át a perceket, másodperceket! Nincsenek átlagos pillanatok.

Ezt a gondolatot a végére itt hagyom neked: „Egy hajó biztonságban van a kikötőben, de nem azért építették, hogy ott álljon.” (William G.T. Shedd)